Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας: Η σκόπιμη καταστροφή από τη Ρωσία της κοινότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Κριμαία πρέπει να σταματήσει!

 


Έντονη διαμαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για τις συνεχιζόμενες διώξεις των Ρωσικών δυνάμεων Κατοχής κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Κοινότητας στην Κριμαία

 

Παρατίθεται το Ανακοινωθέν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας:

 

Όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες του πληρεξουσίου δικηγόρου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφαση έξωσης της κοινότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Βλαδιμήρου και Όλγας στη Συμφερόπολη. «Στην ουσία, αυτό σημαίνει την πλήρη διάλυση της Ουκρανικής Ορθόδοξης κοινότητας στην Κριμαία», επεσήμανε σε δήλωσή του ο δικηγόρος Σέργιος Ζάετς. «Επισήμως αυτό δεν είναι γενοκτονία, αλλά κάτι παρεμφερές. Η Ρωσία καταστρέφει ακόμη μία Ουκρανική θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα και συνεχίζει να εκκαθαρίζει την Κριμαία από κάθε τι το Ουκρανικό». 

Οι Ρωσικές αρχές Κατοχής στην Κριμαία έστειλαν μια εντολή για «εκκένωση των εγκαταστάσεων» του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας στη Συμφερόπολη, ο οποίος είναι το θρησκευτικό κέντρο της επισκοπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για περισσότερο από 20 χρόνια. 

Το Κατοχικό «Υπουργείο Ιδιοκτησίας της Κριμαίας» εξήγησε την απαίτηση να εκκενωθεί το κτίριο του Καθεδρικού Ναού στη Συμφερόπολη «λόγω λήξεως της σύμβασης» με την επισκοπή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας-Πατριαρχείο Κιέβου, αν και αυτή είχε συναφθεί για μια περίοδο 49 ετών. Τα ρωσικά δικαστήρια υποστηρίζουν μονίμως τις αρχές Κατοχής, και οι εκκλήσεις διεθνών οργανισμών να σταματήσουν οι παραβιάσεις αγνοούνται απροκάλυπτα από τις αρχές αυτές. 

Η Μητρόπολη Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επέστησε επανειλημμένα την προσοχή στη συστηματική παραβίαση από τις Ρωσικές αρχές Κατοχής στην Κριμαία των κανόνων και των υποχρεώσεων να σέβονται το δικαίωμα στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας. Σε σχέση με μια ακόμη πράξη δίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης κοινότητας στην Κριμαία, απευθύνουμε έκκληση στο Ουκρανικό Κράτος, στους Διεθνείς Οργανισμούς και στα Δημοκρατικά Κράτη να προστατεύσουν από την καταστροφή την επισκοπή και τη θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Κριμαία, καθώς και τον Καθεδρικό Ναό της στη Συμφερόπολη. 

Ειδικότερα, καλούμε το Ουκρανικό Κράτος και τους διεθνείς εταίρους να θέτουν συνεχώς το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης κοινότητας στην Κριμαία κατά τη διάρκεια των επαφών τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε επίσης την εφαρμογή, διεύρυνση και επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως δύναμης Κατοχής, αλλά και προσωπικά εναντίον των αυτουργών και συνεργών των θρησκευτικών διώξεων: των κατοχικών αξιωματούχων, των δικαστών, των αστυνομικών, των δικαστικών επιμελητών και οποιουδήποτε άλλου ενόχου. 

Τέλος, ζητούμε από τους πιστούς να προσεύχονται για τον Αρχιεπίσκοπο Κλήμη, τον κλήρο και το λαό της Επισκοπής Κριμαίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

 

5 Αυγούστου 2020

 

Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου

της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

 

Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας