Ειδικοί αναλυτές: Επαμφοτερίζουσα η στάση της Ρωσίας στη ζήτημα της Αγίας Σοφίας (video)



Η Μόσχα δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα εξαιτίας της Αγίας Σοφίας... 


Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι είμαι από τους πρώτους που κατήγγειλα δημόσια αυτό που αποτελεί πλέον κοινό τόπο κάθε σοβαρού αναλυτή που σέβεται τον εαυτό του και μάλιστα των ειδικών διεθνολόγων επιστημόνων: το «ξανθό γένος», για μία ακόμη φορά στην ιστορία, ξεπουλάει τη Ρωμιοσύνη, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία για χάρη των γεωπολιτικών συμφερόντων της Μόσχας. Ακόμη και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, αν και εν γένει έχει αντιδυτικά και φιλορωσικά αισθήματα, αναγκάστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του να παραδεχθεί: «Όχι βέβαια ότι ο Πούτιν εμφορείται από Ορθόδοξα αισθήματα και δεν θα κοιτάξει το συμφέρον του, γιατί αυτή την στιγμή προσφέρει στην Τουρκία πυρηνική δύναμη και ταυτόχρονα την εξοπλίζει με τους πυραύλους. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Τουρκία ως πολιορκητικό κριό για να διεμβολίσει την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αυτός είναι ο σκοπός του και αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν αγάπες και θρησκευτικές παραδοχές αλλά μόνο συμφέροντα δυστυχώς»... 

Ο Ερντογάν λοιπόν προχώρησε -ανενόχλητος από το στρατηγικό του σύμμαχο Βλαδίμηρο Πούτιν- στην υλοποίηση της εξαγγελίας του: έκανε τζαμί την Αγία Σοφία. Και τώρα οι διατεταγμένοι κονδυλοφόροι και ανταποκριτές του Κρεμλίνου, ακόμη και πρόσωπα από τον ελληνόφωνο εκκλησιαστικό χώρο, έχουν αναλάβει το προπαγανδιστικό «μασάζ» για να πείσουν τους πικραμένους από την αφιλάδελφη στάση των Ρώσων Έλληνες ότι για όλα αυτά φταίμε εμείς! Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ελληνική Πολιτεία, όλοι γενικά, επειδή δεν γονάτισαν πειθήνια μπροστά στις επιθυμίες του «τσάρου» Βλαδίμηρου και δεν απέτρεψαν το ιστορικά αναπόφευκτο και αναγκαίο: την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Δηλαδή, έπρεπε όλοι αυτοί που κατηγορούνται από τους «παπαγάλους» της ρωσικής προπαγάνδας να καταδικάσουν ένα ολόκληρο λαό, τους Ουκρανούς, σε ένα ατελείωτο σχίσμα, σε μια αδιάκοπη πνευματική και εθνική ταλαιπωρία, λόγω των αυτοκρατορικών ψευδαισθήσεων του Πούτιν και της πειθήνιας θεραπαινίδας του, της Ρωσικής Εκκλησίας του Πατριάρχου Κυρίλλου. Αυτό θα «εξευμένιζε» την «αρκούδα» και τώρα, όπως μας λέγουν οι ευφάνταστοι αυτοί «αναλυτές», ο Πούτιν θα έδειχνε τα... δόντια του στον Ερντογάν και θα... απέτρεπε τους σχεδιασμούς του! Τόσο αφελείς είναι ή τόσο αργυρώνητοι και ξεπουλημένοι; Ας διαλέξουν. Σε κάθε περίπτωση είναι ψεύτες και διαστρεβλώνουν είτε συνειδητά είτε λόγω αθεράπευτης ελαφρότητας την πραγματικότητα. Ενώ δεν κάνουν τίποτε διαφορετικό από το να διοχετεύουν στο ελληνικό κοινό τις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου βλασφημίες των αξιωματούχων του Κρεμλίνου. 

Η πραγματικότητα όμως πάντα εκδικείται τους κομιστές του ψεύδους και της απάτης, όσο καλοπληρωμένα και καλοσερβιρισμένα και αν είναι τα τέκνα αυτά του διαβόλου. Και έτσι, η πικρή αλήθεια για τους Έλληνες, και γενικά για τους Ορθοδόξους, που είδαν τη Μόσχα απαθώς να παρακολουθεί τη δεύτερη Άλωση της Πόλεως, όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ξεδιπλώνεται πλέον μπροστά μας με όλη την ζοφερότητα και την αποκρουστικότητά της, διαλύοντας μύθους, θρύλους και ψευδαισθήσεις: η «Ορθόδοξη» Μόσχα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χαλάσει τις σχέσεις της με τον ισλαμιστή Ερντογάν, τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια εξοπλίζει με υπερσύγχρονα όπλα, στρεφόμενα κατά κύριο λόγο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου ως μέσα επιβολής και άσκησης διπλωματικών πιέσεων, γιατί όχι, κάποια στιγμή, και ανάληψης κανονικών εχθροπραξιών που θα απειλήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα και τα κυριαρχικά τους δίκαια...   

Ο έγκριτος Διεθνολόγος κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, μία ημέρα μετά το διάταγμα Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη στάση των μεγάλων δυνάμεων έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα αυτό. Ιδιαίτερα για τη Ρωσία, αφού αυτό ενδιαφέρει περισσότερο τους Ορθοδόξους και εφόσον η Μόσχα επιθυμεί να εμφανίζεται ως η «Ορθόδοξη υπερδύναμη» και «προστάτης» της Ορθοδοξίας, ο κ. Φίλης ήταν εξόχως αποκαλυπτικός, καταθέτοντας τη σκληρή αλλά πέρα για πέρα αληθινή διάσταση των γεγονότων:

 

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Αγία Σοφία είναι ένα θέμα για το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις, από τις οποίες κανείς θα ήθελε να πάρουν μια πιο σθεναρή στάση απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων και δεν είναι ένα θέμα για το οποίο, από ό,τι φαίνεται, θέλουν να τσακωθούν με την Τουρκία.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ρωσία, η οποία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ορθοδοξίας, έχει κρατήσει μία στάση επαμφοτερίζουσα, διότι από τη μία η Ρωσική Εκκλησία καταγγέλλει τη χθεσινή απόφαση του Ερντογάν, από την άλλη ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου λέει ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με την Άγκυρα η Μόσχα εξαιτίας της Αγίας Σοφίας.»


 

Προτού λοιπόν οι διάφοροι πρόθυμοι «γενίτσαροι» και μητραλοίες αρχίσουν να πετροβολούν τη Μαρτυρική και Εσταυρωμένη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ας αναλογιστούν τη βαρύτητα του ανομήματος και της ύβρεως που διαπράττουν ενώπιον του Θεού και της Αγίας μας Εκκλησίας. 

Τα ευτελή προσχήματα δεν πρόκειται να ωραιοποιήσουν το ειδεχθές προσωπείο της Μοσχοβίας, που, για μία ακόμη φορά στην ιστορία, συνεργάζεται -εάν δεν υποκινεί μάλιστα- με τους εχθρούς της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας. Αυτό έκαναν πάντα οι Μοσχοβίτες και αυτό πράττουν και σήμερα. 

Όσοι έχουν γνώση της Ιστορίας και είναι αλώβητοι από τους παραμορφωτικούς φακούς του νεομπολσεβικισμού και της ρουβλιοφιλίας, μπορούν να διακρίνουν πολύ καθαρά το βρώμικο ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή μας, όπως εκτυλίσσεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ως διαρκής παράγοντας αστάθειας, συγκρούσεων, θανάτου και δυστυχίας των λαών της Βαλκανικής και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου.