Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας: Οι διώξεις κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατεχόμενη Κριμαία συνιστούν πράξεις Γενοκτονίας


 

Επίσημη Δήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Ουκρανίας σχετικά με την κατάσχεση του Καθεδρικού Ναού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατεχόμενη Κριμαία


 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Ουκρανίας καταδικάζει κατηγορηματικά τις ενέργειες του κατοχικού κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν ως στόχο την εκδίωξη της Ουκρανικής Εκκλησίας από την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία. 

Στις 4 Αυγούστου 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφαση των κατοχικών δικαστηρίων στην Κριμαία να εκδιώξουν την κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Βλαδιμήρου και Όλγας στη Συμφερόπολη. 

Μια τέτοια απόφαση σημαίνει στην πραγματικότητα την πλήρη εκκαθάριση της τοπικής Ορθόδοξης κοινότητας της Ουκρανίας, μια απόφαση που προσομοιάζει με γενοκτονία. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφόρησης, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο του Προέδρου στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και το Γραφείο του Εισαγγελέα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, θα λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των Ουκρανών πολιτών στην κατεχόμενη χερσόνησο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας παραδόθηκαν στη Διοίκηση της Επισκοπής Κριμαίας της (τότε) Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Κιέβου, για ελεύθερη χρήση έως το 2050, με απόφαση του Κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που ελήφθη στις 16 Μαΐου 2001. 

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή Ανθρωπιστικής Πολιτικής και Πληροφόρησης της Ουκρανικής Βουλής ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη μεταφορά του Καθεδρικού Ναού στην κρατική ιδιοκτησία της Ουκρανίας. (σ.μ. με στόχο να εμποδισθεί νομικά η κατάσχεσή του από τις ρωσικές αρχές κατοχής). 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφόρησης αναμένει ότι οι βουλευτές θα υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας του Ουκρανικού Κοινοβουλίου.


Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Ουκρανίας

  

Υπενθυμίζουμε ότι σχετική Ανακοίνωση έχει κάνει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας