Έχει απόλυτο δίκιο ο πατριάρχης της Μοσχοβίας και των Υπερβορείων Μερών...

 


Όντως, όσοι με εγωισμό και απείθεια προς την Καθηγιασμένη Πράξη και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας εντάσσονται σε σχισματικές και σεκταριστικές ομάδες χάνουν τη Θεία Χάρη.
Το πρόβλημα με τον Κύριλλο και τους ομόφρονές του είναι ότι πάσχουν τη νόσο των Γραμματέων και Φαρισαίων της εποχής του Χριστού. Και εκείνοι τότε, έχοντας παρερμηνεύσει τις Γραφές και έχοντας εθνικοποιήσει την πίστη στον αληθινό Θεό, πίστευαν ότι αυτοί εκφράζουν αληθινά το Θέλημα του Θεού απέναντι στον Χριστό, τον οποίο αποκαλούσαν "δαιμονισμένο" και "πλάνο"... Το πού οδηγήθηκε η όλη ιστορία είναι γνωστό.
Ας ελπίσουμε ότι ο πατριάρχης της Μοσχοβίας θα αντιληφθεί εγκαίρως πως ο ίδιος βρίσκεται σε σχίσμα, από τη στιγμή που κατά πρώτον διέκοψε την κοινωνία με τη Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και πλέον λειτουργεί ως παραθρησκευτικός σύλλογος αιρετικών, αποτολμώντας αντικανονικές εισπηδήσεις στα κανονικά εδάφη άλλων Εκκλησιών, και μάλιστα των Παλαιφάτων Πατριαρχείων της Πενταρχίας.
Αν ο Κύριλλος πίστευε πραγματικά στο Θεό και δεν ήταν απλά ένας διεκπεραιωτής των εντολών του αντίθεου καθεστώτος του Κρεμλίνου, θα γνώριζε ότι ο Θεός ουδέποτε ευλόγησε όσους κατά καιρούς επιδίωξαν την ανατροπή των θεμελίων της Εκκλησίας.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, οι Μοσχοβίτες είναι καταδικασμένοι να υποστούν τις τραγικές συνέπειες των εσφαλμένων επιλογών τους, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.