Ενώ οι ρασοφόροι μαφιόζοι της Ρωσικής Εκκλησίας υποστηρίζουν χωρίς τύψεις ή ντροπή τα εγκλήματα του Πούτιν στην Ουκρανία, κάποιοι ήρωες Ρώσοι διπλωμάτες δίνουν παράδειγμα ήθους και ανθρωπιάς


 

Με μια δήλωση-καταπέλτη κατά του Πουτινοναζισμού «αποστάτησε» από τη Ναζιστική Ρωσία του Πούτιν ο Μπόρις Μποντάρεφ, Σύμβουλος της Ρωσικής Αποστολής στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

 

«Ο Μπόρις Μποντάρεφ, Σύμβουλος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, παραιτήθηκε.

Μπόρις Μποντάρεφ: «Ποτέ δεν ντρεπόμουν τόσο πολύ για τη χώρα μου».

Το UN Watch καλεί τώρα όλους τους άλλους Ρώσους διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη—και σε όλο τον κόσμο—να ακολουθήσουν το ηθικό παράδειγμά του και να παραιτηθούν.

Πρόκειται για τον υψηλότερο Ρώσο διπλωμάτη που παραιτήθηκε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Καλούμε τώρα τον ελεύθερο κόσμο να ενθαρρύνει περισσότερους Ρώσους διπλωμάτες να ακολουθήσουν και να αποχωρήσουν, παρέχοντας προστασία, οικονομική ασφάλεια και επανεγκατάσταση στους διπλωμάτες και τις οικογένειές τους».


 

Τα παραπάνω αναφέρει στο Twitter ο Χίλλελ Νόιερ, ο γεννημένος στον Καναδά διεθνής δικηγόρος, συγγραφέας και εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μιας ομάδας εποπτείας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας.

Μάλιστα ο Νόιερ παραθέτει τη δήλωση του Μποντάρεφ, στην οποία ο Ρώσος διπλωμάτης με θάρρος αναφέρει τα εξής:

 

Δήλωση

Ονομάζομαι Μπόρις Μποντάρεφ, είμαι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας από το 2002 και, από το 2019 έως τώρα, Σύμβουλος της Ρωσικής Αποστολής στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στα είκοσι χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας έχω δει διαφορετικές στροφές της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ποτέ δεν ντράπηκα τόσο για τη χώρα μου όσο στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, και μάλιστα εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου, δεν είναι μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά και, ίσως, το πιο σοβαρό έγκλημα κατά του λαού της Ρωσίας, με το έντονο γράμμα Ζ να διαγράφει όλες τις ελπίδες και τις προοπτικές για μια ευημερούσα ελεύθερη κοινωνία στη χώρα μας.

Αυτοί που συνέλαβαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα: να παραμείνουν στην εξουσία για πάντα, να ζουν σε πομπώδη κακόγουστα παλάτια, να ταξιδεύουν με γιοτ συγκρίσιμα σε χωρητικότητα και κόστος με ολόκληρο το ρωσικό ναυτικό, απολαμβάνοντας απεριόριστη δύναμη και πλήρη ατιμωρησία. Για να το πετύχουν αυτό, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όσες ζωές χρειαστεί. Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη πεθάνει μόνο για αυτό.

Λυπάμαι που παραδέχομαι ότι όλα αυτά τα είκοσι χρόνια το επίπεδο του ψεύδους και του αντιεπαγγελματισμού στο έργο του Υπουργείου Εξωτερικών αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα χρόνια, αυτό έχει γίνει απλώς καταστροφικό. Αντί για αμερόληπτες πληροφορίες, αμερόληπτη ανάλυση και νηφάλια πρόβλεψη, υπάρχουν προπαγανδιστικά κλισέ στο πνεύμα των σοβιετικών εφημερίδων της δεκαετίας του 1930. Έχει χτιστεί ένα σύστημα που εξαπατά τον εαυτό του.

Ο Υπουργός Λαβρόφ είναι μια καλή απεικόνιση της υποβάθμισης αυτού του συστήματος. Σε 18 χρόνια, από επαγγελματίας και μορφωμένος διανοούμενος, στον οποίο πολλοί από τους συναδέλφους μου είχαν τόσο μεγάλη εκτίμηση, έγινε ένας άνθρωπος που εκπέμπει συνεχώς αντικρουόμενες δηλώσεις και απειλεί τον κόσμο (δηλαδή και τη Ρωσία) με πυρηνικά όπλα!

Σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται με τη διπλωματία. Όλα έχουν να κάνουν με την πολεμοκαπηλία, τα ψέματα και το μίσος. Εξυπηρετεί συμφέροντα λίγων, πολύ λίγων ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απομόνωση και υποβάθμιση της χώρας μου. Η Ρωσία δεν έχει πλέον συμμάχους και δεν υπάρχει κανένας ένοχος παρά μόνο η απερίσκεπτη και κακοσχεδιασμένη πολιτική της.

Σπούδασα διπλωμάτης και είμαι διπλωμάτης εδώ και είκοσι χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει γίνει το σπίτι και η οικογένειά μου. Αλλά δεν μπορώ πλέον να συμμετάσχω σε αυτήν την αιματηρή, άσκοπη και εντελώς αχρείαστη ατιμία.