Η Μαριούπολη γίνεται το «δεύτερο Χαλέπι»: γκαλερί φωτογραφιών


 

Το μέγεθος της καταστροφής στην ουκρανική Μαριούπολη μπορεί να συγκριθεί με την καταστροφή στο Χαλέπι της Συρίας. Αυτό ανακοινώθηκε στις 26 Μαρτίου από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.


Το 2011, οι Ρώσοι εισβολείς άρχισαν να καταστρέφουν το Χαλέπι στη Συρία. Η πόλη βομβαρδίστηκε σοβαρά και χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα εναντίον του λαού. Ο πόλεμος μετέτρεψε το Χαλέπι σε ερείπια και ομαδικούς τάφους. Για πολλούς, ο βομβαρδισμός της ουκρανικής Μαριούπολης ήταν μια επανάληψη του Χαλεπίου. Το ZN.UA συνέκρινε αυτές τις δύο τραγωδίες.




Ανθρώπινες απώλειες

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, 21.452 με 31.277 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις μάχες για το Χαλέπι. Σύμφωνα με την οργάνωση παρακολούθησης SNHR, περισσότεροι από 600 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Vadym Boychenko, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στην πολιορκημένη πόλη ξεπέρασε τις 10.000. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000, καθώς οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν να πυροβολούν κατά της Μαριούπολης και τα πτώματα αμάχων «ξαπλώνουν στους δρόμους σαν ένα χαλί». Δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό ή φάρμακα στην πόλη. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός δεν επιτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη.




Καταστροφές

Οι μάχες, οι δολιοφθορές και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Χαλέπι είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές καταστροφές στην πόλη. Το ιστορικό κέντρο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπέστη σοβαρές ζημιές. Το Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι από τα 210 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, τα 22 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα 48 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Περίπου το 70-80% της καταστροφής βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο εδώ και πολύ καιρό κρατείται από αντάρτες και βομβαρδίζεται από κυβερνητικά και ρωσικά στρατεύματα.

Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στη Μαριούπολη, το 80-90% όλων των κτιρίων καταστράφηκε. Όλα τα εργοστάσια καταστράφηκαν. Οι κατακτητές κατέστρεψαν και το Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης.




Χτυπήματα σε αρχιτεκτονικά μνημεία

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2013 ανατινάχτηκε ο τοίχος και ο μιναρές στο Μεγάλο Τζαμί στο Χαλέπι, μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με συριακά και ρωσικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, το Τζαμί ανατινάχθηκε από αντάρτες για να ξεφύγουν από την περικύκλωση. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το τζαμί καταστράφηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης από κυβερνητικά στρατεύματα που δέχθηκαν πυρά πυροβολικού και τανκ.

Στις 16 Μαρτίου 2022, οι Ρώσοι κατακτητές εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο του Ντονέτσκ στη Μαριούπολη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά την πολιορκία της Μαριούπολης. Σε αυτό είχαν καταφύγει και κρύβονταν, σύμφωνα με διάφορες πηγές, από 500 έως 1.200 πολίτες, για αρκετές μέρες πριν τις 16 Μαρτίου.



Πηγή