Οι «Γκρίζοι Λύκοι» και οι «Λύκοι του Βορρά»...


Κάθε πειρασμός, κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση, τελικά αποβαίνουν σε καλό. Γιατί αποκαλύπτονται τα κρύφια των καρδιών, οι πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις εχθρών και φίλων...

 

Με αφορμή το μέγα ζήτημα των ημερών για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, δηλαδή το ενδεχόμενο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί από πολλούς και διαφόρους. Αξιοσημείωτες φυσικά είναι οι δηλώσεις επισήμων και σημαντικών προσωπικοτήτων, με κορυφαίες τη θαρραλέα παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (εδώ και εδώ), αλλά και την καθαρή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος με ειδικό δελτίο τύπου κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν την ιστορία και την πολιτιστική αξία της Αγίας Σοφίας και να διατηρήσουν το καθεστώς λειτουργίας της ως μουσείου, που καθιέρωσε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (εδώ). Και οι δύο αυτές προσωπικότητες, πολύ ορθά, θεωρούν ότι μια τέτοια ενέργεια από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης, με αντικειμενικά στοιχεία επιθετικού συμβολισμού κατά των Χριστιανών, θα θέσει σε διακινδύνευση τις λεπτές ισορροπίες και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου, Χριστιανισμό και Ισλάμ. Και αυτό δεν είναι μια «απειλή», όπως κάποιοι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία έσπευσαν προπετώς να καταγγείλουν, αλλά μια ρεαλιστική διαπίστωση, μια έκφραση εύλογης ανησυχίας και προβληματισμού. 

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που εκφράστηκαν σε υψηλότατο επίπεδο, εκκωφαντική είναι η περί του θέματος σιωπή των ρωσικών αρχών, του Κρεμλίνου, οποιουδήποτε εν πάση περιπτώσει υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ρωσικής κυβέρνησης... Ελάχιστη φυσικά αξία έχει μια προ ημερών δήλωση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος απλά εξέφρασε την ανησυχία του ότι, εάν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί, δεν θα μπορούν να την επισκέπτονται οι... Ρώσοι τουρίστες, για να λάβει την άμεση απάντηση του Προέδρου Ερντογάν ότι αυτό δεν ισχύει, αφού κάλλιστα οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται και τα εν λειτουργία ιστορικά τζαμιά της Πόλης, όπως το περίφημο Μπλε Τζαμί (ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ)... Έκτοτε, μάλλον... οι Ρώσοι «ομόδοξοι αδελφοί»... πείστηκαν, ησύχασαν και ουδεμία άλλη δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα αυτό δεν είχαμε από τη Μόσχα... 

Αλλά οι Μοσχοβίτες προχώρησαν ακόμη περαιτέρω στην αθλιότητα και στο μένος κατά της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού και φυσικά του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσω των φερεφώνων τους στην Ουκρανία, των ρωσόφιλων ιστοσελίδων που υποστηρίζουν τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας» (ορθότερα, τη Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία), προέβησαν σε μια βδελυρή και βλάσφημη ταύτιση με τους ακροδεξιούς εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, αναπαράγοντας με χαρακτηριστικούς τίτλους ασεβείας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου τους ισχυρισμούς του «Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος», των γνωστών «Γκρίζων Λύκων», που διά του Γενικού Γραμματέα του Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν επιτέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, μέσω twitter, για την παρέμβασή του σχετικά με την Αγία Σοφία. 

Την τοποθέτηση του Μπουγιουκαταμάν, λοιπόν, αναπαράγουν με... πανηγυρικό ύφος οι ρωσόφιλες ιστοσελίδες, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τα «επιχειρήματα» των «Γκρίζων Λύκων» κατά της θέσεως και των προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Διότι το έχουμε ξαναγράψει: οι μόνες δυνάμεις παγκοσμίως που δεν αποδέχονται την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι οι Νεότουρκοι και οι Ρώσοι! 

Παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα που αφενός επιχαίρουν για την επίθεση των Τούρκων ακροδεξιών προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αφετέρου, με δόλιο τρόπο, προβοκάρουν αυτές τις επιθέσεις, αφού εμφανίζουν το Φανάρι σαν να... απειλεί τους Μουσουλμάνους με αντίποινα! Διαστρεβλώνοντας φυσικά το νόημα των λόγων του Οικουμενικού Πατριάρχου, που απλά προειδοποίησε για την αναπόφευκτη και δυσάρεστη στον ίδιο και σε κάθε λογικό άνθρωπο συνέπεια μιας πράξης επιθετικής προς το Χριστιανισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Έτσι, η ρωσόφιλη ιστοσελίδα raskolam.net αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο: «Говорить за миллионы христиан мира – не полномочия главы Фанара, – турецкий политик», δηλαδή: «Τούρκος πολιτικός: Δεν είναι στην εξουσία του επικεφαλής του Φαναρίου να μιλά εξ ονόματος εκατομμυρίων Χριστιανών»!!! Αυτό τους μάρανε... Η αμφισβήτηση του Πρώτου της Ορθοδοξίας, για την οποία προσπαθούν απεγνωσμένα να πιαστούν από τις δηλώσεις ενός ακροδεξιού Τούρκου εθνικιστή!



Το έτερο δίδυμο του raskolam.net, η γνωστή επίσης ιστοσελίδα μοσχοβίτικης προπαγάνδας spzh.news, δημοσιεύει την ίδια είδηση με ένα τίτλο δόλια προβοκατόρικο: «В Турции восприняли слова главы Фанара о Софии как угрозу мусульманам», δηλαδή: «Στην Τουρκία, τα λόγια του επικεφαλής του Φαναρίου για την Αγία Σοφία θεωρήθηκαν ως απειλή για τους μουσουλμάνους»!!!



Μετά από τα παραπάνω, μπορεί κανείς εύλογα να αναρωτηθεί για τον ρόλο που παίζει τελικά η Ρωσία... Όχι μόνο τώρα, μετά την Ουκρανική Αυτοκεφαλία (λόγω της οποίας οι εν Ελλάδι «Νενέκοι» σπεύδουν να... δικαιολογήσουν τους Μοσχοβίτες), αλλά και παλαιότερα... Άλλωστε, είχε γραφτεί σε πολύ προγενέστερο χρόνο (το Σεπτέμβριο του 2016), ότι πίσω από τις επιθέσεις ακραίων τουρκικών κύκλων κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και την προσπάθεια να τον συσχετίσουν με τους Γκιουλενιστές και την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 -κάτι που και πρόσφατα επαναλήφθηκε από προβοκατόρικο τουρκικό δημοσίευμα- βρίσκεται το Κρεμλίνο (διαβάστε εδώ: «Ποιος είναι πίσω από την επικοινωνιακή επίθεση κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;»)... 

Ναι, λοιπόν. Και η σημερινή στάση των ρωσικών και φιλορωσικών μέσων το καθιστά περισσότερο από προφανές: πίσω από αυτές τις αθλιότητες βρίσκονται οι ψευδάδελφοι «Λύκοι του Βορρά», όπως θα τους αποκαλέσω εν πλήρει επιγνώσει, οι οποίοι ταυτίζονται τόσο βρώμικα και χυδαία με τους «Γκρίζους Λύκους» της γείτονος...