ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΣΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ) (video)





Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης:

Με την τέλεση του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης επ΄ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης, και της συμπληρώσεως 500 ετών από της γεννήσεως του και 460 από της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου-Λητής, ο οποίος είχε αποτελέσει έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Το πρωί της 27ης Νοεμβρίου ε.έ. ετελέσθη η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως (Πλόβδιδ) κ.κ. Νικολάου (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), συνιερουργούντων αυτῷ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Ευλογίου, του και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ρίλας-Βουλγαρίας και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς πλαισίωναν Ιερείς και οι Διάκονοι εκ του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας και της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τα αναλόγια του Ναού λάμπρυναν καθ΄ όλη τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων, αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο όλους τους προβλεπόμενους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών, ο Βυζαντινός Χορός των πατέρων της Ι.Μ. Αγ. Τριάδος Πανοράματος, η Παιδική και Νεανική Βυζαντινή Χορωδία Ακαδημία Ψαλτικής «Ειρμός» και ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Γεώργιος Φερεντίνος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου παρέστησαν πλήθος κόσμου που προσήλθαν με χαρά για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, τον οποίο η επαρχία μας είχε την ξεχωριστή τιμή να έχει ως Επίσκοπο σε μία περίοδο δύσκολη για το Γένος μας, ενώ ξεχωριστή θέση κατείχαν τα παιδιά από το Γυμνάσιο της Λητής τα οποία με υποδειγματική τάξη και ευπρέπεια παρακολουθούσαν τα τελούμενα, κοινωνώντας πολλά από αυτά των Αχράντων Μυστηρίων.

Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως (Πλόβδιδ) κ.κ. Νικολάος αναφερόμενος εκτενώς στη μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου και τονίζοντας την Οικουμενικότητα του έργου του, το οποίο είχε ως βάση την ενότητα των λαών, ενώ παράλληλα μετέφερε και τις ευχές του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου.

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου αναγνώσθηκαν τα κόλλυβα του τιμωμένου Αγίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας για την τιμητική τους παρουσία προς τους παρισταμένους Αρχιερείς επιδίδοντάς τους το επετειακό Μετάλλιο της Αγιοκατατάξεως των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως τον Νοέμβριο του 2013.

Ακολούθησε επίσκεψη και προσκύνημα εις τους Ιερούς Ναούς της Αγίας Κυράννης και Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ευρέθησαν τα Σεπτά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης και Αγγελίνης- Ακυλίνης της εξ Ζαγκλιβερίου καταγομένης, καθώς επίσης και εις την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων, στο Βυζαντινό Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τέλος στο Κειμηλιαρχείο της Λητής.




Το δελτίο τύπου εδώ.

Σχετικό φωτογραφικό υλικό εδώ.