Πατριαρχείο Ρουμανίας: Συμμετέχουμε σε μια «αδελφική συνάντηση», όχι σε Πανορθόδοξη Σύναξη Προκαθημένων! Σκόπιμη υποβάθμιση της συνάντησης στο Αμμάν με αποστολή αντιπροσωπείας, αντί του Πατριάρχου Ρουμανίας Δανιήλ...





Το πλέον σημαντικό σημείο της χθεσινής απόφασης του Πατριαρχείου Ρουμανίας να αποστείλει τελικά εκπροσώπους στην συνάντηση στο Αμμάν, απαντώντας στη σχετική πρόσκληση-πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, είναι εκείνο στο οποίο ξεκάθαρα δηλώνεται ότι η συνάντηση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί μια θεσμική Πανορθόδοξη Σύναξη των Προκαθημένων, η οποία θα μπορούσε να λάβει κανονικές και δεσμευτικές αποφάσεις για την Οικουμενική Ορθοδοξία.


Με τον τρόπο αυτό, το Πατριαρχείο Ρουμανίας συντάσσεται με την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και Παράδοση, όπως διακηρύχθηκε ήδη και από άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να συγκαλεί και να προεδρεύει Πανορθοδόξων Συνάξεων. Μάλιστα, με έμφαση τονίζεται στο σχετικό επίσημο ανακοινωθέν ότι η απόφαση να μην μεταβεί στο Αμμάν προσωπικά ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, αλλά μόνο μια αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου, έχει ακριβώς αυτό το σκοπό: να αποφευχθούν οι παρερμηνείες ότι τάχα η συνάντηση στο Αμμάν είναι μια Πανορθόδοξη Σύναξη.

Με επίσημη λοιπόν απόφασή του το Πατριαρχείο Ρουμανίας υποβαθμίζει αυτό το γεγονός ή μάλλον το αποτυπώνει στις πραγματικές του διαστάσεις: δεν πρόκειται για Πανορθόδοξη Σύναξη ή για Σύναξη Προκαθημένων, αλλά για μια «αδελφική συνάντηση» για ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων χωρίς δυνατότητα και δικαίωμα λήψης κανονικών αποφάσεων καθολικού κύρους.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε ελληνική μετάφραση:

«Και, για να μη θεωρηθεί ότι η συνάντηση στο Αμμάν, για την οποία την πρωτοβουλία είχε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα μπορούσε να είναι μια Σύναξη των Προκαθημένων, εκτός από μια αδελφική συνάντηση που θα συζητήσει τρόπους συμφιλίωσης και αποκατάστασης της Ευχαριστιακής κοινωνίας ανάμεσα σε κάποιες Αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πατριάρχη της Ρουμανίας, αλλά από μία αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας»...