«εξ ιδίων κρίνοντες τα αλλότρια»...





Βλέποντας τις παραπάνω φωτογραφίες και διαβάζοντας το παρακάτω ρεπορτάζ, σκέφτομαι πως ο Μοσχοβίτης Πατριάρχης μάλλον έχει δίκιο... Όπως πρόσφατα είπε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Ομιλία του: «Καμμία ενέργεια του Οικουμενικού Θρόνου δεν έθιξε τον Θεανδρικόν χαρακτήρα της Εκκλησίας, εν αντιθέσει προς τους ασκούντας κριτικήν εις τας αποφάσεις αυτού, οι οποίοι είναι εκείνοι που μετατρέπουν την Εκκλησίαν εις κοσμικόν θεσμόν, προσεγγίζοντες εκκλησιαστικά ζητήματα με αλλότρια κριτήρια, στερούμενοι Ορθοδόξου φρονήματος και υγιούς εκκλησιολογίας. Τελείως απαράδεκτον θεωρούμεν το γεγονός ότι οι τοιαύτα μηχανευόμενοι κατηγορούν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον διά άσκησιν κοσμικής εξουσίας και χειραγώγησίν του υπό κέντρων κοσμικής ισχύος, διασπείροντες ανερυθριάστως και άνευ συστολής ακόμη και μυθεύματα περί χρηματισμού της Μητρός Εκκλησίας και αυτού του Οικουμενικού Πατριάρχου, εξ ιδίων κρίνοντες τα αλλότρια.»...


«"Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των Tοπικών Ορθοδόξων Eκκλησιών ήταν αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου πίεσης που άσκησαν σε αυτές οι εξωτερικές πολιτικές δυνάμεις" - δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Ρωσία-1 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια πρωτοφανή παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων που δεν συνδέονται με την Εκκλησία, λέγοντας ότι "σε αρκετές τοπικές Εκκλησίες ασκείται μια ανευ προηγουμένου πολιτική πιέση για την Ουκρανία".

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο πολλές τοπικές Εκκλησίες, δεν έχουν τη δύναμη να υπερασπίσουν τη δική τους αυτονομία στον τομέα της λήψης αποφάσεων.» (Πηγή)