Νέα επίθεση Καμμένου στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας στη δημοκρατική Ελλάδα.





«Η Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος τίναξαν στον αέρα την συνεργασία με την Ρωσία» (!!!), ισχυρίστηκε εκ νέου δημόσια, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του δημοσιογράφου κ. Νίκου Χατζηνικολάου, το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020, ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος.


Δεν είναι υποχρέωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ούτε της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να απαντήσουν στις νέες προσβλητικές επιθέσεις του κ. Πάνου Καμμένου.

Είναι όμως υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, της σημερινής Κυβερνήσεως, να μιλήσει δημόσια και διαφωτιστικά για όσα δήθεν καταγγέλλει ο κ. Καμμένος. Να τον διαψεύσει ή να τον επιβεβαιώσει. Και σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστεί τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας που έχουν καθιερωθεί παραδοσιακά και συνταγματικά στην Ελληνική Δημοκρατία από συστάσεώς της.

Παρεμβάσεις όπως αυτές του κ. Καμμένου θυμίζουν τη νοσηρή σχέση Εξουσίας και Εκκλησίας σε χώρες ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές, όπως η Ρωσία, όπου η Εκκλησία δυστυχώς λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο της Εξουσίας, υποτάσσοντας το Ευαγγέλιο στις αθέμιτες και αντίθεες βουλές του Καίσαρος.

Ο κ. Καμμένος ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν υπετάγη στις υποδείξεις του και γι' αυτό σήμερα πνέει μένεα εναντίον του και εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος! Προκλητικός ισχυρισμός, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από ένα πρόσωπο που είχε μια τόσο σημαντική θέση σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Πατρίδος μας.

Δεν κατάλαβα; Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Καμμένος, ώστε να αξιώνει την... υπακοή της Εκκλησίας σε εκείνον και την υποταγή της στις γεωπολιτικές θεωρίες του; Οι ίδιοι οι Ρώσοι ουσιαστικά τον διέψευσαν από την πρώτη φορά που εξέφρασε παρόμοιες θέσεις, αλλά εκείνος συνεχίζει να ενσπείρει αμφιβολίες και ζιζάνια και να λοιδορεί την Εκκλησία της Ελλάδος... Τόσο ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Λαβρώφ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δένδια, διαβεβαίωσαν δημόσια ότι η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Αλλά ο κ. Καμμένος μάλλον γνωρίζει τις διαθέσεις και τις προθέσεις των Ρώσων καλύτερα και από τη... Ρωσική Κυβέρνηση! Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμμονή του σε μια ξεκάθαρα αποδοκιμασθείσα από τη Μόσχα άποψη.

Ο κ. Καμμένος, και άλλοι τυχόν ομόφρονές του πολιτικοί, που ευτυχώς έχουν απήχηση σε μια ασήμαντη και περιθωριακή μειοψηφία των πολιτών, θα πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με την εκκλησιολογικά Ορθόδοξη και αυτονόητη στάση της στο ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, ούτε βιάζεται, ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται, ούτε παραδίδει «τα άγια τοις κυσί», ένεκεν εφήμερων κοσμικών επιδιώξεων και συναλλαγών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί παράδειγμα προς μίμησιν για εκείνους που συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στις προκλητικές και ανίερες αξιώσεις της Μόσχας και της Εκκλησία της.

Λυπάμαι πραγματικά που ένας Έλληνας πολιτικός, ο οποίος μάλιστα κάποια εποχή φιλοδοξούσε να εκφράσει πολιτικά τον πατριωτισμό των Ελλήνων, καταφέρεται με τόσο μίσος στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας και του Γένους μας, την καρδιά και την ψυχή και το λίκνο της Ρωμιοσύνης, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δόξα τω Θεώ, για μία ακόμη φορά. Η ευλογία του Ουκρανικού αποκαλύπτει πλέον όλους και όλα... Αμήν.