Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ευχαριστεί τη Μητέρα Εκκλησία για την υποστήριξη στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

Στιγμιότυπο από βίντεο στο YouTube

 

Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Ευστράτιος συνοψίζει τη Σύναξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Η Σύναξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου (μια συνάντηση επισκόπων που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια για να συζητηθούν τρέχοντα θέματα, να ακουστούν αναφορές και να διαμορφωθεί ένα κοινό όραμα - σ.σ.) στο τελικό της ανακοινωθέν καταδίκασε την ιδεολογία του Ρωσικού Κόσμου και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τις εκκλησίες και τις χώρες που υποφέρουν από αυτήν. Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιος, δήλωσε αυτό στο κανάλι του στο YouTube, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Σύναξης του Σεπτεμβρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τη Μητέρα Εκκλησία για την υποστήριξή της προς την Ουκρανική Εκκλησία.

«Η Σύναξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταδίκασε τη σοβινιστική ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου», η οποία έρχεται σε εγγενή αντίθεση με το πνεύμα και την παράδοση της Ανατολικής Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και χρησιμοποιεί τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για να εξυπηρετήσει τις δραστηριότητες του ρωσικού κράτους. «Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις Εκκλησίες που υποφέρουν από αυτή την ιδεολογία», είπε ο επίσκοπος. «Αυτές είναι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, στα σύνορα της οποίας εισέβαλε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εγκαθιστώντας εκεί τη λεγόμενη Εξαρχία της και σπέρνοντας τον διχασμό μεταξύ κλήρου και πιστών στην αφρικανική ήπειρο, και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπου το ίδιο Πατριαρχείο Μόσχας, αντίθετα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θεωρεί αδικαιολόγητα το έδαφος της Ουκρανίας ως έδαφος της πνευματικής του επιρροής».

Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πιστεύει ότι, όπως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εισβάλλει στην αφρικανική ήπειρο, έτσι και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία στην Ουκρανία αποσπώντας ένα τμήμα της Ουκρανικής Εκκλησίας και κρατώντας το υπό τη δικαιοδοσία της.

«Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου καταδίκασαν επίσης την αβάσιμη, παράνομη, απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί πηγή καταστροφής, αιματοχυσίας και ολέθρου. Ευχαριστούμε λοιπόν τη Μητέρα Εκκλησία που συνεχίζει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα μας κατά της εκκλησιαστικής, κρατικής και ιδεολογικής επιθετικότητας της Ρωσίας δια στόματος των επισκόπων της», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ευστράτιος. «Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο, δεδομένου ότι τόσο στον κόσμο όσο και στο εκκλησιαστικό περιβάλλον υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει γίνει το ομολογιακό τμήμα της ρωσικής δικτατορίας».

Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ευχαρίστησε τους επισκόπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την υποστήριξή τους και για τη διάδοση του λόγου της αληθείας, ώστε τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό να δουν ποιοι κακοί καρποί φυτρώνουν από το κακό δέντρο του «ρωσικού κόσμου», το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των χριστιανικών αξιών.

 

Πηγή