Πόση αξία έχει ο λόγος του Μοσχοβίτη Πρωθιερέα Νικολάου Μπαλασόφ;


 

Με πολύ θράσος, ασέβεια, αιρετικούς και ανορθόδοξους ισχυρισμούς βγήκε ο Μπαλασόφ επιχειρώντας, ο ταλαίπωρος, να αντικρούσει τα όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ομιλίες του στο Κίεβο.

Καλά τώρα... Για να το πω λαϊκά, εκεί που έφτυσε ο Πατριάρχης ξεφύτρωσε θεολογικά αυτό το θλιβερό όργανο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που έχει υπό έλεγχο και παρακολούθηση ακόμη και τον "μαέστρο" Ιλαρίωνα... Σούζα ο Ιλαρίων μπροστά στον Μπαλασόφ. Ο Μπαλασόφ είναι ο άνθρωπος του "βαθέος κράτους". Οι άλλοι είναι απλώς μαριονέτες, εκτελεστικά υποχείρια...

Αλλά πόση αξία έχει ο λόγος αυτού του χυδαίου πράκτορα που δεν πιστεύει πουθενά; Για να δούμε, για παράδειγμα, τι έλεγε πριν από 12 χρόνια για το εκκλησιαστικό ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τη Βόρειο Μακεδονία; Σήμερα ξέρουμε τι λέει και τι κάνει. Έχουν στο τσεπάκι τους τους Σέρβους, με μοχλό πίεσης το εκκλησιαστικό ζήτημα των Σκοπίων, για να αντιτίθενται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα αναφορικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο... Αλλά τότε, το 2009, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, τι έλεγε ο Μπαλασόφ; Παραθέτουμε από το πλούσιο βιογραφικό του, και ευχαριστούμε τον καλό φίλο Νίκο Φραγκάκη, Έλληνα ομογενή στο Κίεβο, που το παρέθεσε σε σχόλιό του:

"11 грудня 2009 року (під час правління патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва)) ще раз відвідує Скоп'є де зустрівся із предстоятелем невизнаної Македонської православної Церкви. Тоді Балашов сказав: що незалежна держава повинна мати «незалежну церкву», і це повинно означати процес надання автокефалії Македонській церкві..."

Μετάφραση:

"Στις 11 Δεκεμβρίου 2009 με Πατριάρχη τον Κύριλλο (ο Μπαλασόφ) επισκέφτηκε ξανά τα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τότε ο Μπαλασόφ είχε δηλώσει ότι: Ένα ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει και την "ανεξάρτητη εκκλησία του" και αυτό πρέπει να σημαίνει τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στη Μακεδονική Εκκλησία..."

Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί και σε ρεπορτάζ γνωστής βουλγαρικής εκκλησιαστικής ιστοσελίδας, εδώ




Σήμερα ο Μπαλασόφ έχει την ίδια άποψη; Δηλαδή, ότι "Ένα ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει και την ανεξάρτητη εκκλησία του"; Αν ναι, γιατί αυτό δεν το δικαιούται η Ουκρανία των 45 εκατομμυρίων; 

Αλλά είναι αυτό Εκκλησία; Πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι σε Θεό; Έχουν αρχές, μπέσα, στοιχειώδη ανθρωπιά; Και έχουν και το θράσος να κουνάνε με αγένεια το δάκτυλο στον Πρώτο, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, και να τον εγκαλούν για εκκλησιολογικά και νομοκανονικά ζητήματα;

Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω με κάθε επίγνωση: ο κατήφορος που βαδίζουν τους οδηγεί ολοταχώς στο Ανάθεμα. Αυτήν την πορεία ακολούθησαν όλοι οι αιρετικοί στο παρελθόν. Μια απλή ανάγνωση της εκκλησιαστικής ιστορίας αρκεί για να μας διαφωτίσει ότι αυτό που είναι και πράττει σήμερα η Ρωσική Εκκλησία συνιστά ξέφρενη πορεία προς το χάος της αίρεσης και της έκπτωσης από τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.