Χαῖρε Σιὼν ἁγία, Μήτηρ τῶν Ἐκκλησιῶν...




"Χαῖρε Σιὼν ἁγία, Μήτηρ τῶν Ἐκκλησιῶν, Θεοῦ κατοικητήριον∙ σὺ γὰρ ἐδέξω πρώτη, ἄφεσιν ἁμαρτιῶν, διά τῆς Ἀναστάσεως". 

Εσπέριο στιχηρό ιδιόμελο του πλ.δ΄ ήχου, εμπνευσμένο από σχετικές αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, που...
αποδίδουν στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων τον τιμητικό και ιστορικό τίτλο της "Μητρός των Εκκλησιών". Άσχετο φυσικά με τα Δίπτυχα και την Ιεραρχία των Θρόνων της Πενταρχίας και την αδιαμφισβήτητη κανονική θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Πρώτου Θρόνου της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Πάντοτε δε, οι Πατριάρχαι των Ιεροσολύμων σε ομιλίες και χαιρετισμούς χρησιμοποιούν αυτόν τον τιμητικό τίτλο της Εκκλησίας τους, χωρίς αυτό να συνιστά ούτε αμφισβήτηση ούτε αιχμή για την θέση των Εκκλησιών στα Δίπτυχα, η οποία είναι σαφής, παγιωμένη από αρχαιοτάτων χρόνων και επί τη βάσει αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων: 1ος ο Κωνσταντινουπόλεως, 2ος ο Αλεξανδρείας, 3ος ο Αντιοχείας και 4ος ο Ιεροσολύμων.

Το υπενθυμίζουμε σε κάποιους που βλέπουν φαντάσματα, κατασκευάζουν και αναπαράγουν στο διαδίκτυο μύθους ή μάλλον... μοσχοβίτικα παραμύθια... με στόχο να πλήξουν το παλαίφατο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και να εμπλέξουν την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟ, στα αρρωστημένα και αντίθεα παιχνίδια τους.

Αλλά ο Μακαριώτατος και η σεπτή Αγιοταφική Αδελφότης έχουν γνώση και σύνεση για να αποφύγουν αυτές τις ανίερες μοσχοβίτικες τρικλοποδιλές που κατεργάζονται οι άνομοι πρακτορίσκοι της Μοσχοβίας στους Αγίους Τόπους...