Η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου καταγγέλλει τις παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας: λειτουργεί περισσότερο ως πολιτικός παρά ως πνευματικός άνθρωπος...

 


Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου: Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιχειρεί να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία στο Μαυροβούνιο

 

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών της 30ής Αυγούστου 2020 στο Μαυροβούνιο, η παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων στην εκλογική διαδικασία στη μικρή αυτή χώρα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεκτείνεται, και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιχειρεί να παρέμβει με απαράδεκτο τρόπο στην εσωτερική πολιτική ζωή μέσω του υπευθύνου της για τις εξωτερικές εκκλησιαστικές σχέσεις, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. 

Η ανακοίνωση αυτή της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου ήλθε μετά την θλιβερή - γεμάτη ανακρίβειες, ψεύδη, κακοδοξίες, ανιστόρητες ακροβασίες και ανορθόδοξη εκκλησιολογία- συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα σε σερβικά μέσα, μετάφραση της οποίας δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα «ΡΟΜΦΑΙΑ». Αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης σχολιάσαμε ήδη εδώ. Παρακάτω παρατίθεται η σχετική επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του: 

«Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στο Μαυροβούνιο, το ίδιο συμβαίνει και με την ανάμειξη διαφόρων ενδιαφερομένων στην εκλογική μας διαδικασία. Αυτή τη φορά, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παρεμβαίνει δημόσια, μέσω του προέδρου της για τις εξωτερικές σχέσεις της Εκκλησίας, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Μόσχα προσπάθησε να "τον πείσει προσωπικά για την εγκυρότητα" του Νόμου μας για την Ελευθερία της Θρησκείας. 

Ο Πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Ρωσική Ομοσπονδία απλώς ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το Νόμο, με επαγγελματικό και διπλωματικό τρόπο, όπως άλλωστε έπραξαν και άλλοι εκπρόσωποι του Μαυροβουνίου σε συνομιλίες με άλλες θρησκευτικές κοινότητες και σχετικούς εγχώριους και διεθνείς συνομιλητές. Το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων προσπαθεί να υπονοήσει κάτι περισσότερο από αυτό, δείχνει μόνο την κοινή εκστρατεία των πατριαρχείων της Μόσχας και του Βελιγραδίου τόσο στους στόχους όσο και στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους. 

Σημειώνουμε με λύπη ότι υπάρχει πολύ περισσότερη πολιτική στις απόψεις του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα παρά πνευματικότητα. Έτσι, δεν έλλειψαν οι πολιτικές οδηγίες προς τις αρχές του Μαυροβουνίου σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των σχέσεων στην ίδια τη χώρα μας. Ο επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός, που βασίζεται στην πανσλαβιστική και εθνοφυλετιστική ιδεολογία, για τον δήθεν κίνδυνο που διατρέχει η παγκόσμια Ορθοδοξία σε ένα μικρό, κοσμικό κράτος, στο οποίο οι πολίτες της Ορθόδοξης θρησκείας αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, είναι τόσο παράλογος που δεν αξίζει καν να τον σχολιάσουμε. Ο σκοπός τέτοιων δηλώσεων παραμένει πάντοτε ο ίδιος: η προσπάθεια αλλαγής της στάσης των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας για τον τερματισμό του εξωτερικού πολιτικού ευρωατλαντικού προσανατολισμού του Μαυροβουνίου και της συμμετοχής του στην κοινωνία των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών».