Ιλαρίων, ο... αρνητής!


 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, σύμφωνα με δηλώσεις του τουλάχιστον, δεν είναι αντιεμβολιαστής. Αυτό του το αναγνωρίζουμε, αφού αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση στους κατά κύριο λόγο "αρνητές-αντιεμβολιαστές" της Μοσχοβίτικης Εκκλησίας.

Παρά ταύτα, εμφανίζεται πεισμόνως ως αρνητής της πραγματικότητας, της ιστορίας, των γεγονότων. Αναφέρεται στο Ουκρανικό Σχίσμα, αποδίδοντας ευθύνες στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σαν να... ξέχασε ότι επί τριάντα ολόκληρα χρόνια υπήρχε αυτό το Σχίσμα, το οποίο πυροδοτήθηκε στους κόλπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας με αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα της Ρωσικής Εκκλησίας και των αυταρχικών χειρισμών της, υπαγορευομένων από τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις της Μοσχοβίας, που αρνείται να αποδεχθεί, όπως και άλλα αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής, ότι παρήλθε οριστικά η εποχή του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού, της αυθαίρετης προσαρτήσεως εδαφών και της αντικανονικής εισπήδησης του Πατριαρχείου Μόσχας στα κανονικά εδάφη άλλων Εκκλησιών, όπως π.χ. της Γεωργίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας κλπ.

Απαντούμε, λοιπόν, όσο πιο ευγενικά μπορούμε, για μία ακόμη φορά, στο νέο παραλήρημα του κ. Ιλαρίωνα: Το Σχίσμα στην Ουκρανία υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αμέσως μετά την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας αυτής από την τότε διαλυόμενη Σοβιετική Ένωση. Το Σχίσμα συνεχίστηκε, εμθαθύνθηκε, εξαπλώθηκε και κατακυρίευσε τον πολύπαθο Ουκρανικό Λαό επί τρεις δεκαετίες, ακατάπαυστα, χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια από μέρους της Μοσχοβίας για τη θεραπεία και αποκατάστασή του. Συνεπεία τούτου, εκατομμύρια Ορθοδόξων Ουκρανών υποχρεώθηκαν να ζουν εκτός της κανονικότητος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, μόνο και μόνο επειδή η Μόσχα αρνούνταν να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα που προέκυψε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, διαδόχου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Οι Ορθόδοξοι αυτοί Ουκρανοί δεν είχαν καμία απολύτως απόκλιση στην πίστη, στο δόγμα, που να δικαιολογεί την άστοργη και απάνθρωπη μεταχείρισή τους από τη Μόσχα. Η Μόσχα προτίμησε να αφήσει εκατομμύρια πιστούς μετέωρους, προκειμένου να μην αποστερηθεί της επιρροής της στην Ανεξάρτητη και Κυρίαρχη πλέον Ουκρανία των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από απέλπιδες απόπειρες και συζητήσεις με τη Μόσχα, που διήρκησαν επίσης τριάντα περίπου χρόνια, κατάλαβε ότι πρόθεση της Ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι η αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του Ουκρανικού Ορθοδόξου Λαού. Γι' αυτό, και κάνοντας χρήση των αποκλειστικών προνομίων που του έχουν αποδώσει οι Οικουμενικές Σύνοδοι και η καθηγιασμένη Πράξη της Εκκλησίας επί αιώνες, φιλοστόργως επελήφθη και αποκατέστησε την αδικία και εθεράπευσε το Σχίσμα, επαναφέροντας στην κανονικότητα εκατομμύρια Ορθοδόξους Ουκρανούς πιστούς.

Καλό είναι, ο Σεβασμιώτατος άγιος Βολοκολάμσκ, διασώζοντας την πνευματική αλλά και την ψυχική του υγεία, να αποδεχθεί επιτέλους την πραγματικότητα, αντιλαμβανόμενος αυτό που ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει διακηρύξει επανειλημμένως: ότι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο είναι γεγονός τετελεσμένο, οριστικό και αμετάκλητο.