Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Zhydychyn διαψεύδει κατηγορηματικά τις βρώμικες προβοκάτσιες κατά Ιεραρχών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας


 

Σε ελληνόφωνους ιστοτόπους δημοσιεύθηκε ότι -σύμφωνα με γνωστά κανάλια ρωσικής προπαγάνδας, όπως το διαβόητο καταγώγιο των fake news, το "Telegram channel Churcher"- έγινε αποστολή συκοφαντικού υλικού κατά Ιεραρχών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους της αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου του Zhydychyn που ανήκει στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, στο περιεχόμενο του ψευδούς και κατασκευασμένου ηλεκτρονικού μηνύματος (το οποίο, όπως ενημερωθήκαμε, εστάλη σε Ιεράρχες σε... όλο τον κόσμο, ακόμη και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην Εκκλησία της Ελλάδος...) αναφέρεται ότι η αδελφότητα κάλεσε την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ουκρανίας να καθαιρεθεί Μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας και να απαγορευθεί η συμμετοχή του σε σημαντικές εκκλησιαστικές δραστηριότητες και σχέδια, να ελαχιστοποιηθούν οι επαφές του με εκπροσώπους άλλων κατά τόπους Εκκλησιών και ο ίδιος να αποκλειστεί από κάθε ουσιαστική επαφή μαζί τους.

Πρόκειται για ακραία υβριδική επιχείρηση σταλινικής ψυχροπολεμικής εμπνεύσεως (οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε όλο τους το... μεγαλείο), αφού ουδέποτε η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου απέστειλε αυτό το προβοκατόρικο και συκοφαντικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η Ιερά Μονή λοιπόν του Αγίου Νικολάου του Zhydychyn -που υποτίθεται ότι απέστειλε το συκοφαντικό υλικό κατά Ιεράρχου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας- εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση διά του Καθηγουμένου της, Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνου, στην οποία αναφέρει:

«Πρόσφατα, στο χώρο των πληροφοριών κυκλοφόρησε μια «Έκκληση» της αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου του Zhydychyn, στην οποία αναφέρεται το όνομα ενός από τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Δηλώνουμε με κάθε ευθύνη ότι η αναφερόμενη «Έκκληση» είναι ψευδής και κατασκευασμένη. Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου του Zhydychyn ούτε είχε, ούτε έχει ούτε και πρόκειται να έχει οποιαδήποτε σχέση με βρώμικες προβοκατόρικες πληροφορίες και με προσπάθειες να προκληθεί διχασμός στον Κλήρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος».