Συνδυασμένη υβριδική προπαγάνδα ψεύδους και διαστρέβλωσης της αλήθειας


 

Είναι τουλάχιστον λυπηρό ότι το γνωστό χρηματοδοτούμενο από τους Μοσχοβίτες δίκτυο προπαγάνδας στην Ουκρανία, το SPZH, επικαλείται ως πηγή μια γνωστή ελληνική εκκλησιαστική ιστοσελίδα για να παρουσιάσει ψευδή στοιχεία και να κακοποιήσει βάναυσα την αλήθεια.

 

Το κακό όμως ξεκίνησε από την ελληνική ιστοσελίδα, η οποία κατάφωρα παρερμήνευσε αυταπόδεικτα γεγονότα. Ελπίζουμε αυτό να έγινε χωρίς σκοπιμότητα, απλά λόγω δυσκολίας κατανόησης των κειμένων που η ίδια άλλωστε δημοσίευσε...

Έτσι, στην ελληνική ιστοσελίδα διαβάσαμε:

"Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον Επιφάνιο στην αποστολική προέλευση της Ουκρανικής Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραχωρώντας τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, ηγαπημένε εν Χριστώ Παναγιώτατε, δεν εγκαταλείψατε την παλαιά και αποστολική ως προς τον χρόνο της ίδρυσης αλλά και νεώτερη στα Δίπτυχα Τοπική Εκκλησία μας, συνεχίσατε θυσιαστικά να υπηρετείτε την ανάπτυξή της και την αναγνώρισή της από τις λοιπές Αδελφές Εκκλησίες». Χαρακτηριστική λεπτομέρεια είναι ότι στην επίσημη Ελληνική μετάφραση που απέστειλαν στα προς Ελληνικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει το σημείο που αφορά τον χρόνο ίδρυσης της Εκκλησίας."...


Στο κείμενο όμως που η ίδια η σελίδα παραπέμπει με σύνδεσμο, το οποίο αποκαλεί "επίσημη Ελληνική μετάφραση", διαβάζουμε:

"Αφού παραχωρήσατε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, ηγαπημένε εν Χριστώ Παναγιώτατε Δέσποτα, δεν εγκαταλείψατε την αρχαία και αποστολική, αν και νεώτερη στα Δίπτυχα, Τοπική Εκκλησία μας, αλλά συνεχίσατε θυσιαστικά να υπηρετείτε την ανάπτυξή της και την αναγνώρισή της από τις λοιπές Αδελφές Εκκλησίες."


Κατ' αρχάς, δεν κατανοούμε για ποιο λόγο αποκαλείται "επίσημη μετάφραση" το κείμενο αυτό που απεστάλη στα ΜΜΕ από μια "Ομάδα Αλήθειας για την Ουκρανία"... Είναι προφανές ότι το κείμενο δεν απεστάλη ούτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Εκκλησία της Ουκρανίας αποστέλλουν δελτία τύπου διά των επίσημων γραφείων τύπου και όχι μέσω "Ομάδων Αλήθειας"...

Τέλος πάντων, όμως, έστω και έτσι, ακόμη και αυτή η "Ομάδα Αλήθειας" δεν λέει αυτό που ισχυρίζεται η ελληνική ιστοσελίδα και προπαγανδιστικά αναπαράγει το SPZH... Δεν απαλείφθηκε, δηλαδή, η αναφορά του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου στην "αρχαία και αποστολική" Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία ερμηνεύοντας σωστά η ελληνική ιστοσελίδα αναφέρει:

"O Μητροπολίτης Επιφάνιος μέσω των ευχών φαίνεται να χρησιμοποιεί την αρχαία τοπική παράδοση για την εισαγωγή του χριστιανισμού στις περιοχές της Ταυρικής και πέραν του Καυκάσου από τον Απόστολο Ανδρέα, καθώς θρυλείται ότι έφτασε κηρύττοντας μέχρι το Κίεβο."

Το SPZH, όμως, επικαλούμενο την ελληνική ιστοσελίδα και την δήθεν "παράλειψη" της αναφοράς στην αποστολικότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, κατασκευάζει μια πλήρως αναληθή θεωρία, συκοφαντώντας παράλληλα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αρνούμενο την αποστολικότητά του, κατά τη γνωστή νεοπαγή αιρετική μοσχοβίτικη εκκλησιολογία:

"Αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες ήρθαν από την Ελλάδα την προηγούμενη μέρα. Η δημοσίευση της "Ρομφαίας" παρατήρησε ότι στο ελληνικό κείμενο των συγχαρητηρίων του Dumenko στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν αναφέρεται η "αποστολικότητα" της ΟΕΟ. Το οποίο, γενικά, δεν προκαλεί έκπληξη. Το Φανάρι γνωρίζει καλά την ιστορία και γνωρίζει πότε εμφανίστηκαν οι σχισματικές ομάδες. Οι Φαναριώτες έχουν επίσης πολύ ζήλο για τη δική τους υπεροχή-πρωτείο. Και ακόμη κι αν η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να διεκδικήσει το καθεστώς της «αποστολικής στην εποχή της ίδρυσης» (προέκυψε μόνο τον 4ο αιώνα), τότε τέτοιοι ισχυρισμοί από τους υφισταμένους της στην Ουκρανία σίγουρα δεν θα γίνουν ανεκτοί εκεί."...


Τα παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων η υβριδική μοσχοβίτικη προπαγάνδα σε Ελλάδα, Ουκρανία και διεθνώς. Ξεκινούν από μια προφανή αλλοίωση των γεγονότων και κατασκευάζουν ολόκληρες θεωρίες, οι οποίες δεν στηρίζονται ούτε στις πραγματικές πηγές ούτε στην πιο τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία τους...

Και πάλι όμως θα επισημάνω ότι είναι πολύ λυπηρό ελληνικές εκκλησιαστικές ιστοσελίδες να δίνουν "πάσα" στους Μοσχοβίτες για να υβρίζουν και να συκοφαντούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αμφισβητώντας την Ιστορία, τους Ιερούς Κανόνες, την Ιερά Παράδοση δύο χιλιάδων ετών.

Αλλά αυτό που σίγουρα ενοχλεί -και ενδεχομένως ανησυχεί...- τους Μοσχοβίτες είναι ότι ενώ τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Κιεβινή Εκκλησία έχουν Ιερά Παράδοση Αποστολικότητας, αυτό δεν ισχύει για τη Μόσχα, η οποία, άλλωστε είναι θυγατέρα Εκκλησία πρωτογενώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δευτερογενώς της Εκκλησίας του Κιέβου.

Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας και της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας.