ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ... (VIDEOS and PHOTOS)




Κίεβο. Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019. Ιερός Ναός Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους.

Με την ευλογία της Αυτού Μακαριότητος, του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, αξιώθηκα να συμμετάσχω στο Συλλείτουργο για την Επέτειο του ενός έτους από την Ιστορική Ενωτική Σύνοδο και την εκλογή του ιδίου ως Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αξιώθηκα, ηλεήθηκα από τον Θεόν, να συμμετάσχω σε αυτή την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου, από τα τίμια χέρια του οποίου δέχθηκα τα Άχραντα Μυστήρια, στην οποία συμμετείχαν επίσης όλοι οι σεπτοί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι εκλεκτοί Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, καθώς και πλειάδα κληρικών.

Ιδιαιτέρως αναφέρω τους καλούς αδελφούς, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Mykhaylo Anishchenko, Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, τον π. Vas Lilo, άοκνο και ταπεινό εργάτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, γνώστη της ελληνικής γλώσσας και εραστή των ρωμαίϊκων παραδόσεων που γέννησαν και γαλούχησαν την Εκκλησία του Κιέβου πριν από χίλια και πλέον έτη, τον π. Σάββα από τις ουκρανικές ενορίες της Αυστραλίας, τον π. Petru P Parvu από την Ιταλία (από τις ουκρανικές ενορίες που μετά τον Τόμο εντάχθηκαν κανονικά στην τοπική Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου), τον π. Віктор Мартиненко και πολλούς άλλους.















***

Με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ και άλλους εκλεκτούς Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.











***


Στο Επίσημο Γεύμα που παρέθεσε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ για την Επέτειο ενός έτους από την Ενωτική Σύνοδο και την εκλογή του ως Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μαζί με καλούς φίλους δημοσιογράφους από την Ουκρανία, όπως (με αλφαβητική σειρά) ο Тарас Антошевський (risu.org.ua), ο Dmytro Horyevoy και η Tatiana Derkatch (cerkvarium.org).

Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να συνεργαστώ μαζί τους κατά το έτος που πέρασε στον ευλογημένο εθελοντικό αγώνα για την αλήθεια, απέναντι στην αδυσώπητη και καλοπληρωμένη προπαγάνδα των Μοσχοβιτών, οι οποίοι διαθέτουν άφθονους πόρους και χρήμα για να διακινούν το ψέμα και την απάτη.

Αλλά ο Θεός ευλογεί τον αγώνα για την αλήθεια και το δίκαιο. Και απέναντι στους πληρωμένους κονδυλοφόρους και παπαγάλους, αρκούν η αγάπη για την Εκκλησία Του και ο πόθος για την αλήθεια, ώστε τελικά να συντριβούν οι σκευωρίες και οι μυθοπλασίες του αίσχους...

Ο Θεός να ευλογεί όλους όσοι έδωσαν και συνεχίζουν να δίδουν αυτόν τον ιερό αγώνα. Αμήν.







***


Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή στο Κίεβο...

Με ένα αδελφό μπαντουρίστα, ιστορικό σύμβολο των αγώνων του Ουκρανικού Λαού για ανεξαρτησία και εθνική αυτοσυνειδησία και κυριαρχία, στην είσοδο της Ιεράς Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ.

Στο απόσπασμα βίντεο που παραθέτω, ο μπαντουρίστας μαζί και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λβιβ κ. Δημήτριο τραγουδούν με τη συνοδεία της μπαντούρας στα ουκρανικά το "Αγνή Παρθένε" του Αγίου Νεκταρίου όπως έχει μελοποιηθεί από την Ιερά Μονή της Σιμωνόπετρας...







***


Ευχαριστώ από καρδιάς τους ευλογημένους αδελφούς από την Ιερά Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ που σε αυτό το όμορφο απόσπασμα βίντεο συμπεριέλαβαν και την ελαχιστότητά μου...

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ με τίμησε υπέρ το δέον κατά το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την Επέτειο της Ενωτικής Συνόδου, τοποθετώντας με δεύτερο τη τάξει στους πρεσβυτέρους, μετά από τον καλό αδελφό Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Ανισένκο, Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο.

Αξιώθηκα λοιπόν να κάνω και μια εκφώνηση στα ελληνικά, πριν από το δεύτερο Αντίφωνο της Θείας Λειτουργίας, μαζί με τον π. Ευφημιανό, Διάκονο του Σεβ. Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου.