Ο κύριος «εκκλησιαστικός διπλωμάτης» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέεφ, επαινεί τον Πούτιν αφού παρέλαβε από αυτόν το παράσημο του Αλεξάντερ Νιέφσκι.
«Βαθυσέβαστε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς,
Σας ευχαριστώ γιατί με εισήγηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη απονείματε στην ηγεσία και ορισμένα στελέχη του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων υψηλές τιμητικές διακρίσεις.
Το ίδρυμά μας ενίοτε αποκαλείται εκκλησιαστικό ΥΠΕΞ, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό, διότι δεν ασχολούμαστε μόνον με διεθνείς υποθέσεις, αλλά και με διομολογιακές σχέσεις στην Πατρίδα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια ολοένα και περισσότερο αισθανόμαστε ένα είδος αμυντικής Αρχής, διότι αναγκαζόμαστε να υπερασπισθούμε τα ιερά όρια της Εκκλησίας μας.
Η Ρωσική Εκκλησία συγκροτείτο επί δέκα και πλέον αιώνες και εμείς την κληρονομήσαμε με εκείνα τα όρια, εντός των οποίων δημιουργήθηκε. Δεν ήμασταν εμείς, που την δημιουργήσαμε, δεν είμαστε εμείς που θα την καταστρέψουμε. Και εκείνες τις εξωτερικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα τις αποκρούουμε και στο εξής.
Θα ήθελα δραττόμενος της ευκαιρίας να Σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη, την οποία παρέχετε στους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.
Χάρη στον ρωσικό στρατό οι τρομοκράτες εκδιώχθηκαν από τη Συρία. Αλλά σε μια σειρά άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου οι χριστιανοί υφίστανται επιθέσεις τρομοκρατών και εξτρεμιστικών ομάδων, επίσης χρειάζονται προστασία και βοήθεια της Ρωσίας.
Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει σήμερα η Αφρική. Σε ορισμένα κράτη αυτής της ηπείρου εξαπολύθηκαν μεγάλης κλίμακος διωγμοί κατά των χριστιανών. Οι πιστοί της Αφρικής με ελπίδα προσβλέπουν στη Ρωσία και στον Πρόεδρό της, στη Ρωσική Εκκλησία και στον Πατριάρχη της. Βγαίνουν στους δρόμους με πλακάτ: «Ευχαριστούμε τον Πούτιν, ευχαριστούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο».
Θα ήθελα να συνταχθώ με αυτά τα λόγια ευγνωμοσύνης και να Σας ευχηθώ, αξιότιμε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς καλή υγεία και βοήθεια του Θεού στην υπηρεσία Σας»».
Αυτά είπε ο «Πατέρας Ζβεζντόνιι» από το δυστοπικό μυθιστόρημα του Βολοντίμιρ Βόϊνοβιτς «Μόσχα 2042», κραδαίνοντας το πανό του Κουμάτσεβ: «Δόξα στον Θεό!»