Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ...




Οικουμενικός Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄.

Ένας από τους μεγαλύτερους Πατριάρχες που κλέϊσαν τον Πρώτο Θρόνο της Οικουμένης. 

Το είχε πει και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης σε κάποιους που πήγαιναν τότε στο κελλί του στο Άγιο Όρος και είτε εξέφραζαν προβληματισμό, επηρεασμένοι από την προπαγάνδα των «ζηλωτών», είτε απλά ρωτούσαν την άποψη ενός ασκητή της ερήμου του Άθωνα για τον Παναγιώτατο. Ο Άγιος Παΐσιος είχε πληροφορία. Δεν είχε την ανάγκη ούτε να...
καλοπιάσει ούτε να κολακεύσει τον Πατριάρχη ή οποιονδήποτε άλλο. Δεν είχε ούτε βλέψεις ούτε σκοπούς που να διαπλέκονται με κολακείες και οσφυοκαμψίες... Μίλαγε με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος που τον είχε επισκιάσει. Και ήξερε πολύ καλά τι έλεγε για τον ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τον δικαίωσαν απόλυτα. Ο Παναγιώτατος, ως όργανο του Θεού, έχει αποκαταστήσει τον Οικουμενικό Θρόνο στην αίγλη και στα αρχαία προνόμια που είχε πάντοτε, αλλά, λόγω δυσμενών ιστορικών συγκυριών, είχαν ατονήσει ή περιπέσει σε αχρηστία... Προθύμως συνεργούντων πάντοτε των εποφθαλμιούντων την θέση της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, των Μοσχοβιτών, οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να επιδιώκουν, ει δυνατόν, την κατάργηση, την εξόντωση, την εξάλειψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Υπάρχουν άλλωστε πρακτικά συζητήσεων σε μοσχοβίτικα συνέδρια που αποκαλύπτουν όλα αυτά, δηλαδή τις δόλιες και ανίερες μηχανορραφίες των Ρώσων κατά της Ρωμιοσύνης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου...

Αλλά δεν χρειάζεται καν να ανατρέξουμε στις ιστορικές πηγές και στο απώτερο παρελθόν. Το σκοτεινό και φρικαλέο παρόν της Μοσχοβίτικης Εκκλησίας, τα όσα σήμερα κατεργάζεται με δολιότητα και μίσος κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι αρκετά πειστήρια του εγκλήματος για όσους έχουν ψυχές και συνειδήσεις καθαρές, ατόφιες και απρόσβλητες από τον μοσχοβίτικο Μαμωνά... Αυτό το μοσχοβίτικο έγκλημα συνιστά Ύβρη κατά του Ουρανού, κατά του ίδιου του Θρόνου του Θεού και του Θελήματός Του. Γι’ αυτό, όπως συνέβη και στο παρελθόν όχι μόνο μία φορά,  έτσι και τώρα, εάν οι Μοσχοβίτες συνεχίσουν σε αυτήν την οδό της απωλείας, σύντομα θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει. Όχι από χέρια ανθρώπινα, αλλά από την Κραταιά Χείρα του Παντοδυνάμου Θεού, του Αρχηγού και Κυβερνήτου της Εκκλησίας.

Οι Μοσχοβίτες όμως δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε απολύτως, πέραν του να απειλούν και να υβρίζουν, αποκαλύπτοντας το ήθος και την ποιότητά τους, εάν δεν είχαν ελπίδες... Ελπίδες που τους δημιουργούνται από τη θλιβερή στάση και συμπεριφορά των περισσοτέρων, δυστυχώς, Προκαθημένων των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών... Οι οποίοι, με τη δουλοπρεπή και άνανδρη αυτή συμπεριφορά τους, αποδεικνύουν πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο της παρούσας ηγεσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμο... Ειδικά συγκρινόμενοι με το μεγαλείο και το μέγεθος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, όλοι αυτοί που φέρουν στις πλάτες τους τίτλους με βαριά Ιστορία εμφανίζονται ακόμη πιο μικροί, ελάχιστοι θα έλεγα, ανάξιοι της διακονίας που τους ανέθεσε ο Θεός και η Εκκλησία... Αν υποθέσομε φυσικά ότι όλοι τους ανέλαβαν αυτή τη διακονία με το Θέλημα του Θεού και όχι με άλλες διαδικασίες...

Τραγική λοιπόν η μοναξιά του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κορυφή της Εκκλησίας. Μοναξιά, λόγω της διαπίστωσης ότι οι ελάχιστοι αυτοί τοπικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες φαίνονται ανήμποροι να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της Εκκλησίας, ανάξιοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσεώς τους... Κρίμα. Πολύ κρίμα και πολλή θλίψη.

Θα αποφύγω την ονομαστική αναφορά στην κάθε περίπτωση, μολονότι δεν τους αξίζει να τους σκεπάζει κανείς ούτε να τους ανέχεται. Γιατί στις θέσεις που βρίσκονται θα έπρεπε να είναι οι άριστοι και οι πρώτοι στην κάθε Εκκλησία... Αλλά θα το αποφύγω, προς το παρόν, διατηρώντας την ελπίδα ότι οι υγιείς δυνάμεις που οπωσδήποτε υπάρχουν σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες θα κατισχύσουν τελικά και θα επιβάλουν το ορθό και το δίκαιο. Και θα περισώσουν έτσι τις Εκκλησίες τους από την καταισχύνη και το διασυρμό.

Ένα πράγμα ας γνωρίζουν και εκείνοι και εμείς και όλοι. Ότι το Θέλημα του Θεού θα γίνει, είτε αρέσει στους ισχυρούς της ημέρας είτε όχι. Όσο και να ουρλιάξουν, όσο και αν απειλήσουν, όσα αργύρια και αν βάλουν στον κορβανά του κάθε αργυρώνητου θεομπαίχτη... Το Θέλημα του Θεού θα γίνει!

«Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας» ... «καὶ ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ».