Πάσχα στην Ουκρανία: Η αστυνομία άνοιξε πέντε ποινικές υποθέσεις εναντίον της Εκκλησιαστικής Παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας - ύποπτος ο ρόλος του στην Ουκρανία...





Η αστυνομία κίνησε 5 ποινικές διαδικασίες και εξέδωσε 5 διοικητικές εκθέσεις σχετικά με τις ενέργειες εκπροσώπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας το Πάσχα, ιδίως για παραβίαση της καραντίνας.

Αυτό αναφέρθηκε από τον σύμβουλο του Υπουργού Εσωτερικών Zoryan Shkiryak, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας, το Ukrinform:


«Πάσχα. Η Εθνική Αστυνομία κίνησε 5 ποινικές διαδικασίες και εξέδωσε 5 διοικητικές εκθέσεις - όλες αφορούν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία», ανέφερε ο Shkiryak.

Στις 19 Απριλίου, η Εθνική Αστυνομία κίνησε ποινικές διαδικασίες για παραβίαση της καραντίνας στη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Svyatogorsk και στη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Pochayiv (σ.μ. αμφότερες υπό τη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και του Μητροπολίτη Ονουφρίου). Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαδικασίες κινήθηκαν σύμφωνα με το Άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (Παραβίαση των υγειονομικών κανόνων και κανονισμών για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών και μαζικής δηλητηρίασης), το οποίο προβλέπει ποινές κάθειρξης από πέντε έως οκτώ έτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Ουκρανοί κατάλαβαν τον κίνδυνο της επιδημίας του κορωνοϊού και γιόρτασαν το Πάσχα κυρίως στο σπίτι. Συγκεκριμένα, μόνο 130.000 πιστοί προσήλθαν στους ναούς φέτος, από 7,5 εκατομμύρια πέρυσι.


______________________
Σχόλιο: Αυτοί οι ελάχιστοι που αγνόησαν τον κίνδυνο και τις εντολές των Ουκρανικών Αρχών και προσήλθαν στους ναούς ήταν κυρίως οι πιστοί του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία. Και με τον τρόπο αυτό αποδείχθηκε η μικρή επιρροή που έχει πλέον η υπό τον Ονούφριο δικαιοδοσία στον Ορθόδοξο Λαό της Ουκρανίας, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου στηρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο και -υπό την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου- πειθαρχεί στις εντολές των αρχών γιατί αγαπά την Πατρίδα του και δεν θέλει να τη δει να καταστρέφεται από μια φονική πανδημία.

Αποδείχθηκε όμως και κάτι άλλο, ανησυχητικό. Ότι ο ρόλος του Ονουφρίου και των συν αυτώ στην Ουκρανία είναι σκοτεινός και ύποπτος. Αφού, εν γνώσει τους, θέτουν την δημόσια υγεία σε διακινδύνευση, καταφρονώντας τις συστάσεις των ειδικών και της Πολιτείας. Άραγε, ο Ονούφριος δεν άκουσε τον Πατριάρχη της Μόσχας, στον οποίο υπάγεται, για παραμονή των πιστών στο σπίτι; Ή μήπως το Πατριαρχείο Μόσχας νοιάζεται μόνο για τους Ρώσους, ενώ στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες (π.χ. Λευκορωσία) η γραμμή είναι διαφορετική; Γιατί άραγε; Δεν κινδυνεύουν οι πιστοί στις χώρες αυτές; Ή δεν τους νοιάζει και τόσο εάν δοκιμασθούν οι χώρες αυτές από μια έξαρση της πανδημίας; Πού αποβλέπει όλο αυτό; Ας απαντήσουν οι Μοσχοβίτες.