Πού είναι ο Ονούφριος, οεο; Η Σύνοδος Ληστών της Μοσχοβίας του άρπαξε ολόκληρη την Κριμαία και ούτε φωνή ούτε ακρόαση...


 

"Εἴ τις ἐπίσκοπος κοσμικοῖς ἄρχουσι χρησάμενος, δι᾿ αὐτῶν ἐγκρατὴς ἐκκλησίας γένοιτο, καθαιρείσθω, καὶ ἀφοριζέσθω· καὶ οἱ κοινωνοῦντες αὐτῷ πάντες." (Κανὼν Λ´ των Αγίων Αποστόλων)


Ίσως να πέρασε στα ψιλά, λόγω της "βόμβας" με τον "αποκεφαλισμό" του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ από τις θέσεις εξουσίας που κατείχε, όμως η τελευταία Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας προέβη και σε άλλες "ανατρεπτικές" αποφάσεις.

Μία από αυτές είναι η αυθαίρετη αρπαγή από την υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο εκκλησιαστική δομή τριών εκκλησιαστικών επαρχιών στην παράνομα κατεχόμενη Κριμαία. Αυτό έγινε μετά από 8 ολόκληρα χρόνια παράνομης προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία και ενώ όλο αυτό το διάστημα ο Μητροπολίτης Ονούφριος υποκρινόταν ότι ασκούσε κανονικά τη δικαιοδοσία του στις επαρχίες αυτές... Και τούτο, για να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταδικάσει τη Μόσχα για τις εχθρικές σε βάρος της πατρίδας του ενέργειες...

Όμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε άρδην τα πράγματα. Ούτε οι πλέον ευπειθείς στη Μόσχα πράκτορες με τα ράσα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ουκρανών Ορθοδόξων, ακόμη και αυτών που τελούν υπό τον Ονούφριο και τη δομή του. Οι πρόσφατες -ακόμη αόριστες, χωρίς κανονικό αντίκρισμα και συγκεκριμένη εφαρμογή- αποφάσεις της υπό τον Ονούφριο δομής για δήθεν "ανεξαρτητοποίησή" της από τη Μόσχα φαίνεται πως μέχρι στιγμής παρήγαγαν μόνο ένα συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα: έδωσαν την κατάλληλη αφορμή-ευκαιρία στον αιματοβαμμένο πατριάρχη Κύριλλο και τη Σύνοδο Ληστών της οποίας προΐσταται να προχωρήσουν στο τελικό τους σατανικό διάβημα, ταυτιζόμενοι πλήρως και απολύτως με τις παράνομες ενέργειες του Ρωσικού Κράτους. Με συνοδική απόφαση προσάρτησαν τις τρεις επισκοπές της Κριμαίας στο Πατριαρχείο Μόσχας, αφαιρώντας τις έτσι και τυπικά από τη δικαιοδοσία του Ονουφρίου... Με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να διοικηθούν από το Κίεβο. Λες και εδώ και οκτώ χρόνια μπορούσαν... 

Όμως, ενώ αυτή η νέα εκκλησιαστική εισβολή και παρανομία της Ρωσικής Εκκλησίας έγινε πριν από δύο ημέρες, μέχρι στιγμής ο Ονούφριος και η εκκλησιαστική δομή του τηρούν... σιγήν ιχθύος! Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μία διαρροή για να διαμαρτυρηθούν και να καταδικάσουν αυτή την κλοπή. Σε αντίθεση φυσικά με τις βαρύγδουπες καταγγελτικές ανακοινώσεις που εκδίδουν -και μάλιστα μεταφράζουν σε όλες τις γλώσσες και αποστέλλουν στα πανταχού παπαγαλάκια τους- όταν σύμφωνα με τον νόμο ενορίες τους αποφασίζουν δημοκρατικά και κανονικά να προσχωρήσουν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Τα σχετικά σχολίασε εύστοχα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζνας κ. Ευστράτιος με ανάρτησή του στο Facebook:

"Το Πατριαρχείο Μόσχας άρπαξε από τη Μητρόπολη Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία) - ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΕΣ στην Κριμαία, δηλαδή περισσότερες από 500 ενορίες και μοναστήρια. Οι επίσκοποι της Κριμαίας βγήκαν από την κανονική τους υπαγωγή στο Μητροπολίτη Ονούφριο.

Την ίδια ώρα, για κάθε ενορία που εντάσσεται οικειοθελώς στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, γράφονται οργισμένες διαμαρτυρίες, διακινούνται δηλώσεις για "αρπαγές" κ.ο.κ. Ενώ τιμωρούνται όσοι ιερείς προσχωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Έχει δει κανείς διαμαρτυρίες από την «ανεξάρτητη σε δομή και διοίκηση» εκκλησιαστική δομή του Μητροπολίτη Ονούφριου κατά της χονδροειδούς κατάληψης των τριών επισκοπών της; Η προσάρτηση από το Πατριαρχείο Μόσχας δεν προκαλεί διαμαρτυρίες; Θα τιμωρηθεί ο Μητροπολίτης Λάζαρος και οι λοιποί προδότες;

Αυτή η κατάσταση, πιο συγκεκριμένα η αντίδραση από το Κίεβο σε αυτήν, θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε καλύτερα πόσο εμφανής είναι η «ανεξαρτησία και αυτονομία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»."