Στο μικροσκόπιο των Ουκρανικών Αρχών ο ρωσόφιλος προπαγανδιστής Ανατόλι Σάρι: κατηγορίες για Προδοσία και διάπραξη εγκλημάτων υποκίνησης εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους


 

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, γνωστή ως SBU, αναφέρει ότι έχει υποβάλει ποινική δίωξη εναντίον του Ανατόλι Σάρι, ενός περιθωριακού blogger και αρχάριου πολιτικού.


 

Πρόκειται για τον φυγά μπλόγκερ, στην προπαγάνδα του οποίου, όπως διαβάσαμε πρόσφατα σε ελληνικό εκκλησιαστικό πρακτορείο (όπου εσφαλμένα αναγράφεται ως Αλέξανδρος Σάρι), στηρίχτηκε η υποκινούμενη από τη Μόσχα υβριδική συκοφαντική επίθεση κατά Ιεραρχών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Όπως φαίνεται, ο διαβόητος Ανατόλι Σάρι, που διαμένει εκτός Ουκρανίας (διαφεύγοντας την ουκρανική δικαιοσύνη) και από εκεί εκτελεί τις εντολές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας του Ουκρανικού Κράτους.



Παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση από τη σελίδα της Υπηρεσίας Ασφάλειας (SBU):

«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την υποψία για διάπραξη εγκλημάτων κατά του πολίτη της Ουκρανίας Ανατόλι Σάρι. Σύμφωνα με ερευνητές, ο Ανατόλι Σάρι πραγματοποίησε παράνομες δραστηριότητες εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας στον τομέα της πληροφόρησης. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο Ανατόλι Σάρι ενήργησε βάσει εντολών ξένων δομών.

Η υποψία ανακοινώθηκε υπό τη διαδικαστική καθοδήγηση του Εισαγγελέα της Πόλης του Κιέβου στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών βάσει δύο άρθρων του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας - Μέρος 1 του Άρθ. 111 (Εσχάτη Προδοσία) και μέρος 1 του Άρθ. 161 (Παραβίαση της ισότητας των πολιτών ανάλογα με τη φυλή, την εθνικότητα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την αναπηρία ή άλλους λόγους). Ειδικότερα, σχετικά με το τελευταίο άρθρο, πρόκειται για υποκίνηση εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, ταπείνωση της εθνικής τιμής και αξιοπρέπειας και ούτω καθεξής.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνονται από διάφορες μελέτες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες κατέδειξαν ότι στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του Ανατόλι Σάρι υπάρχουν αποδείξεις των ανατρεπτικών δραστηριοτήτων του εναντίον της Ουκρανίας.

Από το 2012, μέσω κοινωνικών δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών, έχει βοηθήσει κρατικές και μη κυβερνητικές δομές της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, ο προπαγανδιστής έχει αναλάβει και διεξάγει τη δυσφήμηση της κρατικής πολιτικής της Ουκρανίας, διαδίδοντας σκοπίμως διαστρεβλωμένες και χειριστικές πληροφορίες σχετικά με κυβερνητικές πρωτοβουλίες και γεγονότα στην Ανατολή. Ο στόχος ήταν να επιδεινωθεί και να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση και να υποκινηθούν συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών.

Τέτοιες παράνομες ενέργειες του Ανατόλι Σάρι χρησιμοποιήθηκαν ενεργά από τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδίως από τα τηλεοπτικά κανάλια (Russia-24, Russia-1) της κύριας προπαγανδιστικής κρατικής εταιρείας VGTRK (Πανρωσική Κρατική Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Εταιρεία), από το τηλεοπτικό κανάλι «Zvezda» του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και από άλλα.

Η έρευνα έλαβε επίσης υπόψη επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και εκκλήσεις πολιτών και οργανώσεων σχετικά με πιθανές αντιουκρανικές δραστηριότητες του blogger βάσει υλικού που διαδόθηκε από αυτόν στο διαδίκτυο και ομιλίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ερευνητικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη, τεκμηριώνονται όλες οι περιστάσεις του εγκλήματος και εντοπίζονται άλλα άτομα που συνέβαλαν ή ενδέχεται να εμπλέκονται στις συστηματικές παράνομες δραστηριότητες του Ανατόλι Σάρι.»