Αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 80ά γενέθλιά του





Στις 29 Φεβρουαρίου 2020, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, μια επίσημη Αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αποτελούμενη από Επισκόπους, κληρικούς και λαϊκούς, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αντιπροσωπεία συμμετείχε στους εορτασμούς για την 80ή επέτειον των γενεθλίων του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄.


Οι εορτασμοί έλαβαν χώρα μετά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι. Παρευρέθη επίσης ως Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ουμπισά κ. Μελχισεδέκ, ο οποίος, συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκ μέρους του Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλία, με τους εξής λόγους:

«Αυτή την εύσημη και ιστορική εσπέρα, επί την ηλίου δύσιν, όταν ο Ορθόδοξος κόσμος ετοιμάζεται να μνημονεύσει την Έξοδο του Αδάμ από τον Παράδεισο, εμείς εδώ, οι παροικούντες την όντως Νέα Ιερουσαλήμ και την πραγματική και αυθεντική Μητέρα Εκκλησία, την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι, γευόμαστε με τον πιο όμορφο τρόπο την είσοδο στον Παράδεισο της Πατριαρχικής Σας καρδίας, της καρδίας που χτυπά ακριβώς ογδόντα χρόνια, της καρδίας που ξέρει να αγαπά μόνο και να αποδίδει δικαιοσύνη.

Ήρθα αυτές τις μέρες στην επέτειο των γενεθλίων Σας, για να πω τα σεβάσματά μου, την αγάπη, την αφοσίωση, την ευγνωμοσύνη όλου του Γεωργιανού λαού προς την Παναγιότητά Σας και προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ήρθα και μεταφέρω τον αδελφικό ασπασμό του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικού Πατριάρχου πάσης Γεωργίας και Μητροπολίτου Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας κ. Ηλιού του δευτέρου. Του Πατριάρχου μας, του Προκαθημένου της αγάπης, του σοφού Πατριάρχου, του λαοφίλητου Πατριάρχου, του Πατριάρχου που αξιώθηκε να λάβει από τα χέρια του μακαριστού Προκατόχου Σας Δημητρίου τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και την Πατριαρχική αξία της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας.

Το Φανάρι, Παναγιώτατε, γνωρίζει πάντα να φέρεται ως Μητέρα, διότι είναι γνήσια Μητέρα. Είναι εκείνη που γέννησε με κόπους, στερήσεις και θυσίες όλες τις νεώτερες Εκκλησίες αλλά και εκείνη που δεσπόζει ανάμεσα στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής. Γι’ αυτό και με κάθε ευκαιρία χαιρόμαστε να ερχόμαστε κοντά Σας.

Σας αγαπά ο λαός της Γεωργίας. Βλέπει στο πρόσωπό Σας Εκείνον τον Πατριάρχη που αναγνωρίζει ασφαλώς στη Γεωργία το δικαίωμα να ποιμαίνει και την Αμπχαζία και το Τσινχβάλι. Όλη η Ιβηρία εκφράζει αγαλλίαση και χαρά, ευχές και προσευχές για τα ογδοηκοστά γενέθλιά Σας και με πίστη στον Θεό αναφωνεί: Παναγιώτατε, να είναι πολλά, πάρα πολλά, τα έτη Σας. Να Σας έχει ο Θεός στο πηδάλιο της Εκκλησίας δυνατό, ακλόνητο, αμετακίνητο, εδραίο, στύλο άσειστο της ευσέβειας.

Εκ μέρους του Πατριάρχου μας, επιτρέψτε μου να Σας προσφέρω αυτό το ταπεινό αλλά με πολλή αγάπη εν Χριστώ δώρο Του.» (ΠΗΓΗ)






Εκ μέρους του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρος, διαβάζοντας το Ευχετήριο Μήνυμα του Μακαριωτάτου, που έχει ως εξής:

«Παναγιώτατε,

Με την παρούσα επιστολή μου, παρακαλώ να δεχθείτε τας εγκαρδίους ευχάς και τα συγχαρητήριά μου για την 80ή επέτειο των γενεθλίων Σας.

Η διακονία του Προκαθημένου της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως του Πρώτου ανάμεσά μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, εξωτερικώς φαίνεται ως γεμάτη από δόξα, σεβασμό και εκτίμηση. Αλλά μόνο ο Θεός και Εσείς ο Ίδιος γνωρίζετε πλήρως πόσο δύσκολη είναι η διακονία αυτή, πόσο βαρύς είναι ο σταυρός που ανετέθη στους ώμους Σας πριν από τρεις σχεδόν δεκαετίες. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό σήμερα, όταν λόγω των γενναίων κανονικών Σας αποφάσεων προς επίλυσιν του χρονίου εκκλησιαστικού προβλήματος εις την Ουκρανίαν, κάποιοι προβαίνουν εις εξαπόλυσιν ψευδών εις βάρος σας κατηγοριών. Εις απάντησιν όλων αυτών, επιθυμώ να παραθέσω το ψαλμικόν: «Καταράσονται αὐτοί, καὶ σὺ εὐλογήσεις· οἱ ἐπανιστάμενοί μοι αἰσχυνθήτωσαν, ὁ δὲ δοῦλός σου εὐφρανθήσεται» (Ψαλμ. 180:28).

Συμφώνως προς τα ανθρώπινα μέτρα, τα 80 έτη είναι όντως μια ηλικία σοβαρά, αλλά ακριβώς εις αυτήν την ηλικίαν ο Κύριος εκάλεσε τον Μωϋσήν να διακονήσει και σε όλες τις επόμενες δεκαετίες παρείχε εις αυτόν τη δύναμιν διά να οδηγεί τον λαόν του Θεού. Επομένως, και εγώ προσωπικώς, και σύμπαν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας -οι αρχιερείς, οι ιερείς, οι μοναχοί και οι λαϊκοί- ευχόμεθα εις την Παναγιότητά Σας πολλά και ευλογημένα έτη διακονίας, με υγείαν αδιάπτωτον, με ενίσχυσιν των πνευματικών και σωματικών Σας δυνάμεων και με όλα τα από Θεού αγαθά.

Ο Άγιος Θεός να Σας ενδυναμώνει, διά πρεσβειών των Αγίων προκατόχων Σας εις τον Θρόνον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της Μητρός μας, την οποίαν και εκείνοι διηκόνησαν όπως τους ανέθεσε ο Θεός και η Εκκλησία. Θα επικαλούμεθα και ημείς καθημερινώς εις τας προσευχάς μας τας αγίας προς Θεόν πρεσβείας των διά την Παναγιότητά Σας, διά την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας είσθε ο άξιος Προκαθήμενος, και διά την επιτυχή διακονίαν Σας με την Χάριν και την βοήθειαν του Θεού εις τα έργα Σας.

Παρακαλούμε την Παναγιότητά Σας να προσεύχεται διά την Ουκρανίαν και διά την Τοπικήν μας Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Πολλά και ευλογημένα έτη, Παναγιώτατε!

Μετ’ αδελφικής αγάπης και εγκαρδίων ευχών
διά την επέτειον των γενεθλίων Σας

† Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος»






Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και τις ευχές τους, και ζήτησε από την Αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να διαβιβάσουν στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο και σε όλο το πλήρωμα των Ουκρανών Ορθοδόξων την ευλογία του και τη διαβεβαίωσή του ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βισχορόντ κ. Αγαπητός προσέφερε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο δώρο εκ μέρους του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου.

Την ίδια ημέρα, ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο γραφείο του τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και συζήτησαν θέματα που απασχολούν αμφότερες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της νεολαίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρος είναι επικεφαλής του Συνοδικού Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για τη νεότητα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βισχορόντ κ. Αγαπητός, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρος, ο κληρικός της Μητροπόλεως Κιέβου, Πρωθιερέας Βασίλειος Λίλο, ο κληρικός της Μητροπόλεως Βίννιτσα-Μπάρσκυ, Πρωτοδιάκονος Βλάντισλαβ Ντεμτσένκο, καθώς και λαϊκοί, μέλη της Αντιπροσωπείας.


















Πηγές: