Το Πατριαρχείο Μόσχας επιχειρεί να ακυρώσει την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ουκρανία


 

Οι προετοιμασίες για την σταυρο-πορεία της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Οι οργανωτές διατυμπανίζουν ανοιχτά το γεγονός ότι σκοπός αυτών των εκδηλώσεων -στις 27 Ιουλίου- είναι η υπονόμευση της επίσκεψης Βαρθολομαίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου, στους εορτασμούς των 30 ετών Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Οι «ορθόδοξοι δημοσιογράφοι» που εξυπηρετούν επικοινωνιακά την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, στα δημοσιεύματά τους οξύνουν καθημερινά την κατάσταση, αποκαλώντας -για παράδειγμα- την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας «αντίχριστους» και τους πιστούς που πειθαρχούν στη νομοθεσία του κράτους «πρόβατα», όπως γράφτηκε πρόσφατα σε telegram κανάλι «Σταυρο-πορεία» που πρόσκειται στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι φαίνεται ότι συμμετέχουν και στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα. Την ώρα βέβαια που στην ίδια τη Ρωσία, οι ιεράρχες εξαναγκάζουν τους ιερείς και τους μοναχούς να εμβολιαστούν.

Στις 15 Ιουλίου στην Λάβρα του Ποτσάεβ πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μοναχών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Όπως αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της εκκλησιαστικής οργάνωσης, έλαβαν μέρος ηγούμενοι και ηγούμενες από μοναστήρια και σκήτες. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο βουλευτής Αντρέι Ντερκάτς, πράκτορας επιρροής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει εκτεθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε σε βάρος του να επιβληθούν κυρώσει από τις ΗΠΑ.

Στην ίδια συνάντηση συμμετείχε και ο επίσκοπος Σιλβέστρος, αποκαλούμενος ως πρύτανης της Θεολογικής Σχολής του Κιέβου της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην «εχθρική φύση του Βαρθολομαίου» και στον ρόλο των μοναχών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας στην «επίλυση της κατάστασης» που δημιουργήθηκε στην ορθοδοξία «εξαιτίας του Βαρθολομαίου». Δεν εβδομάδες νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας σε ένα από τα φιλο-ρωσικά κανάλια της Ουκρανίας, απαιτούσε ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να ζητήσει την άδεια των Ρώσων για να επισκεφθεί το Κίεβο. 

Δυο μέρες αργότερα, στις 17 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας των υβριδικών ρωσικών δυνάμεων στο κατεχόμενο κομμάτι του Ντονμπάς με την ηγεσία της Μητρόπολης του Ντονμπάς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ιεράρχες από τη Λάβρα του Σβιατογκόρσκ, από το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη. Το θέμα συζήτησης, σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ, ήταν η προετοιμασία ακριβώς αυτών των εκδηλώσεων της Βάπτισης των Ρως στο Κίεβο. 

Εν κατακλείδι, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη η πρόβλεψη το πως μπορεί να εξελιχθεί αυτή η σταυρο-πορεία από υγειονομικής άποψης, καθώς χιλιάδες άτομα από διάφορα μέρη της Ουκρανίας (πολλοί εκ των οποίων είναι αρνητές του εμβολιασμού) θα συρρεύσουν στο Κίεβο για μέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Ωστόσο το γεγονός της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους είναι κάτι που θα έπρεπε να τουλάχιστον να ανησυχήσει τις ουκρανικές αρχές.

 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας