Μήνυμα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ στην ετήσια επέτειο της αποκατάστασης του ουκρανικού σχίσματος





Παρατίθεται Μήνυμα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, ένα ακριβώς έτος από τις ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 11ης Οκτωβρίου 2018, με τις οποίες εξήλθαν από την ακοινωνησία και το σχίσμα εκατομμύρια Ορθοδόξων Ουκρανών και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία της μοναδικής Τοπικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Μετάφραση-γλωσσική επιμέλεια: Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης

Πριν από ένα χρόνο, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβε αποφάσεις που προετοίμασαν το δρόμο για την επούλωση των εκκλησιαστικών διαιρέσεων στην Ουκρανία και για την ανάδειξη της μοναδικής Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η αλήθεια, η οποία έχει αποτυπωθεί επανειλημμένα σε διάφορα έγγραφα και δηλώσεις, επιβεβαιώθηκε επιτέλους: η Ουκρανία δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τα κανονικά εμπόδια για την ισότιμη ενότητα των Ορθοδόξων στην Ουκρανία λύθηκαν. Χάρη στις εκκλήσεις, κηρύχθηκαν άκυρες όλες οι απαγορεύσεις, οι αφορισμοί και τα αναθέματα που είχαν επιβληθεί από τη Ρωσική Εκκλησία, όχι λόγω της παραβίασης του Ορθοδόξου δόγματος αλλά από την επιθυμία των Μοσχοβίτικων αρχών να διατηρήσουν την εξουσία που παράνομα είχαν καταλάβει.

Αυτές οι αποφάσεις κατέστησαν δυνατή τη σύγκληση και την επιτυχή έκβαση, το Δεκέμβριο του 2018, της Ενωτικής Συνόδου, με την οποία συγκροτήθηκε, από τρεις διαφορετικές εκκλησιαστικές δομές της μέχρι τότε επί μακρόν διαιρεμένης Ορθοδοξίας, η μοναδική Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η οποία στις αρχές του έτους έλαβε τον Τόμο, με τον οποίο επιβεβαιώθηκε για πάντα το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας και της εκκλησιαστικής της ανεξαρτησίας, η ενότητά της με την οικογένεια της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και η ισότητά της με τις Τοπικές Αδελφές Εκκλησίες.

Γι’ αυτό σήμερα επαναλαμβάνουμε τους λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ και ολόκληρη τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, για τις αποφασιστικές και θαρραλέες κανονικές αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από ένα έτος. Με τη βοήθεια του Θεού και την κοινή προσπάθεια, η Τοπική μας Εκκλησία αναπτύσσεται και εδραιώνεται, έχοντας την υποστήριξη των περισσότερων Ορθοδόξων στην Ουκρανία και τη μητρική αρωγή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Βλέπουμε πόσα καταφέραμε να επιτύχουμε στη διάρκεια αυτού του έτους και πιστεύουμε ότι, καταβάλλοντας όλοι μαζί κάθε δυνατή προσπάθεια, θα έχουμε νέα επιτεύγματα στο προσεχές έτος, για τη δόξα του Θεού και προς όφελος της Ορθοδοξίας και του Ουκρανικού Λαού.