ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο καιρός της Κοινωνίας είναι, ουχί η Εορτή και η Πανήγυρις, αλλ’ η κάθαρσις του συνειδότος»





Η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, ενόψει και της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, κατά την οποία ακόμη και εάν επιτραπεί η λειτουργία των Ιερών Ναών αυτό θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία εκκλησιαζομένων.


Οι περισσότεροι προβληματίζονται με το αν θα μπορέσουν ή όχι να κοινωνήσουν, «κατά το έθος», τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο και, επειδή αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται εφικτό, αγανακτούν και κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και την ίδια την Εκκλησία και τους ποιμένες, διαμαρτυρόμενοι περίπου ως εξής: «Δεν θα κοινωνήσουμε τη Μεγάλη Πέμπτη; Το Μεγάλο Σάββατο; Καταστροφή! Μα είναι... για το καλό!!!... Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί!...».

Ναι, καλά... Ας δούμε τι μας λένε οι Άγιοι Πατέρες μας για το πότε και το πώς της μετοχής μας στα Άχραντα Μυστήρια. Ας δούμε τι μας λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εν προκειμένω. Και ας ταπεινώσουμε τους εαυτούς μας ενώπιον των ανεξιχνίαστων βουλών του Θεού, αναλογιζόμενοι μήπως -λέγω, μήπως- αυτός ο καθολικός «κανόνας» μας επεβλήθη από τον ουρανό προς συνετισμό και διόρθωση...



«Ο καιρός της Κοινωνίας είναι, ουχί η Εορτή και Πανήγυρις, αλλ’ η κάθαρσις του συνειδότος, και ο βίος ο ακατηγόρητος· και καθώς εκείνος οπού δεν έχει εις του λόγου του κανένα εμπόδιον αμαρτίας, ημπορεί να μεταλαμβάνη και καθ’ ημέραν, ούτως και όποιος πίπτει εις αμαρτίας, και δεν μετανοεί, ουδέ εις την Εορτήν δεν βολεί να μεταλάβη. Διότι δεν μας ελαφρώνει τούτο από αμαρτήματα, εάν μεταλαμβάνωμεν μίαν φοράν τον χρόνον αναξίως, αλλά μάλιστα από τούτο χειρότερα μας καταδικάζει, ότι μίαν φοράν μεταλαμβάνομεν, και ουδέ τότε καθαρώς.
Διά τούτο παρακαλώ σας όλους, να μη έρχεσθε εις τα Θεία Μυστήρια, διά την αφορμήν της Εορτής. Αλλ’ εάν ποτε θέλετε να μεταλάβετε, πρέπει να καθαρίζεσθε πολλαίς ημέραις προτήτερα διά μετανοίας, και ευχής, και Ελεημοσύνης, και της περί τα πνευματικά σχολής· και να μη επιστρέφετε πάλιν εις τα πρώτα, ωσάν ο σκύλος εις το ξέρασμα· διότι αύτη η Τράπεζα του Κυρίου είναι γεμάτη πυρ πνευματικόν. Και καθώς οι βρύσες φυσικώς αναβλύζουν το νερόν, ούτω και αύτη έχει φλόγα τινά άρρητον. Λοιπόν εάν βαστάς καλάμην, ξύλα, χόρτον, μη πλησιάσης, διά να μη ανάψης χειρότερα, και κατακαύσης την μεταλαμβάνουσαν ψυχήν».

«ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ». Από το βιβλίο «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΙ, ΗΤΟΙ ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΤΟΜΟΥ...», έκδοσις δευτέρα, εν Βενετία, 1858, σελ. 209.