ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Α΄ (ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ) ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ!




Πολύς λόγος έχει γίνει, από την έναρξη του Ουκρανικού Εκκλησιαστικού Ζητήματος, για το περίφημο Γράμμα του Πατριάρχου Διονυσίου του έτους 1686. Με το Γράμμα αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Διονύσιος, μετά από τις πιέσεις και τις αυθαιρεσίες των Μοσχοβιτών στη Μητρόπολη του Κιέβου, αναγκάστηκε -χάριν της ειρήνης της Εκκλησίας και κατ’ οικονομίαν- να παραχωρήσει μόνον το δικαίωμα στον Μοσχοβίτη Πατριάρχη να χειροτονεί τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κιέβου, ο οποίος όμως έπρεπε προηγουμένως να έχει...
εκλεγεί από Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεώς του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδέποτε παραιτήθηκε από την δικαιοδοσία επί της Μητροπόλεως αυτής ούτε φυσικά και την παρεχώρησε στη Μόσχα, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι Ρώσοι. Γι’ αυτό και στο Γράμμα αυτό ο Διονύσιος διέτασσε ότι ο Μητροπολίτης Κιέβου όφειλε να μνημονεύει «Εν πρώτοις» του σεβασμίου ονόματος του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου, ως Κυριάρχου της Μητροπόλεως αυτής.

Η Μόσχα παραβίασε τους δύο βασικούς όρους του Γράμματος αυτού, γεγονός που αυτοδικαίως ακύρωσε την ισχύ της παραχωρήσεως. Αφενός άρχισε να εκλέγει τον Μητροπολίτη Κιέβου από τη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας και αφετέρου απαγόρευσε την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχου. Δηλαδή, σφετερίστηκε και καταπάτησε παράνομα και αντικανονικά τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μητρόπολη του Κιέβου. Αυτό όμως δεν έγινε αμέσως και με μεγάλη ευκολία, αφού το Κίεβο για πολλά χρόνια αντιστάθηκε στον επεκτατισμό της Μοσχοβίας και προσπάθησε να παραμείνει υπό την σκέπη της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, παρά τις πιέσεις και τη βία των Μοσχοβιτών. Και τούτο αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, και από ένα συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο, από ένα Γράμμα του Τσάρου Πέτρου Α΄ (του Μεγάλου) του έτους 1708 προς τον τότε Μητροπολίτη Κιέβου Ιωάσαφ Κροκόβσκι, με το οποίο ο Ρώσος μονάρχης προτρέπει τον Ιωάσαφ να μην είναι προσκείμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Το τσαρικό αυτό Γράμμα επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι, τουλάχιστον 20 χρόνια μετά το Γράμμα του 1686, η Μητρόπολη Κιέβου συνέχιζε να είναι εκκλησιαστικώς προσκολλημένη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αρνείται την υποδούλωσή της στους Μοσχοβίτες. Το αποκαλυπτικό της αληθείας γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ουκρανικό Ζήτημα, πάνω στην κορύφωση των φαύλων μεθοδεύσεων και των ανίερων πιέσεων της Μόσχας προς τις διάφορες Εκκλησίες ώστε να μην αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Παραθέτουμε τη σχετική είδηση σε μετάφραση του Aleksandros Romiopoulos:

Η Γερμανία επιστρέφει στο Κίεβο το γράμμα του Πέτρου του Α΄, όπου αυτός προτρέπει το Μητροπολίτη του Κιέβου να μην είναι στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Κλεμμένο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γράμμα του Πέτρου του Α΄ επιστρέφει στο Κίεβο.
Η Γερμανία επέστρεψε στην Ουκρανία το γράμμα του Πέτρου του Α΄ του έτους 1708 προς το Μητροπολίτη Κιέβου Ιωάσαφ (Κροκόβσκι), ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου ο πρέσβυς της Ουκρανίας στη Γερμανία, ο Αντρέας Μέλνικ, στο Twitter.
«Πράγματι μια ιστορική στιγμή. Η Γερμανία επέστρεψε στην Ουκρανία το γράμμα του Πέτρου του Α΄ του 1708, όπου αυτός καλεί το Μητροπολίτη Κιέβου Ιωάσαφ (Κροκόβσκι) να μην τάσσεται στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχου. Δεν τα κατάφερε... Σε λίγο αυτό το γράμμα θα συναντήσει τον Τόμο μας. Ευχαριστώ τη Γερμανία» - έγραψε ο πρέσβης.
Το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο Twitter ότι επέστρεψαν ένα σημαντικό έγγραφο στην Ουκρανία, που είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έγγραφο φυλασσόταν στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Tübingen.

Πηγή: gordonua.com