Οι εγκάθετοι της Μόσχας στην Ουκρανία κακοποίησαν ηλικιωμένη γυναίκα επειδή προσχώρησε στην Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

 


Στην Υπερκαπαθία, κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία χτύπησαν ηλικιωμένη γυναίκα που προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, φωνάζοντάς της: «Δεν είσαι ευπρόσδεκτη εδώ»...

 

Εκπρόσωποι της Επαρχίας Καστ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία χτύπησαν έναν άνθρωπο που, μαζί με την κοινότητα, εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

«Αυτό κάνει η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία. Σκεφτείτε λοιπόν, αδελφοί και αδελφές, σε ποια Εκκλησία πρέπει να πηγαίνετε...», έγραψε στο Facebook ο κληρικός της Επισκοπής Υπερκαρπαθίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, π. Γιούρι Βιγκ, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο μια ηλικιωμένη γυναίκα μιλά για τις αυθαιρεσίες της Ρωσικής Εκκλησίας. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από τον Επίσκοπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Βαρσανούφιο. 

Η γυναίκα είπε ότι το πρωί πήγε στον ναό, όπου τρεις ιερείς του Πατριαρχείου της Μόσχας στάθηκαν στην πύλη εμποδίζοντάς την να εισέλθει σε αυτόν. Προσπάθησε να μπει, αλλά οι πνευματικοί πατέρες της Ρωσικής Εκκλησίας έκλεισαν την πόρτα μαζί με το χέρι μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Ως αποτέλεσμα, η γηραιά γυναίκα απέκτησε ένα μωλωπισμένο χέρι. 

Οι κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας φώναξαν στη γυναίκα: «Δεν είσαι ευπρόσδεκτη εδώ». 

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2019, η Ορθόδοξη κοινότητα στο χωριό Ντίλοβε της επαρχίας Ρακίβ ψήφισε υπέρ της μετάβασης από τη Ρωσική Εκκλησία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και καταχώρησε την κοινότητα σύμφωνα με το νόμο, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον τοπικό ιερέα και ένα μικρό αριθμό πιστών από αυτούς που αντιτάχθηκαν στη μετάβαση. 

Ο π. Βίκτωρ Μπιλάν, διάκονος της επαρχίας Ρακίβ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μίλησε στο Πνευματικό Μέτωπο σχετικά με το θέμα αυτό: 

«Αν και έχουν κερδηθεί οι δίκες για τη μεταβίβαση της περιουσίας, οι πιστοί της Εκκλησίας της Μόσχας εμποδίζουν την είσοδο στην Εκκλησία σε αυτούς που κατέβαλαν όλες τις προσπάθειες για την ανέγερσή της. Ο ίδιος ο ιερέας πέφτοντας στα γόνατα εκλιπαρούσε να μην εκδιωχθεί και ζήτησε από την κοινότητα να τον αφήσουν μέχρι το Πάσχα. Μετά το Πάσχα, ο ιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας ισχυρίστηκε ότι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο διάκονος Βίκτωρ. 

Οι πιστοί της Εκκλησίας της Μόσχας έχουν προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο ναό. Οι υποστηρικτές του Πατριαρχείου της Μόσχας μαζεύτηκαν από τα γύρω χωριά και άρχισαν να ωθούν τους ανθρώπους έξω από την αυλή του ναού.

 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας