Βέλγοι δημοσιογράφοι προτείνουν συζήτηση για την παρουσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα


 Φωτογραφία από ανοικτές πηγές


Παρά τη χρήση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, το Βέλγιο συνεχίζει να χρηματοδοτεί σιωπηλά αυτή τη δομή.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του «eutoday.net».

Ο δημοσιογράφος γράφει ότι «ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος στη Μόσχα ευλογούσε τον πόλεμο και καλούσε τους Ρώσους να δείξουν πατριωτισμό κατατασσόμενοι στο στρατό, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Βέλγιο σιωπούσε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Μπούτσα και σε άλλα μέρη, την απέλαση των παιδιών της Ουκρανίας στη Ρωσία και πολλά άλλα εγκλήματα πολέμου».

Ο συγγραφέας σημειώνει ότι πέρυσι, οι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βέλγιο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Ημέρας της Ρωσίας στη Ρωσική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες και επισημαίνει: «Μπορείτε να φανταστείτε το περιεχόμενο των επίσημων ομιλιών στη ρωσική πρεσβεία».

Σε άλλο δημοσίευμα του «euobserver.com» αναφέρεται ότι υπάρχουν 18 ρωσικές εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια στο Βέλγιο, τα οποία εξυπηρετούνται από περίπου 25 ιερείς υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Σίμωνος στις Βρυξέλλες. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει επίσης διπλωματική αποστολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επίσης στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο.

Το άρθρο αναφέρει ότι στις χώρες της ΕΕ, η παρουσία ορθόδοξων εκκλησιών που υπάγονται στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υποψίες ή καταγγελίες ότι λειτουργούν ως αναμεταδότες της προπαγάνδας του Πούτιν ή ότι διευκολύνουν τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, και η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σουηδία και η Ουκρανία έχουν λάβει διάφορα μέτρα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια.

Ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νορβηγία ελέγχεται επίσης για την αγορά ακινήτων κοντά σε στρατιωτικές βάσεις και γράφει ότι υπάρχουν εκκλήσεις στη χώρα αυτή να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νορβηγία, επειδή θεωρείται απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Ο συγγραφέας γράφει ότι οι απειλές για την ασφάλεια από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συζητούνται σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και προτείνει να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση για να καθοριστεί αν το Βέλγιο θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υπάγεται πλήρως στο Πατριαρχείο της Μόσχας και δεν έχει αρνηθεί την υποστήριξη του Κυρίλλου στον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.


Πηγή