Συνεχίζεται η προσχώρηση ενοριών στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας




Όπως πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει, μετά τον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολιτικών και εκλογικών ζυμώσεων και ανακατατάξεων στην Ουκρανία, επανέρχεται στους αρχικούς της ρυθμούς η διαδικασία της εκούσιας προσχώρησης ενοριών στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πρόκειται για τη νόμιμη διαδικασία που έχει θεσπιστεί με το Νόμο περί Ελευθερίας της Συνειδήσεως, σύμφωνα με τον οποίο οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα σε ποια δικαιοδοσία ανήκουν. Αυτό γίνεται με γενικές συνελεύσεις των κοινοτήτων (ενοριών), κατά τις οποίες με ελεύθερη ψηφοφορία ο Κυρίαρχος Ουκρανικός Λαός αποφασίζει, όπως δικαιούται, εάν θα παραμείνει υπό την δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας (του Μητροπολίτη Ονουφρίου) ή εάν θα ενταχθεί στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Υπηρεσία Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρίβνε ανακοίνωσε προχθές, 5 Αυγούστου 2019, ότι μία ακόμη κοινότητα-ενορία εντός των ορίων της, αποφάσισε να ενταχθεί στην Εκκλησία της Ουκρανίας, εγκαταλείποντας το Πατριαρχείο της Μόσχας. Πρόκειται για την Ενορία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο χωριό Ζαμπολότια στην περιοχή Βολοντιμίρετσκι. Από τα 223 μέλη της κοινότητας, οι 216 ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας και μόλις 7 κατά. Η ενορία καταχωρήθηκε πλέον επίσημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.