Οικουμενικός Πατριάρχης προς Εκκλησία της Σερβίας: «Η Μητέρα Εκκλησία συνεχίζει να αγαπά τα αγνώμονα παιδιά Της»...





Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα πιο σημαντικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς την Εκκλησία της Σερβίας, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, δεν αφορούν τόσο στο ζήτημα του Μαυροβουνίου ή του Κοσόβου. Άλλωστε αυτά ο Παναγιώτατος τα έχει πει και άλλες φορές και στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποστείλει και γράμμα προς την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για το θέμα.

Στη συνέντευξη αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε δύο κρίσιμα ερωτήματα των Σέρβων δημοσιογράφων, με τα οποία εύγλωττα και με εύσχημο τρόπο καυτηρίασε την αγνώμονα συμπεριφορά κάποιων Ιεραρχών της Σερβικής Εκκλησίας, πρωταγωνιστών στην παρούσα φάση στα εκκλησιαστικά πράγματα, οι οποίοι συμπαρασύρουν το σύνολο αυτής της Θυγατέρας Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου σε συμπεριφορές απαράδεκτες απέναντι στη Μητέρα τους Εκκλησία. Δυστυχώς, ένας από αυτούς είναι και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, ο οποίος, με παροιμιώδη αχαριστία, από τη μια κραδαίνει τα υποστηρικτικά γράμματα του Οικουμενικού Πατριάρχου και από την άλλη ταυτίζεται με τους Μοσχοβίτες στον ανίερο πόλεμο κατά των δικαίων και προνομίων του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου! Αναριωτιέμαι πραγματικά αν αυτός ο Ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας έχει επίγνωση της εν γένει συμπεριφοράς του, με την οποία, ο ταλαίπωρος, δεν υποσκάπτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως ίσως αφελώς νομίζουν οι υποκινητές του, αλλά τον ίδιο τον εαυτόν του...

Παραθέτω σε ελληνική μετάφραση τα δύο αυτά ερωτήματα και τις απαντήσεις του Παναγιωτάτου:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ουσία είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, αγαπά πάντα τα παιδιά του, όπως κάθε μητέρα αγαπά τα παιδιά της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκκλησίες έχουν λάβει την Αυτοκεφαλία τους, την πνευματική τους γέννηση, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειροτόνησε τον Άγιο Σάββα ως Αρχιεπίσκοπο. Έχουμε δώσει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία την Αυτοκεφαλία και πάντα αγαπάμε και νοιαζόμαστε για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η μητέρα που νοιάζεται για τα παιδιά της. Και όταν κάποια παιδιά μερικές φορές δεν ακούνε τη μητέρα τους, ή στην περίπτωση αυτή τη Μητέρα Εκκλησία, εκείνη εξακολουθεί να αγαπά τα αγνώμονα παιδιά της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποια είναι αυτά τα αγνώμονα παιδιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, αγαπά όλους τους λαούς, όλα τα έθνη, και έχει προσφέρει πολλά, αλλά συχνά οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ανταποδώσουν. Έτσι, στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν επίσκοποι οι οποίοι είναι κατά κάποιο τρόπο αχάριστοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για όλα όσα έχει κάνει. Εμείς, ως η Μητέρα Εκκλησία, λυπούμαστε για το γεγονός ότι μερικοί επισκόποι στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχονται ορισμένα πράγματα, αλλά ως Μητέρα Εκκλησία, όπως οι γονείς τους, τους συγχωρούμε και τους λέμε και πριν από τα Χριστούγεννα ότι τους αγαπάμε, ότι οι πόρτες μας είναι ανοικτές και η ευλογία μου απευθύνεται και σε αυτούς και στο σερβικό λαό στο σύνολό του. Το μήνυμά μου είναι ότι η Μητέρα Εκκλησία συνεχίζει να αγαπά τα αγνώμονα παιδιά της.