Το συγκινητικό βίντεο και μήνυμα του Πέτρο Ποροσένκο για την 1032η επέτειο του Βαπτίσματος της Ρως-Ουκρανίας (Video)



Με ένα συγκινητικό βίντεο, που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τον οποίο ο Θεός αξίωσε να επιτύχει το πάγιο και αρχαίο αίτημα του Ουκρανικού Λαού για μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ευχήθηκε στους Ουκρανούς όπου γης για την 1032η επέτειο του Βαπτίσματος της Ρως-Ουκρανίας, που εορτάστηκε την 28η Ιουλίου 2020.

 

Στο βίντεο αυτό εμφανίζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα για την Ουκρανία και την Ορθοδοξία γενικώτερα. Δηλαδή, από την Ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018, που δημιούργησε την Ενιαία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από την υπογραφή και παραλαβή του Τόμου, που έγινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 5 και 6 Ιανουρίου 2019, καθώς και από τον ενθουσιώδη τρόπο που οι Ουκρανοί, με δάκρυα στα μάτια, υποδέχθηκαν τη στοργική απόφαση της Μητρός τους Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, να τους παραχωρήσει, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Εκκλησίας, καθεστώς Αυτοκεφαλίας, συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική τους απελευθέρωση από την εχθρική προς την Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία. 

Στο μήνυμά του που συνοδεύει το βίντεο, ο κ. Ποροσένκο κάνει και αναφορές στις απόπειρες ρωσόφιλων κύκλων στην Ουκρανία να τον οδηγήσουν σε δικαστικές περιπέτειες, ποινικοποιώντας το ιστορικό γεγονός της εγκαθίδρυσης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας. Όταν έγραφε το μήνυμά του ο πρ. Πρόεδρος της Ουκρανίας, δεν είχε ακόμη κλείσει επίσημα η σε βάρος του σκευωρία, κάτι που έγινε τρεις ημέρες μετά, στις 31 Ιουλίου 2020, όπως ήδη γράψαμε.

 

Δείτε παρακάτω το βίντεο και διαβάσετε σε ελληνική μετάφραση το μήνυμα του Πέτρο Ποροσένκο

 

 


 

Πριν από 1032 χρόνια η προφητεία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου έγινε πραγματικότητα: «Σε αυτά τα βουνά, η χάρη του Θεού θα λάμψει, και θα υπάρξει μια μεγάλη πόλη, και ο Θεός θα ανεγείρει πολλούς ναούς».

 

Τότε, το 988 μ.Χ., ο άγιος Ισαπόστολος Πρίγκηπας Βολοντίμιρ του Κιέβου έκανε μια ιστορική επιλογή: αποδέχθηκε τον Χριστιανισμό και βάπτισε όλο το λαό της Ρως-Ουκρανίας. Ο Άγιος Βολοντίμιρ έκανε για εμάς όχι μόνο μια θρησκευτική αλλά και μια πολιτική επιλογή. Έτσι, από την εποχή του Βαπτίσματος του Βολοντίμιρ, η Ουκρανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του χριστιανικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

 

Και πριν από σχεδόν 2 χρόνια, ο Κύριος μας έδωσε πάλι μεγάλη χαρά: στις 15 Δεκεμβρίου 2018, η Ουκρανία απέκτησε πνευματική ανεξαρτησία, ιδρύθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στις 6 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάζοντας τον Τόμο με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε, διαβάζοντας τις ακόλουθες λέξεις από το κείμενο του Τόμου: «σπουδάζοντες τηρείν την ενότητα του Πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης» (Εφεσ. 4:3).

 

Τώρα, που κάποιοι αμφισβητούν το δικαίωμα των Ουκρανών να προσεύχονται στον Κύριο στα Ουκρανικά και αποκαλούν την παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας ως τάχα «υποκίνηση διαθρησκευτικού μίσους», πρέπει να θυμόμαστε ότι η ενότητα και η πνευματική δύναμη του Ουκρανικού λαού είναι τα ισχυρότερα όπλα μας.

 

Ακριβώς όπως υπερασπιζόμαστε και ενισχύουμε την κρατική μας ανεξαρτησία, θα ενισχύσουμε και την Εκκλησία μας, θα υπερασπιστούμε την πνευματική μας ελευθερία. Και με τη βοήθεια του Θεού θα κερδίσουμε.

 

Συγχαρητήρια σε κάθε Ουκρανό στην Ουκρανία και στο εξωτερικό για την Ημέρα του Βαπτίσματος της Ρως-Ουκρανίας! Δόξα στον Θεό και Ζήτω η Ουκρανία! 

 

Πηγή: petroporoshenko