Διαδηλώσεις κατά του Πούτιν στο Χαμπάροβσκ, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας (βίντεο και φωτογραφίες)

 


Δεκάδες χιλιάδες συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο Χαμπάροβσκ - Πέμπτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο μαζικής διαμαρτυρίας στην πόλη της Άπω Ανατολής - οι Ρώσοι «έχουν μπουχτίσει» με «τη διαφθορά, τα ψέματα και την προπαγάνδα»...


 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Άπω Ανατολής της Ρωσίας για πέμπτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο, καθώς οι διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου έδειξαν ελάχιστα σημάδια μείωσης το Σάββατο. 

Οι διαδηλώσεις στην πόλη των περίπου 600.000 ανθρώπων στα σύνορα με την Κίνα είναι μια μεγάλη ένδειξη ανυπακοής ενάντια στις πολιτικές της Μόσχας και αποτελούν πονοκέφαλο για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λένε οι παρατηρητές. 

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την ξαφνική σύλληψη του δημοφιλούς κυβερνήτη του Χαμπάροβσκ σε μια έρευνα για δολοφονία, αλλά έκτοτε προσέλαβαν μια ευρύτερη, διακριτή ατζέντα κατά του Κρεμλίνου. 

Οι διαδηλωτές απαιτούν είτε να απελευθερωθεί είτε να δικαστεί στο Χαμπάροβσκ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Φουργκάλ. 

Ο Πούτιν τον περασμένο μήνα απέλυσε τον Φουργκάλ λόγω «απώλειας εμπιστοσύνης» στην ικανότητά του να κυβερνά και διόρισε έναν αμφιλεγόμενο νέο αξιωματούχο στη θέση του. 

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι εκνευρίστηκαν από αυτό που αποκαλούν κατάφωρη περιφρόνηση για τα συναισθήματα και τις απόψεις τους. 

Η Έλενα Όγκλι, 38 ετών, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο πρέπει είτε να ικανοποιήσει το αίτημα των διαδηλωτών είτε να αντιμετωπίσει ένα μακροπρόθεσμο κίνημα της αντιπολίτευσης. 

"Τον εκλέξαμε τίμια. Τον αγαπάμε", είπε η Όγκλι, αναφερόμενη στον Φουργκάλ. 

"Νομίζω ότι αυτό ή θα σταματήσει όταν ο Πρόεδρος μας δώσει την απάντησή του ή δεν θα σταματήσει καθόλου", σημείωσε. 

Οι υποστηρικτές του Φουργκάλ λένε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικές και αποτελούν «εκδίκηση» για την υψηλή δημοτικότητά του. 

Το 2018, κέρδισε τη θέση του κυβερνήτη έχοντας απέναντί του έναν εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας που υποστηρίχθηκε από τον Πούτιν. 

Ο επιχειρηματίας Ευγένιος Σαβίνοφ θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα επειδή οι Ρώσοι «έχουν μπουχτίσει» με «τη διαφθορά, τα ψέματα και την προπαγάνδα». 

"Αυτό θα φουντώσει και θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Ρωσία", δήλωσε ο 37χρονος Σαβίνοφ. 

"Οι αρχές παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι", συμπλήρωσε. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, άνθρωποι σε αρκετές ρωσικές πόλεις βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές του Χαμπάροβσκ, αλλά αυτές οι συγκεντρώσεις δεν ήταν μαζικές. 

Αρκετοί ακτιβιστές με έδρα τη Μόσχα κάλεσαν τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα στις 15 Αυγούστου. 

Οι παρατηρητές λένε ότι ο θυμός ενάντια στο Κρεμλίνο ενισχύεται από τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, αλλά παραμένει ασαφές εάν οι Ρώσοι σε όλη τη χώρα είναι έτοιμοι να βγουν μαζικά στους δρόμους. 

Σε δήλωσή τους οι περιφερειακές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η προσέλευση στις συγκεντρώσεις του Χαμπάροβσκ έχει μειωθεί και ότι μόλις 2.800 άτομα εμφανίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο. 

Αλλά οι μάρτυρες και οι συμμετέχοντες αντέτειναν ότι δεκάδες χιλιάδες έλαβαν μέρος σε μια πορεία κατά μήκος της πόλης. 

Ο υψηλού προφίλ τοπικός ακτιβιστής Αλέξιος Βορσίν είπε ότι ήταν παρόντες τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι. 

 

Πηγή του ρεπορτάζ: themoscowtimes