Γόρτυνος Ιερεμίας: «Εγώ είπα αυτό που είπε η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας ότι και στους ιερούς Ναούς εισερχόμενοι πρέπει να φοράμε μάσκα»

 


Θα αναγκαστώ, αδελφοί χριστιανοί, και στο σημερινό μου κήρυγμα να αναφερθώ στο ίδιο θέμα, επειδή ακούστηκαν αντιρρήσεις και περίεργες ιδέες. Εγώ είπα αυτό που είπε η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας ότι και στους ιερούς Ναούς εισερχόμενοι πρέπει να φοράμε μάσκα, για να προστατευθούμε από τον λεγόμενο «κορωνοϊό», που θερίζει και γίνεται θανατηφόρος σ᾽ όλη την ανθρωπότητα. Σ᾽ αυτό όμως μερικοί ή και πολλοί διαμαρτυρήθηκαν και είπαν: Όχι! Μέσα στον Ναό είναι η Χάρη του Θεού, που μας προστατεύει και δεν πρόκειται να πάθουμε κανένα κακό. Γι᾽ αυτό λοιπόν και αναγκάζομαι να συνεχίσω το ίδιο κήρυγμα, απαντώντας στην αντίρρηση αυτή που μας λέγουν:

Βεβαίως, χριστιανοί μου, μέσα στους Ιερούς Ναούς μας τελείται η θεία Λειτουργία και τα άλλα ιερά Μυστήρια και είναι πλούσια η Χάρη του Θεού σ᾽ αυτούς, που μπορεί να διαφυλάξει τον άνθρωπο από κάθε κακό. Αυτό πρέπει να το πιστεύουμε. Αλλά θέλω να σας πω ότι αυτό συμβαίνει όχι στον καθένα, αλλά στον πιστό μόνο και στον άγιο στην ψυχή άνθρωπο. Και ακούστε: Υπήρχε άγιος, που πήγαινε στο ιερό και έτρωγε την στάχτη του θυμιατού και αυτό τον έτρεφε και τον κράταγε γερό, γιατί πίστευε για αγιασμένο πράγμα αυτό που έτρωγε. Ποιός τώρα, από αυτούς που λένε ότι στον Ναό δεν παθαίνουμε τίποτε, ποιός μπορεί να πάει στον Ναό και να κάνει το ίδιο; Όμως, όχι μόνο μέσα στον Ναό, αλλά και έξω από τον Ναό ενεργεί θαυματουργικά με την Χάρη του ο Θεός στα πιστά του και άγια παιδιά. Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ καταχείμωνο στην Ρωσία, με τόσο βαρύ κρύο, έκανε την προσευχή του έξω στο ύπαιθρο με ελαφρά ενδυμασία, γονατισμένος πάνω σε μία ψυχρή μεγάλη πέτρα. Και όμως η Χάρη του Θεού τον κρατούσε θερμό. Ποιός τώρα από αυτούς που λέγουν ότι διαφυλάττει η Χάρη του Θεού τον οποιοδήποτε στον Ναό και δεν παθαίνει τίποτε, ποιός λέγω απ᾽ αυτούς μπορεί να μιμηθεί το παράδειγμα του αγ. Σεραφείμ; Η Χάρη του Θεού ξαναλέγω ότι ενεργεί θαυματουργικά σε άγιο, γιατί μόνο ο άγιος έχει την Χάρη του Θεού πλούσια στην καρδιά του. Όταν τελειώνει η Θεία Λειτουργία δηλώνουμε δυνατά ότι, «Eίδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον»! Οι πιο πολλοί χριστιανοί μας όμως, έτσι όπως ζουν αδιάφορα, όπως μπήκαν στον Ναό, έτσι και βγήκαν... 

Αλλά, πώς το λέγουν με βεβαιότητα οι πολλοί, ότι στον Ναό δεν πρόκειται να μας συμβεί καμμία ζημιά; Δεν είναι αλήθεια ότι και μέσα στον Ναό μας έρχονται βρώμικοι και αισχροί λογισμοί; Ή είναι κακό μόνο ο κορωνοϊός, και δεν είναι κακό οι κακοί λογισμοί, που μας χωρίζουν από τον Θεό μας; Πώς μας συμβαίνει αυτό το κακό, το να μας έρχονται οι κακοί λογισμοί και στον Ναό ακόμη, με την πλούσια Χάρη του Θεού σ᾽ αυτόν; Μας συμβαίνει, γιατί έχουμε ακάθαρτη και μολυσμένη ψυχή. Και στην μολυσμένη ψυχή, δεν έρχεται να σκηνώσει ο Χριστός, γιατί είναι αδύνατο για τον Θεό να ενωθεί με ακάθαρτο (άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς)!  

Εγώ, χριστιανοί μου, πιστεύω και πιστεύω απόλυτα ότι μέσα στον Ναό είναι πλούσια η Χάρη του Θεού και φυλάγει τον άνθρωπο από κάθε κακό. Αλλά η Χάρη του Θεού ενεργεί θαυμαστά μόνο στον πιστό και στον άγιο. Αυτός μόνο μπορεί να πει με την δυνατή του πίστη, ότι θα πάω στον Ναό και ας έχουν οι άλλοι κορωνοϊό ή λέπρα ή χολέρα. Δεν φοβάμαι να κολλήσω! Αλλά αυτό δεν μπορεί να το πει ο καθένας, γιατί δεν έχει δυνατή πίστη. Και ο Θεός ενεργεί ανάλογα με την πίστη του ανθρώπου. Και επειδή είπα αυτό το σοβαρό, σας λέγω και το εξής πάλι σοβαρό: Αν ένας μπει στην σειρά για να κοινωνήσει, και ακριβώς ο προηγούμενός του έχει πράγματι κορωνοϊό, θα πρέπει να πει, βεβαίως θα κοινωνήσω και δεν θα πάθω τίποτε. Αν όμως τον ταράσσει η αμφιβολία και η ολιγοπιστία, ότι θα του συμβεί και αυτού το κακό του κορωνοϊού, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να κοινωνήσει. Αλλά, αν η Χάρη του Θεού, του διαλύσει εκείνη την ώρα τις αμφιβολίες και ολιγοπιστίες και του δώσει ειρήνη στην καρδιά, βεβαίως να κοινωνήσει. 

Τέλος, επειδή λέγουν πολλοί ότι στον Ναό είναι ασφαλείς, οποιοιδήποτε κατά τα άλλα και αν είναι, τους υπενθυμίζουμε τον έλεγχο του προφήτου Ιερεμίου εναντίον των Ιουδαίων, οι οποίοι έλεγαν και αυτοί τα ίδια περί του Ναού τους, όπου ήταν βεβαίως η παρουσία του Θεού σ᾽ αυτόν. Αλλά ακούστε τι τους έλεγε ο προφήτης. (Ομιλεί ο Θεός:) «Αν διορθώσετε τας οδούς σας και τα έργα σας, τότε θα κατοικήσω μαζί σας στον τόπο αυτό (τον Ναό). Μην δίνετε εμπιστοσύνη στους απατηλούς λόγους, “να ο Ναός του Κυρίου, ο Ναός του Κυρίου, ο Ναός του Κυρίου είναι εδώ”! Αν διορθώσετε τα έργα σας, αν ξένο, ορφανό και χήρα δεν καταπιέζετε, τότε θα κατασκηνώσω μαζί μας στον τόπο αυτό. Αλλά σεις κλέπτετε, ψευδορκείτε και έπειτα έρχεσθε στον οίκο αυτό, που φέρει το όνομά μου, και λέγετε “είμαστε ασφαλισμένοι”! Μήπως έγινε σπήλαιο ληστών ο οίκος αυτός που φέρει το όνομά μου;» (Ιερ. 7,3-15). Λέγει και άλλα φοβερά ο προφήτης στην περικοπή αυτή. Η Κυρία Θεοτόκος ας φωτίσει όλους μας και ας μας προστατεύει, ΑΜΗΝ. 

Με πολλές ευχές 

† Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας