Κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες...





Αγαπητέ κ. «Βασίλειε Ευσταθίου, Δρ. Φυσικής, πτ. Θεολογίας (Τμ. Κοιν. Θ. ΕΚΠΑ)»,

Επειδή η σπουδή οδηγεί σε γκάφες, κόψτε λίγο ταχύτητα και να ερευνάτε καλύτερα προτού δημοσιεύσετε κείμενα τα οποία βρίθουν ανακριβειών (για να μην πω ψεύδους και απάτης, θεωρώντας ότι απλώς σας εξαπάτησαν ή σας πληροφόρησαν πλημμελώς...).

Γράφετε, μεταξύ άλλων, και το εξής: «Στὴν συνέχεια ὁ κ.Βαβοῦσκος ἐκπλήσσει μὲ τὴν ἀναφορὰ του σὲ λόγους τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, χωρὶς νὰ δίνει τὴν πηγὴ ἀπὸ ὅπου τοὺς ἔλαβε καὶ ἐπομένως εἶναι ἀδύνατον νὰ ἐλεχθούν, γράφοντας μόνο «δήλωσε (κατά δημοσιεύματα)», μιὰ παντελῶς ἀντιδεολογικὴ ἐπιστημονικῶς πρακτική.
Αὐτοὺς τοὺς λόγους τοῦ Μητροπολίτη Ἰλαρίων που ἀναφέρει «ότι η Πανορθόδοξη για το Ουκρανικό δεν μπορεί να συγκληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος δεν μπορεί και να μετέχει στη σύνθεσή της», πουθενὰ δὲν ἔχουμε καταφέρει νὰ βροῦμε, πέρα τῆς πρόσφατης δήλωσής του μετὰ τὴν ἐπίσκεψη τοῦ Πατριάρχη Ἱεροσολύμων Θεοφίλου, ἡ ὁποία τὸ μόνο ποὺ ἀναφέρει γιὰ τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη εἶναι ὅτι δὲν θέλει τὸν διάλογο γιὰ τὸ Οὐκρανικό (βλέπε στὸ Παράρτημα στὸ τέλος αὐτούσια ὅλη τὴν δήλωση).»



Οι σύμβουλοί σας, σας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αφού είτε λόγω μένους κατά του Οικουμενικού Θρόνου είτε λόγω απλοϊκής ανοησίας, μάλλον προσπέρασαν με επιπολαιότητα τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα αναρτήθηκαν σε γνωστές ρωσικές πηγές και όχι σε κάποια «αντιρωσικά» μέσα. Ανοίξτε λοιπόν τους οφθαλμούς του σώματος (και του πνεύματος) και διαβάσετε με προσοχή το σχετικό ρεπορτάζ από το Ria Novosti:

«Οποιαδήποτε Σύναξη θα συγκληθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης θα στοχεύσει στη νομιμοποίηση των πράξεών του στην Ουκρανία, με τις οποίες δεν συμφωνεί η Ρωσική Εκκλησία, δήλωσε το Σάββατο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Βολοκολάμσκ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμά του, τον οποίο ο ίδιος προσέδωσε στον εαυτό του - να συγκαλεί πανορθόδοξες συναντήσεις. Αλλά σε μια κατάσταση όπου ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι ένοχος της διαφωνίας και του σχίσματος, κάθε συνάντηση που συγκαλεί αναπόφευκτα θα στοχεύσει στο να νομιμοποιήσει τις πράξεις του. Και δεν συμφωνούμε ακριβώς με τις ενέργειες που διέπραξε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας στον αέρα του προγράμματος «Εκκλησία και Ειρήνη» στο κανάλι «Ρωσία 24».
Στα πλαίσια αυτά, θωρεί χρήσιμη την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄, ο οποίος στις 21 Νοεμβρίου προσκάλεσε όλους τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας.»



Για τα υπόλοιπα που γράφετε στη νέα απέλπιδα προσπάθειά σας να απαντήσετε δήθεν στον έγκριτο και κατηρτισμένο όσο ελάχιστοι περί το Κανονικό Δίκαιο εντιμολ. κ. Αναστάσιο Βαβούσκο, Άρχοντα Ασηκρήτιν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας για το ιεροκανονικώς εμπεριστατωμένο άρθρο του με τίτλο «Η πανορθόδοξη αντιμετώπιση του «Ουκρανικού» ως ιδέα και ως πραγματικότητα», δεν αξίζει καμία σοβαρή απάντηση, εκτός ίσως πολύς γέλως για την ανείπωτη ελαφρότητα να θεωρείτε τις εμμονικές, ιδεοληπτικές και αθεολόγητες απόψεις μιας θλιβερής (αναξίας λόγου) μειοψηφίας ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι τάχα εκφράζουν «τὴν ἐκκλησιαστικὴ παράδοση καὶ τὴν συνείδηση τοῦ λαοῦ..., ποὺ κινήθηκαν γιὰ νὰ τὴν γράψουν πάνω στὴν βάση τῶν ἱερῶν κανόνων καὶ τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας, καὶ ὄχι ἀντικανονικά, ἀντισυνοδικὰ καὶ μονομερῶς, ὅπως ἔκανε ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν, χωρὶς νὰ ὑπολογίσει τὴν πανορθόδοξες ἀντιδράσεις στὸ ὅλο θέμα, ἀκολουθῶντας τυφλὰ τὸν «Πατριάρχη τοῦ Γένους» στὴν διασάλευση τῆς ἑνότητας τοῦ ὀρθόδοξου κόσμου μὲ τὴν ἀνάμειξη στὰ ἐσωτερικὰ τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας ἐν Οὐκρανία, χρησιμοποιώντας πλασματικὰ ἱεροκανονικὰ ἐρείσματα»!!!



Τι να πει κανείς πια; Φυσικά και έχουν γραφτεί ακόμη πιο εξωφρενικοί ισχυρισμοί από τα παραπάνω, αλλά απαντώνται μόνο σε περιθωριακά ιστολόγια «αποτειχισμένων» και λοιπών φανατικών παραεκκλησιαστικών στοιχείων. Λυπούμαι που αυτή η κραυγαλέα αντικανονική και αντορθόδοξη τάχα «απάντηση» βρήκε πρόθυμο βήμα δημοσίευσης σε ευρείας επισκεψιμότητας εκκλησιαστική ιστοσελίδα...

Εκτός και αν πίσω από το άγνωστο όνομα «Βασίλειος Ευσταθίου, Δρ. Φυσικής, πτ. Θεολογίας (Τμ. Κοιν. Θ. ΕΚΠΑ)» κρύβονται άλλοι που δεν έχουν τον ανδρισμό να συκοφαντήσουν, να υβρίσουν και να εγκαλέσουν ευθέως, δημοσίως και με παρρησία τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ότι στο ζήτημα της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας κινήθηκε «ἀντικανονικά, ἀντισυνοδικὰ καὶ μονομερῶς»...

Γιατί οι παροικούντες την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος γνωρίζουν ότι υπάρχουν... «κότες τρίλειρες και μακροπουπουλάτες» και ο αναγινώσκων νοείτω...