ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟ





Γράφει ο Νικόλαος Γκουργκενίτζε

Στις 3 Δεκεμβρίου 2019 οι Ιερομόναχοι Ειρηναίος και Ιερώνυμος, κληρικοί του Πατριαρχείου Γεωργίας, συνοδευόμενοι από τον κ. Νικόλαο Γκουργκενίτζε, πτυχιούχο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καταγόμενο από τη Γεωργία, επισκέφθηκαν το Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Μακαριωτάτου.

Η συζήτηση περιεστράφη σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Γεωργίας. Οι Γεωργιανοί επισκέπτες διαβεβαίωσαν τον Μακαριώτατο ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτή η αναγνώριση να έλθει το συντομότερο δυνατό. Οι δύο κληρικοί μετέφεραν στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρουΐσι και Ουρμπνίσι κ. Ιώβ για την ευόδωση των υψηλών καθηκόντων που ανέλαβε με τη χάρη και το έλεος του Θεού στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η ανεπίσημη αυτή αντιπροσωπεία παραβρέθηκε επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Εισόδια της Θεοτόκου με το ιουλιανό εορτολόγιο.

Οι κληρικοί του Πατριαρχείου Γεωργίας, σεβόμενοι το γεγονός ότι ακόμη η Εκκλησία τους δεν έχει τοποθετηθεί για το Ουκρανικό, δεν έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία. Παρεκάθησαν όμως σε γεύμα που παρέθεσε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Επιφάνιος, κατά το οποίο ο Ιερομόναχος Ειρηναίος, με την ευλογία του Μακαριωτάτου, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Χαιρετίζουμε το Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τους αδελφούς μας Ουκρανούς Ορθοδόξους. Σας ευχαριστούμε για την καλή υποδοχή. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή μας και ελπίζουμε ότι η Εκκλησία της Γεωργίας θα προστεθεί σύντομα σε αυτές που έχουν αναγνωρίσει την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας. Εμείς, ως κληρικοί του Πατριαρχείου Γεωργίας, μετά την αναγνώριση από μέρους της Εκκλησίας μας, επιθυμούμε να επανέλθουμε στο Κίεβο και με την ευλογία του Μακαριωτάτου να συλλειτουργήσουμε μαζί του».

Όλοι οι παρόντες χειροκρότησαν τον Ιερομόναχο Ειρηναίο για όσα είπε και ευχαρίστησαν για την παρουσία των αδελφών από την Γεωργία.