Κατάφωρη διαστρέβλωση και αντιστροφή των λόγων του Πατριάρχου Γεωργίας




Πλήρης διαστροφή της αλήθειας και της επιστολής του Πατριάρχου Γεωργίας από τον θεολόγο κ. Νικόλαο Σαββόπουλο!


Ο Πατριάρχης Γεωργίας, αναφερόμενος στην τήρηση των Ιερών Κανόνων και του Εκκλησιαστικού Δικαίου, απευθυνόμενος προς τον Ιεροσολύμων και όχι στους άλλους Προκαθημένους, ουσιαστικά στηλιτεύει την αντικανονική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Θεόφιλος να συγκαλέσει αναρμοδίως "Σύναξη Προκαθημένων", δικαίωμα και προνόμιο αποκλειστικό του Οικουμενικού Πατριάρχου, όπως επεσήμαναν ορθώς όλοι οι Προκαθήμενοι που αρνήθηκαν αυτήν την αντικανονική πρόσκληση, ακόμη και αυτοί που δεν συμφωνούν προς το παρόν με την Ουκρανική Αυτοκεφαλία, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

Ο κ. Σαββόπουλος διαστρέφει τα λόγια του Πατριάρχου Γεωργίας και του αποδίδει πράγματα που ούτε είπε ούτε καν υπενόησε! Ο Πατριάρχης Γεωργίας μάλιστα όχι μόνο δεν κατηγόρησε τους Προκαθημένους, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαββόπουλος, που ορθώς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ληστρική παρασυναγωγή του Αμμάν, αλλά και τους δικαιολόγησε λέγοντας ουσιαστικά ότι η άρνησή τους οφείλεται στο ότι η πρόσκληση για αυτήν έγινε από αναρμόδιο πρόσωπο, δηλαδή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, και όχι από τον μόνο που έχει αυτό το δικαίωμα, δηλαδή τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Δυστυχώς, η ελληνική "μετάφραση" που δημοσιεύεται από τον κ. Σαββόπουλο, αποτελεί ουσιαστικά "παράφραση" και δεν αποδίδει το αληθές νόημα του πρωτότυπου κειμένου που γράφτηκε στα γεωργιανά, αλλά ούτε και αυτής της επίσημης αγγλικής απόδοσής του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Γεωργίας. Μέσα από αυτήν την παράφραση εξάγονται με λογικές ακροβασίες τα βεβιασμένα και αυθαίρετα συμπεράσματα του κ. Σαββόπουλου, διαστρέφοντας και αντιστρέφοντας τελικά το νόημα των λόγων του Πατριάρχου Ηλία της Γεωργίας!

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Πατριάρχης Ηλίας δεν συμμετέχει στη συνάντηση του Αμμάν, επειδή αυτή δεν γίνεται σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, φαίνεται από την με ιδιαίτερο νόημα διευκρίνιση-διαφοροποίηση που κάνει στο γράμμα του, αναφέροντας ρητώς: "Here we would also note that we would be gladly participating in any of the events organized within the framework of religious celebrations or international conferences as we have always done", δηλαδή "Εδώ θα σημειώσουμε επίσης ότι θα συμμετάσχουμε ευχαρίστως σε οποιεσδήποτε από τις εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτασμών ή των διεθνών διασκέψεων όπως πάντα κάναμε". Αυτή η επισήμανση του Πατριάρχου Γεωργίας είναι καταλυτική για να κατανοήσουμε τον λόγο της ορθής απόφασης του Πατριαρχείου Γεωργίας να μην συμμετέχει στην παρασυναγωγή του Αμμάν. Ο Πατριάρχης Γεωργίας λέει στον Ιεροσολύμων: Ευχαρίστως θα έλθουμε, όπως πάντα ερχόμαστε, όποτε μας καλέσετε για να συνεορτάσομε ή συλλειτουργήσομε, στα πλαίσια θρησκευτικών εορτασμών, ή να λάβομε μέρος σε κάποιο συνέδριο ή άλλη διεθνή διάσκεψη. Αυτό ναι, μπορείτε να το κάνετε και εσείς και η κάθε τοπική Εκκλησία. Αλλά δεν μπορείτε να συγκαλείτε Σύναξη Προκαθημένων για την επίλυση Πανορθόδοξων ζητημάτων, διότι αυτό μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να το κάνει!

Καθαρές λοιπόν κουβέντες από τον Πατριάρχη Ηλία, του οποίου τους λόγους ο κ. Σαββόπουλος κακοποιεί και παρερμηνεύει τόσο βάναυσα.