Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Γεωργίας σχετικά με την αντικανονική δράση των κληρικών στην κανονική δικαιοδοσία του στην Αμπχαζία της Γεωργίας

Ο π. Βησσαρίων Απλία με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

 

Απάντηση στον πρωτοπρεσβύτερο Βησσαρίωνα Απλία

 

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, σε συνέντευξή του σε κανάλι του σεπαρατιστικού καθεστώτος της Αμπχαζίας «Αμσεϊκούσαρα», ο πρωτοπρεσβύτερος Βησσαρίων Απλία, ο οποίος χειροτονήθηκε ιερέας από το Μητροπολίτη Σοχούμης και Αμπχαζίας Δαβίδ (Τσκαντούα) και εξακολουθεί να είναι υπό τη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, με έντονο τρόπο διαστρέβλωσε τα ιστορικά εκκλησιαστικά στοιχεία της Αμπχαζίας και στο πλαίσιο του ημερολογίου, το οποίο εκδόθηκε από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, είπε ότι η επίλυση των θρησκευτικών ζητημάτων δεν αφορά ούτε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ούτε τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, αλλά αυτό είναι το προνόμιο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα στον π. Βησσαρίωνα σχετικά με την ψευδή δήλωσή του:

Οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στα κανονικά αναγνωρισμένα όριά τους επιλύουν από μόνες τους τα ζητήματα.

Η Αμπχαζία υπήρξε ιστορικά μέρος της Γεωργίας, τόσο πολιτικά όσο και εκκλησιαστικά. Από τον Η΄ αιώνα το Καθολικάτο της Αμπχαζίας, από τον ΙΑ΄ αιώνα το Πατριαρχείο πάσης Γεωργίας, από τον ΙΕ΄ αιώνα το Καθολικάτο του Λιχτ-Ιμερέτι και της Αμπχαζίας με κέντρο τη Μπίτσβιντα και από τον ΙΣΤ΄ αιώνα το Γαλάτι. Μπορεί ο πατήρ Βησσαρίων να μας εξηγήσει γιατί οι Καθολικοί του Λιχτ-Ιμερέτι και της Αμπχαζίας τελούσαν τις ιερές ακολουθίες τους στα γεωργιανά, ξεκινώντας από τον Ιωακείμ και τελειώνοντας με τον Δοσίθεο;

Επειδή ήταν εθνικά Γεωργιανοί και Καυκάσιοι συγγενείς με Γεωργιανούς: Αμπασίτζε, Τσχετίτζε, Λορτκιπανίτζε, Κβαριάνι, Εριστάβι, Μπαγκρατιόνι, Τσερετέλι και ο πληθυσμός ήταν εθνικά Γεωργιανός.

Μετά την κατάργηση της αυτοκεφαλίας το ΙΘ΄ αιώνα, την επαρχία της Αμπχαζίας διοικούσαν οι Γεωργιανοί Αρχιερείς.

Το 1917, μετά την αποκατάσταση της αυτοκεφαλίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας ίδρυσε την επαρχία [μητρόπολη/επισκοπή] της Σχούμ-Αμπχαζίας, την οποία διοικούσε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος. Μεταξύ των 1921-1993 οι διοικούντες την Ιερά Μητρόπολη Σχούμ-Αμπχαζίας πάντοτε ήταν στη δικαιοδοσία της Αποστολικής Εκκλησίας της Γεωργίας.

Αρχικά, η επισκοπή μαζί με 300.000 ανθρώπους εκδιώχθηκε από την ιστορική της γη, κατά τη διάρκεια των γνωστών γεγονότων του 1993, και μέχρι το 2008 οι εκδιωχθέντες κληρικοί υπηρετούσαν μόνο στην κοιλάδα του Κοδωρίου, έως ότου τελικά εκδιώχθηκαν από το έδαφος της Αμπχαζίας. Όσον αφορά τον επίσκοπο που στάλθηκε παράνομα στην Αμπχαζία από τον Πατριάρχη Μόσχας Τύχωνα, αυτός δεν αναγνώριζε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και προσπάθησε να αποδυναμώσει τη θέση της στην Αμπχαζία, αλλά ο Πατριάρχης Τύχων ουδέποτε θεώρησε την επαρχία της Σοχούμ-Αμπχαζίας ως μέρος της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Ρωσίας. Κατά το Κ΄ αιώνα, στη Μητρόπολη Σοχούμ-Αμπχαζίας πάντοτε ήταν Γεωργιανοί αρχιερείς και αποτελούσε δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας, ως αναπόσπαστο μέρος της. Αυτό επιβεβαίωσε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 1943, αναγνωρίζοντας την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Γεωργίας μαζί με τα ιστορικά της σύνορα.

 

Πηγή: Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας