Κινήσεις ηττοπάθειας, ανασφάλειας και πανικού από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο: Η Ρωσική Εκκλησία θα τιμωρεί κληρικούς και μοναχούς που αποκαλύπτουν «εμπιστευτικές πληροφορίες» της Εκκλησίας!


 


Πρωτόγνωρες αποφάσεις της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας που την αποξενώνουν ολοένα και περισσότερο από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Παράδοση και αποκαλύπτουν αυτό που πραγματικά είναι: μια κοσμική έκφραση του μοσχοβίτικου ολοκληρωτισμού.



Κατά τη συνεδρίαση της 25ης Αυγούστου 2020, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας καθιέρωσε τιμωρία για τους κληρικούς και τους μοναχούς που αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες της Εκκλησίας. 

Συγκεκριμένα, η συνοδική απόφαση προβλέπει ότι σε όσους αποκαλύπτουν «εμπιστευτικές πληροφορίες» θα επιβάλλονται οι εξής ποινές: στους κληρικούς, αργία μέχρι και ένα έτος, σε περίπτωση δε υποτροπής αργία μέχρι και τρία έτη, ενώ στους μοναχούς αφορισμός από ένα μέχρι και τρία έτη αντίστοιχα. Η αποκάλυψη «εμπιστευτικών πληροφοριών» της Εκκλησίας θα είναι δυνατή μόνο «με την ευλογία του Πατριάρχη ή του τοπικού Επισκόπου», σύμφωνα με την ίδια απόφαση. 

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο αλλότρια στο πνεύμα και στην αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι τα παραπάνω. Τέτοιες αποφάσεις και διαδικασίες ολοκληρωτικής και φασιστικής αντίληψης προσιδιάζουν μόνο σε κοσμικά καθεστώτα ανελευθερίας και εξαθλίωσης της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου και όχι σε μια Εκκλησία που ισχυρίζεται ότι είναι Ορθόδοξη. 

Οι αποφάσεις αυτές αποκαλύπτουν τον πανικό, την ανασφάλεια και την ηττοπάθεια του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και της λοιπής ηγετικής ομάδας της Ρωσικής Εκκλησίας, την ώρα που το «βασίλειό» τους κλυδωνίζεται από φυγόκεντρες και αποσχιστικές τάσεις, αφού μετά την Ουκρανία -που χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα για τη Μόσχα- σύννεφα καπνού βγαίνουν και από άλλες περιοχές που βιαίως είχαν υποταχθεί στην εκκλησιαστική της δικαιοδοσία με τα όπλα της αυτοκρατορικής και της σοβιετικής Ρωσίας. 

Οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν επίσης το διαρκώς αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στην ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας και στη μεγάλη μάζα των κληρικών και των πιστών, ανάμεσα στους οποίους έχει ανεπανόρθωτα διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης που επιβάλλεται να υπάρχει στην Εκκλησία ανάμεσα στους ποιμένες και το ποίμνιο. 

Η Ρωσική Εκκλησία, με τον πλέον επίσημο τρόπο, διακηρύσσει πλέον ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πράο και ταπεινό Ιησού, με τον Ιησού της ελευθερίας και της αγάπης, με τον Ιησού που στήριξε την πεμπτουσία της διδασκαλίας Του στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου.