Νιγηρίας προς Λεμεσού: Τα Δίπτυχα δεν είναι προς διαπραγμάτευση




Του Ανδρέα Λουδάρου

Τις πρώτες αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκάλεσαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου σχετικά με την μνημόνευση του νέου Μητροπολίτη κιέβου από τον Πατριάρχη Θεόδωρο στην Λεμεσό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας «δεν δύναται να αναπροσαρμόζει, πολύ δε περισσότερο να θέτει υπό διαπραγμάτευση, τα Δίπτυχα του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου ανάλογα με τα πιστεύματα των προσκαλούντων Αυτόν» τονίζει στην δήλωση του ο μητροπολίτης Αλέξανδρος απαντώντας ευθέως στον Κύπριο μητροπολίτη που μίλησε ξεκάθαρα για πιέσεις που ασκήθηκαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μην μνημονεύσει κανονικά τα Δίπτυχα.

Ο μητροπολίτης Νιγηρίας ξεκαθαριζει μάλιστα προς τον μητροπολίτη Λεμεσού πως «Δεν κοινωνούμε ενώ παράλληλα διαλεγόμαστε περί του ορθού. Τούτο, το εκκλησιολογικώς διαχρονικό και παναληθές, δεν μπορεί ούτε καν υπαινικτικως να αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πανιερ. Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, γιά τη μνημόνευση από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο του ονόματος του Μακαριωτάτου Κιέβου κ. Επιφανίου στην Λεμεσό και εκφράζοντας την άποψη των αδελφών αρχιερέων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, θα ήθελα να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Μακαριωτατος Πάπας και Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, ενωτισθείς τη συνείδηση της περί Αυτόν Ιεραρχίας, αποφάσισε, μετά από ώριμη σκέψη και θερμή προσευχή, να εγγράψει εις τα Δίπτυχα της Εκκλησίας μας τον Κιέβου Επιφάνιο εναρμονιζόμενος, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, επόμενος τοις βήμασι των αοιδίμων προκατόχων Του και με βαθυτάτη συναίσθηση της ιστορικής του ευθύνης ως Προκαθήμενος Πρεσβυγενούς Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου, δεν δύναται να αναπροσαρμόζει, πολύ δε περισσότερο να θέτει υπό διαπραγμάτευση, τα Δίπτυχα του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου ανάλογα με τα πιστεύματα των προσκαλούντων Αυτόν.

Εξ άλλου, διατηρούμε την πεποίθηση ότι το ιερώτερο των Μυστηρίων, αυτό της Θείας Ευχαριστίας, και η από κοινού συμμετοχή σε αυτό, εκφράζει την ορατή ενότητα του σώματος της Εκκλησιας και αποτελεί το επιστέγασμα της κοινωνίας αδελφών προς αδελφούς. Δεν κοινωνούμε ενώ παράλληλα διαλεγόμαστε περί του ορθού. Τούτο, το εκκλησιολογικώς διαχρονικό και παναληθές, δεν μπορεί ούτε καν υπαινικτικώς να αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ο Μακαριώτατος ήρθη εις το ύψος των περιστάσεων και της κανονικής τάξεως της Εκκλησίας και προτρέπει, ως ένας εκ των Πατριαρχών της Ανατολής, του παλαιφάτου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, όλους τους νεωτέρους αδελφούς το του Κυρίου: «πορεύου και συ ποίει ομοίως».

Πηγή: orthodoxia.info