Ευθεία υπονόμευση της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τα όργανά της: Ματαίωσαν, λόγω της πανδημίας, τη λιτανεία στη Μόσχα αλλά την πραγματοποίησαν στο Κίεβο!!!


 

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 έγινε γνωστό ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να ματαιώσει την παραδοσιακή λιτανευτική πομπή στη Μόσχα κατά την Ημέρα του Βαπτίσματος των Ρως. Την ίδια στιγμή, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, η λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» του Πατριαρχείου Μόσχας πραγματοποίησε αυτή τη λιτανεία στο Κίεβο.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής του συνοδικού τμήματος για τις σχέσεις μεταξύ της εκκλησίας και της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκόιντα. Δήλωσε ότι «θα πραγματοποιηθεί πομπή στο Κίεβο στις 27 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Πετσέρσκαγια Λαύρα του Κιέβου». Αλλά «όσο για τη Μόσχα», «επί πολλές σειρές ετών είχαμε μια πομπή από τον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του Κρεμλίνου στο μνημείο του πρίγκιπα Βλαδιμήρου, αλλά στις 28 Ιουλίου αυτή η πομπή δεν θα πραγματοποιηθεί».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να προστατεύσει τους αγαπημένους της Ρώσους και να μην τους οδηγήσει στους δρόμους μέσα στον αφύσικο καύσωνα, ακόμη και στις παραμονές του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία δεν προστάτευσε τους (όχι και τόσο) αγαπημένους της Ουκρανούς. Επιπλέον, η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία έκανε τα πάντα για να κάνει την πομπή στο Κίεβο άβολη και επικίνδυνη. Οι διοργανωτές έφεραν προσκυνητές από όλη την Ουκρανία και τους έβγαλαν έξω το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς (σ.σ. ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία για το Κίεβο).

Το καλοκαίρι, οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, όταν ο ήλιος είναι πιο ενεργός. Οι γιατροί απαγορεύουν σε ηλικιωμένους και ασθενείς (πολλοί άνθρωποι με κακή υγεία μεταξύ των προσκυνητών) να βγουν έξω αυτές τις ώρες, καθώς είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους. Αλλά η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με τους ενορίτες…

Στις 1 το μεσημέρι ξεκίνησε μια επίσημη τελετή στο Λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο. Και μετά από αυτήν, η πομπή των πιστών διένυσε μια μεγάλη απόσταση στο κέντρο του Κιέβου με προορισμό την Πετσέρσκαγια Λαύρα. Κρίνοντας από πολλές φωτογραφίες και βίντεο, οι διοργανωτές της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία δεν φρόντισαν να υπάρχουν αποστάσεις, δεν παρείχαν στους προσκυνητές μάσκες και αντισηπτικά, δεν φρόντισαν καν για την παροχή πόσιμου νερού... Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αρκετοί προσκυνητές αδιαθέτησαν και έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με ασθενοφόρα...

Αν και οι προσκυνητές μεταφέρθηκαν οργανωμένα με εκατοντάδες λεωφορεία από όλη την Ουκρανία κανείς δεν φρόντισε για τις συνθήκες ασφαλούς παραμονής τους στο Κίεβο. Πολλοί ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο, μέσα και γύρω από την Πετσέρσκαγια Λαύρα... Χωρίς μάσκες, χωρίς νερό, χωρίς καμία παροχή ή διευκόλυνση από τους διοργανωτές που τους κουβάλησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει τη διοργάνωση λιτανειών στη Ρωσία πολύ πιο υπεύθυνα από ότι στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου 2021, η Ρωσική Εκκλησία πραγματοποίησε πομπή με πολλές χιλιάδες πιστούς στο Εκατερίνμπουργκ, στη μνήμη της εκτέλεσης της τσαρικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους. Αρχικά, οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν να την ματαιώσουν λόγω της επέλασης της πανδημίας, και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δ. Αλλά το γραφείο τύπου της τοπικής Μητροπόλεως δήλωσε ότι «έχουν εφοδιαστεί με μεγάλο αριθμό προστατευτικών μασκών και αντισηπτικών», ότι στους προσκυνητές «θα δοθούν μάσκες και αντισηπτικά, ενώ εθελοντές θα επιβλέπουν την τήρηση των αποστάσεων». Επιπλέον, η πομπή στο Εκατερίνμπουργκ πραγματοποιήθηκε τη νύχτα, όχι στη ντάλα του μεσημεριανού ήλιου, όπως έκανε η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία.

Μια άλλη πομπή προσκυνητών πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου 2021 στο Καζάν για τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Εικόνας της Παναγίας του Καζάν. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα εγκαίνια του ναού ξεκίνησαν στις 8 το πρωί και ένας μικρός αριθμός πιστών επιτράπηκε να παρευρίσκονται εντός του ναού κατά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλοι οι άλλοι παρακολούθησαν την τελετή στην πλατεία από βιντεο-οθόνες ή από την τηλεόραση στα σπίτια τους.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλούς παραλληλισμούς με παραδείγματα για το πώς από τη μία η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία οργανώνει τις λιτανευτικές πομπές στη Ρωσία και πώς από την άλλη η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία τις πραγματοποιεί στην Ουκρανία, αλλά οι Ουκρανοί έχουν εδώ και πολύ καιρό καταλάβει ότι η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία δεν έχει να κάνει με την πίστη. Στην Ουκρανία, η Ρωσική Εκκλησία, όπως και ορισμένα «ουκρανικά» μέσα ενημέρωσης, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες, δουλεύουν για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Στην περίπτωση της λιτανείας στο Κίεβο, στόχος τους ήταν να προκαλέσουν τις αρχές και να διχάσουν την κοινωνία των πολιτών στην Ουκρανία, καθώς επίσης να επιταχύνουν την άφιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Το έργο εν μέρει απέτυχε, αλλά η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για τους επικείμενους θανάτους των Ουκρανών λόγω της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας