ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΣΕΡΝΙΧΙΦ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ (VIDEO)




Κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Θρονικής Εορτής της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, με την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, χοροστάτησε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄.

Στο τέλος του Εσπερινού, εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ κ. Ευστράτιος προσεφώνησε την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον οποίο ευχαρίστησε εγκάρδια για την από μέρους του Παλαιφάτου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. (Ακούστε την Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Ευστρατίου εδώ).

Στην Ομιλία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ευστρατίου αντιφώνησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ με θερμούς λόγους για την Ουκρανία, στην οποία είχε ζήσει αρκετά χρόνια, το Λαό και την Εκκλησία της υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ.

Ιδιαιτέρως, όμως, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στο ρόλο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρας Εκκλησίας, αλλά και του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, της Ιεραποστολικής Εκκλησίας Αλεξανδρείας, της οποίας προΐσταται εδώ και 15 έτη. Η αναφορά αυτή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας αποτελεί και μια ουσιαστική απάντηση στους ανιστόρητους και αθεολόγητους ισχυρισμούς που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για το ποια είναι η Μητέρα Εκκλησία.