Ο Βυζαντινός Σταυρός του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ: Ένα συμβολικό δείγμα επιστροφής στις βυζαντινές, ρωμαίϊκες ρίζες της ευσέβειας του Ουκρανικού Λαού




Ο Βυζαντινός Σταυρός του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ: Ένα συμβολικό δείγμα επιστροφής στις βυζαντινές, ρωμαίϊκες ρίζες της ευσέβειας του Ουκρανικού Λαού, από τις οποίες βίαια και με πολύ αίμα αποκόπηκε από τους δυνάστες του, είτε ήταν τσάροι, είτε ήταν μπολσεβίκοι, είτε είναι πρόεδροι μιας χώρας που πάντοτε απειλούσε και απειλεί την Εθνική του Κυριαρχία και Αξιοπρέπεια.

Λαμβάνοντας λοιπόν ανά χείρας την ευλογία του Μακαριωτάτου με τον υπέροχο Βυζαντινό Σταυρό, χαραγμένο όπισθεν με το μονόγραμμα και την υπογραφή του, θυμήθηκα κάτι που είχε πει πριν από αρκετούς μήνες, αμέσως μετά την ενθρόνισή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξή του στο BBC. Τότε ο Μακαριώτατος είχε δηλώσει ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα αποκλίνει από τις ρωσικές αυτοκρατορικές παραδόσεις και θα κινηθεί προς τις ελληνικές.

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Επιφάνιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είχε με τεχνητό τρόπο αποκοπεί από τις ελληνικές τις ρίζες και παραδόσεις.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από εκείνες τις ρωσικές αυτοκρατορικές παραδόσεις που μας έχουν επιβληθεί για πολύ καιρό. Όταν επισκεπτόμαστε τις Εκκλησίες της ελληνικής παράδοσης, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι παραδόσεις υπήρχαν στην Ουκρανική Εκκλησία ακόμη και κατά τους χρόνους του Μητροπολίτη Κιέβου Πέτρου Μογίλα (1633-1647)», είχε πει ο Μακαριώτατος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την ελληνική παράδοση στη λειτουργική πράξη, τη θεολογική εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας.

Είχε όμως επισημάνει ότι όλα αυτά θα γίνουν με αργά, προσεκτικά και σταθερά βήματα, για να μην δώσουν αφορμές στην προπαγάνδα της Μόσχας να συκοφαντήσει, κατά τη συνήθειά της, τον Ουκρανικό Λαό και την Εκκλησία του.

«Αλλά όλα θα γίνουν σταδιακά, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν την αντίσταση του συντηρητικού μέρους των πιστών που δεν αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις καθαυτές. Δεν μιλάμε για αλλαγή των θεμελίων της πίστης, των δογματικών. Μιλάμε για καλές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη διαφώτιση, να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ότι η αγάπη πρέπει να κυριαρχήσει ανάμεσά μας», είχε δηλώσει τότε ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος.