Έντονη διαμαρτυρία του Πατριάρχη της Γεωργίας προς τον Κύριλλο Μόσχας για τη ρωσική επιθετικότητα και για τις αντικανονικές εισπηδήσεις της Ρωσικής Εκκλησίας




Παραθέτομε σε μετάφραση του Νικολάου Γκουργκενίτζε την επιστολή που απέστειλε ο Καθολικός - Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2019. Στην Επιστολή αυτή εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για τις αντικανονικές πράξεις εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Γεωργίας. Όπως φαίνεται, η Μόσχα έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή μια παγκόσμια επίθεση στην Ορθοδοξία, παραβιάζοντας τα όρια αιώνων και προσπαθώντας να κυριαρχήσει με την κοσμική ισχύ και το χρήμα σε βάρος όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας απευθύνεται προς τον Μόσχας Κύριλλο όχι μόνο για το αμιγώς εκκλησιαστικό ζήτημα της εισπήδησης, αλλά και για το ευρύτερο πολιτικό ζήτημα της επιθετικότητας της Ρωσίας σε βάρος της Γεωργίας. Αυτό καταδεικνύει ότι στη συνείδηση όλων, Ρωσικό Κράτος και Ρωσική Εκκλησία ταυτίζονται και συμπορεύονται απόλυτα στις επεκτατικές πολιτικές και στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοκυριαρχίας των λαών που υφίστανται τη ρωσική επιβουλή.

***


Καθολικός – Πατριάρχης πάσης Γεωργίας
0114, Τιφλίδα, Πλατεία Βασιλέως Ηρακλή του Β΄ 1
Τηλ.: (99532)2990378, 2989540, Φαξ.: 2987114

Ν214
17.11.2019.

Τω Αγιωτάτω Πατριάρχη
Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλω

Αγιώτατε,

Σας χαιρετίζω με εν Χριστώ αγάπη και Σας απευθύνομαι για το εξής θέμα: με λύπη παρακολουθούμε το γεγονός που γίνεται στην περιοχή της Τσχινβάλης, όπου η Ρωσία αλλάζει τη θέση των συνόρων, καθώς και την απαγωγή ανθρώπων που κατοικούν κοντά στα σύνορα, βλέπουμε αυτό να γίνεται συνεχώς. Όλοι είναι ανήσυχοι για την απαγωγή και φυλάκιση του γνωστού χειρουργού κ. Βάζα Γκαπριντασβίλι. Αυτή η κατάσταση στην κοινωνία μας δικαίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία και διαμαρτυρία.

Σε αυτό το πλαίσιο πολύ αρνητικά επέδρασε η είδηση, σύμφωνα με την οποία θέλετε να στείλετε νέους κληρικούς, αποφοίτους θεολογικών σχολών, για να διακονήσουν στα στρατιωτικά σωματεία στις περιοχές της Αμπχαζίας, Τσχινβάλης, Κιργιζιστάν και Αρκτικής.

Η Εκκλησία της Ρωσίας πάντοτε αναγνώριζε την δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας τόσο στην Αμπχαζία όσο και στην περιοχή της Τσχινβάλης, γι’ αυτό η δήλωσή Σας είναι ακατανόητη για όλους εμάς και μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, είναι απαράδεκτη η αποστολή των κληρικών στην δικαιοδοσία μας χωρίς την άδειά μας, τόσο για διακονία στα στρατιωτικά σωματεία όσο και σε λαϊκό χώρο. Αυτή η πράξη χειροτερεύει, επιδεινώνει την κατάσταση.

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε τα μέτρα για την διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών, των λαών και των Εκκλησιών μας.

Σας ευχόμαστε υγεία και επιτυχία στην διακονία Σας.

Με τιμή

† Ηλίας

Καθολικός – Πατριάρχης
πάσης Γεωργίας,
Αρχιεπίσκοπος Μτσχέτης – Τιφλίδος,
Μητροπολίτης Σοχούμης - Αμπχαζίας


  

Η επιστολή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Γεωργίας: patriarchate.ge