Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος: οι αντίπαλοί μας χρησιμοποίησαν την «υπόθεση Τόμος» για να επιτεθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ κ. Ευστράτιος με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο

 

Σχόλιο του εκπροσώπου της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σχετικά με την ανακοίνωση της περάτωσης της διαδικασίας στη λεγόμενη «υπόθεση Τόμος»

 

Στις 30 Ιουλίου 2020, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσημα την περάτωση της διαδικασίας στη λεγόμενη «υπόθεση Τόμος», καθώς οι ανακριτές δεν διαπίστωσαν κανένα ποινικό αδίκημα. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το Κρατικό Γραφείο Ερευνών, αφού διερεύνησε το ζήτημα, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα για τα οποία μιλήσαμε από την αρχή: δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπόκεινται σε ποινικές διαδικασίες το ζήτημα της διαδικασίας εκκλησιαστικής ενοποίησης, ο σχηματισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και η παραλαβή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ Ευστράτιος, εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κιέβου, σχολιάζοντας τη σχετική έκθεση του Κρατικού Γραφείου Ερευνών (DBR). 

«Οι κατηγορίες στις οποίες βασίστηκε η προσφυγή στο Κρατικό Γραφείο Ερευνών ήταν προφανώς παράλογες, αλλά οι αντίπαλοι της ανάπτυξης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας εκμεταλλεύτηκαν τις ατέλειες των διαδικασιών και της νομοθεσίας, οι οποίες παρέχουν άφθονες ευκαιρίες για να υποβάλλονται προσφυγές και να κινούνται διαδικασίες ακόμη και για προφανέστατα παράλογα ζητήματα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός της έναρξης μιας υπόθεσης δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση την ύπαρξη επαρκών λόγων για αυτό, μπορεί μόνο να είναι μια τυπική διαδικασία, λόγω των προβλεπομένων από το νόμο. Αλλά οι αντίπαλοί μας προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπόθεση για να επιτεθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στο πεδίο της διακίνησης πληροφοριών στα ΜΜΕ. Τώρα πλέον αυτό το ψευδο-επιχείρημα, καθώς και πολλά παρόμοια που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους μας, έχει ανατραπεί», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος. 

«Ως εκ τούτου, είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση και ελπίζουμε ότι, κατά τη διαδικασία βελτίωσης της νομοθεσίας, θα ληφθούν μέτρα για την πρόληψη του ανοίγματος τέτοιων ποινικών υποθέσεων στη βάση του “νομικού spam” και των εν γνώσει ψευδών ισχυρισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Κιέβου. 

 

Πηγή: Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας