Αθανάσιος Γιέφτιτς: "Αυτός ο παλιάνθρωπος ο Μπάτσκας"...


 

Με πολύ θράσος πραγματικά τολμά να επικαλείται το όνομα και τους λόγους του αοιδίμου Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέφτιτς ο ανεκδιήγητος Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς...

Τώρα που ο Αθανάσιος είναι κεκοιμημένος και δεν μπορεί να τον ξεμπροστιάσει, μπορεί να χρησιμοποιεί και να διαστρεβλώνει, κατά τη συνήθη τακτική του, τα υπό του σεπτού Σέρβου Ιεράρχου λεχθέντα και γραφέντα. Όμως, υπάρχουν και εκείνοι οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του αοιδίμου Αθανασίου που γνωρίζουν πολύ καλά την άποψη που είχε για τον Ειρηναίο... Άποψη που είχε διατυπώσει εντός των τειχών μεγάλης Αγιορείτικης Μονής, εις επήκοον πολλών Αγιορειτών πατέρων, από τους οποίους έφθασε και στα αυτιά μας το γεγονός...

Όταν, λοιπόν, ο Μπάτσκας αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να προσδεθεί και ξεπουληθεί στη Μόσχα (με μοναδικό στόχο την κατάληψη της Πατριαρχίας στο Βελιγράδι), ο μακαριστός Αθανάσιος, έξαλλος με τα καμώματα του Ειρηναίου, είχε πει προς έκπληξη των Αγιορειτών: "Αυτός ο παλιάνθρωπος ο Μπάτσκας... Αυτός που όταν νόμιζε πως θα τον βοηθήσουν οι Αμερικάνοι στους σκοπούς του πρόδωσε και τη Σερβία και τη Σερβική Εκκλησία... Αυτός που είχε πει στους Αμερικανούς ότι τάχα η Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας δεν είχε αντίρρηση να εγκατασταθούν μουσουλμανικοί θύλακες σε αμιγώς σερβικές περιοχές της Βοσνίας... Αυτός που τα έκανε και τα κάνει όλα με μοναδικό σκοπό να γίνει Πατριάρχης..."

Ναι, αγαπητοί μου. Αυτός είναι ο Μπάτσκας Ειρηναίος. Ένας, κατά ομολογία του μακαριστού Αθανασίου Γιέφτιτς, "παλιάνθρωπος"... Σκληρός ο λόγος, θα μου πείτε. Ναι, αλλά είναι λόγος ιερής αγανάκτησης από έναν άνθρωπο που είχε υποστεί πολλά πλήγματα από τις ραδιουργίες και τα παιχνίδια του Ειρηναίου. 

Να προσευχηθούμε πραγματικά να σώσει ο Θεός τη Σερβική Εκκλησία από την ολέθρια οδό της αποστασίας στην οποία την οδηγούν άνθρωποι όπως ο Μπάτσκας Ειρηναίος. Να παρακαλέσουμε τον Αναστάντα Χριστό να λυτρώσει τους Σέρβους Ορθοδόξους από τον κατήφορο προς το σχίσμα, όπου ολοταχώς βαδίζουν υπό τις εντολές της Μόσχας και του αχυρανθρώπου της Επισκόπου Μπάτσκας Ειρηναίου. Αμήν.