ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΝΟ ΑΕΤΙΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ (VIDEO)




Προσφώνηση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, προς τον υποδιάκονο Αέτιο (κατά κόσμον, Δημήτριο Νικηφόρο), πριν από την εις Διάκονον χειροτονία του, η οποία τελέσθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 17η Μαρτίου 2019, κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον...
Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο νέο Κληρικό της Πατριαρχικής Αυλής εδόθη το όνομα Αέτιος "πρός τιμήν τοῦ Ἀρχιδιακόνου Κωνσταντινουπόλεως καί Νοταρίου Ἀετίου, διακριθέντος ἐπί Φλαβιανοῦ καί Ἀνατολίου περί τά μέσα τοῦ 5ου αἰῶνος, ἰδιαιτέρως δέ κατά τήν ἐν Χαλκηδόνι συγκληθεῖσαν ἐν ἔτει 451 Δ' Οἰκουμενικήν Σύνοδον, ἔνθα, καίτοι μόνον Διάκονος, ἐπρωτοστάτησεν εἰς τήν ἐπίσημον προβολήν καί κατοχύρωσιν τῆς ἰδιαζούσης θέσεως τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως ἔναντι τῶν ἀντιφρονούντων Λεγάτων τοῦ Πάπα".

Στην ομιλία του, πριν από τη χειροτονία του νέου κληρικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε την τιμή και τη μεγάλη ευθύνη με τις οποίες συνδέεται η ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Μητρός Εκκλησίας και τη σπουδαιότητα που θα έχει για τη διακονία του η ειδίκευσή του στο Κανονικό Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων ο Παναγιώτος είπε προς τον χειροτονούμενο: «Τούτο σημαίνει ότι θα είσαι πάντοτε κατά την εκκλησιαστικήν πορείαν σου υπέρμαχος των δικαίων και των προνομίων του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, λίαν επικαίρων σήμερον ότε ταύτα αμφισβητούνται ματαίως με καθαρώς κοσμικά κριτήρια. Έναντι τούτων ημείς προβάλλομεν την καθηγιασμένην πράξιν και τάξιν και παράδοσιν της Ορθοδοξίας που είναι βράχος αμετακίνητος επί του οποίου θραύονται τα εγειρόμενα κύματα φιλοδοξίας και σκοπιμοτήτων, με σκοπό να πλήξουν το ιερόν και απαραβίαστον προβάδισμα της προκαθημένης της αγάπης και της διακονίας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Θα έχεις ως πρότυπον και παράδειγμα διά την υπεράσπισιν του Θρόνου τούτου τον αρχιδιάκονον Κωνσταντινουπόλεως Αέτιον, με το όνομα του οποίου θα τιμάσαι από της σήμερον».

Συγκλονίζει η καταφανής συγκίνηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου (έκδηλη στις παύσεις και στη χροιά του λόγου) καθώς αναφέρεται στα θεόθεν Προνόμια και Δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου, σύμφωνα με τα της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Αγίας και Οικουμενικής Συνόδου, στην οποία διακρίθηκε ο Αρχιδιάκονος Κωνσταντινουπόλεως Αέτιος... Έντονα φορτισμένος ο Παναγιώτατος, αφού, για μία ακόμη φορά στην Ιστορία, τα δίκαια αυτά αντικανονικώς αμφισβητούνται και στον Ίδιο έλαχε από Θεού ο κλήρος να τα υπερασπιστεί και να τα παραδώσει αναπαλλοτρίωτα στους επιγενομένους. Ο Ιδρυτής και Αρχηγός της Εκκλησίας μας, ο Κύριος και Θεός και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, θα δικαιώσει τον ανδιοτελή και αντάξιο των μεγάλων Αγίων προκατόχων Του αγώνα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου.

Εις πολλά έτη, Παναγιώτατε και Θειότατε Πάτερ και Δέσποτα!




Δείτε ολόκληρη την μετάδοση της ΕΤ3 από την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, στο σύνδεσμο: webtv.ert.gr