«Ο πόλεμος προκάλεσε ρήγμα στους στυλοβάτες του καθεστώτος Πούτιν»: Ο Βλ. Οσέτσκιν περιγράφει την ανατομία του παρακράτους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών


 

8 Ιουλίου 2022 By Kostas Onisenko

Τα τελευταία 20 χρόνια ο κόσμος μαθαίνει για τις παράνομες και απάνθρωπες μεθόδους του καθεστώτος Πούτιν κυρίως από τις προσπάθειες θαρραλέων Ρώσων, οι οποίοι τόλμησαν να τα βάλουν με το σύστημα μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Αποκαλύψεις που φανέρωναν όλη την κτηνωδία των μεθόδων που χρησιμοποιεί η FSB -η διάδοχος της KGB- και των άλλων εργαλείων, με τα οποία ο Πούτιν πήρε την εξουσία και την κρατάει ακόμα. Πολλοί από αυτούς τους θαρραλέους άντρες και γυναίκες πλήρωσαν με τη ζωή τους το θάρρος της γνώμης και τις αποκαλύψεις που έκαναν. Άλλοι βρέθηκαν στη φυλακή ενώ ορισμένοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς είναι ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, δημοσιογράφος, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής του δικτύου Gulagu.net, το οποίο αποκαλύπτει τις θηριωδίες που συμβαίνουν στις ρωσικές φυλακές, στα κρατητήρια και στον στρατό. Ο ίδιος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους «εχθρούς του Πούτιν» και του καθεστώτος του Κρεμλίνου ενώ εκτιμάται πως βρίσκεται ψηλά στις «λίστες θανάτου» της FSB ως προσωπικός εχθρός του καθεστώτος του Κρεμλίνου. Ο βασικός λόγος για τον οποίον είναι ακόμα ελεύθερος είναι το γεγονός ότι πριν από επτά χρόνια διέφυγε με την οικογένειά του στη Γαλλία όπου μένει και σήμερα.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Ονισένκο

Μιλήσαμε με τον Οσέτσκιν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, για τις βρώμικες μεθόδους που χρησιμοποιούν προκειμένου να στρατολογήσουν πράκτορες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, για τα βασανιστήρια και τους βασανισμούς στις ρωσικές φυλακές και το στρατό, για την επικοινωνιακή κομπίνα που στήνεται με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους του Αζοφστάλ, για το «κοινωνικό συμβόλαιο» που παραβίασε ο Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα μέσα στην καρδιά του καθεστώτος του, αλλά και για το «τελικό σχέδιο» του Πούτιν στην Ευρώπη.

Ο Οσέτσκιν έγινε παγκοσμίως γνωστός πριν από μερικούς μήνες, όταν μια πηγή τού παρέδωσε σκληρό δίσκο με χιλιάδες βίντεο από βασανισμούς και βιασμούς κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές. Επρόκειτο για «επιχειρησιακά βίντεο», δηλαδή είχαν κινηματογραφηθεί από τους ίδιους τους υπαλλήλους των φυλακών, αποθηκευτεί και αρχειοθετηθεί επιμελώς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η αρχειοθέτηση γινόταν από τους ίδιους τους κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωναν να συνεργάζονται με τις αρχές των φυλακών. Ένας τέτοιος κρατούμενος ήταν και η πηγή του Οσέτσκιν. Το Gulagu.net δημοσιοποίησε κομμάτι του υλικού σοκάροντας όλο τον πλανήτη όχι μόνο με τη σκληρότητα των βασανιστηρίων αλλά και με το γεγονός ότι αυτά γίνονται με πρωτοβουλία των φυλακών και της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB προκειμένου οι κρατούμενοι να συνεργάζονται. Ο Οσέτσκιν το ονομάζει «βιομηχανία βασανισμών». Όλο το υλικό παραδόθηκε σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος των πηγών του Gulagu.net (απαγορευμένο στη Ρωσία) είναι στελέχη διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, από τους υπαλλήλους των φυλακών μέχρι τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Το σύνολο αυτών των υπηρεσιών αποκαλείται στη Ρωσία ως «σιλοβικί», δηλαδή οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τη δύναμη (μτφρ.: σίλα), την έννομη βία. Μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο αριθμός αυτών των πηγών, όπως λέει ο ίδιος ο Οσέτσκιν, αυξήθηκε σημαντικά καθώς υπάρχουν αρκετοί -ακόμα και μέσα στους φορείς – στυλοβάτες του καθεστώτος Πούτιν- που διαφωνούν με αυτό τον παράνομο και απάνθρωπο πόλεμο.

 

Για το «μεγάλο σφάλμα της δύσης» που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ διέπραξαν ένα τεράστιο σφάλμα. Όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατέβαλαν μεγάλη οικονομική βοήθεια στη Ρωσία αλλά δεν επέμεναν στο πιο σημαντικό. Είχαν σκιαγραφήσει για τον εαυτό τους ως τον πιο τρομακτικό τον κομμουνισμό καθαυτό και πίστεψαν πως αν δεν υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα με τη μορφή που υπήρχε όλα θα ήταν καλά. Δεν καταλάβαιναν ότι ο πυρήνας αυτού του φρικτού απολυταρχικού συστήματος δεν ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα -αυτό ήταν το περίβλημα- αλλά ο σκελετός της ΕΣΣΔ ήταν το τρομακτικό σύστημα φυλακών γκουλάγκ της εσωτερικής αστυνομίας (NKVD) ΕΣΣΔ και η KGB ΕΣΣΔ, με τεράστιο αριθμό στρατολογημένων, άτυπων πρακτόρων, ενοχοποιητικών στοιχείων («κομπρομάτ»), αρχείων. Αυτό το σύστημα δεν ξεσκεπάστηκε.

Τα αρχεία της KGB ΕΣΣΔ δεν άνοιξαν. Απλώς άλλαξαν την ταμπέλα και τώρα δεν είναι KGB ΕΣΣΔ αλλά FSB Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στα ίδια ακριβώς κτίρια έμειναν οι ίδιοι στρατηγοί, συνταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες, το ίδιο ακριβώς σύστημα, το οποίο αναπαρήγαγε τον ίδιο του τον εαυτό και άρπαξε ξανά την εξουσία μέσα σε λίγα χρόνια, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό πολιτικών, δημοσιογράφων, βουλευτών, αντιπολιτευόμενων. Και αν νωρίτερα η KGB ΕΣΣΔ ήταν ισχυρή οργάνωση, η FSB είναι η KGB στο τετράγωνο, δέκα φορές πιο ισχυρή οργάνωση, διότι έλαβε υπόψη τα λάθη των περασμένων ετών. Η KGB δεν είχε πολλά λεφτά ενώ η FSB έχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, τα οποία ελέγχονται από την Υπηρεσία Οικονομικής Ασφάλειας. Σε μπιτκόιν, σε οφσόρ, σε μετοχές ξένων εταιρειών, κ.λπ.»

 

Πώς παγιδεύουν πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες

«Αν μιλήσουμε για το δίκτυο πρακτόρων, ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Είναι αρκετό να ανοίξουμε τις εφημερίδες και τα sites της Μόσχας και να κοιτάξουμε τις αγγελίες για πληρωμένο σεξ. Και θα δείτε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός οίκων ανοχής βρίσκονται σε κτίρια κατά μήκος από το Κρεμλίνο μέχρι τη λεωφόρο Ρουμπλιόβο – Ουσπένσκαγια, μέχρι δηλαδή την κατοικία του Πούτιν και του στενού του περιβάλλοντος. Γύρω και από το Κρεμλίνο και από το Νόβο-Ογκαριόβο ζει η οικονομική και η πολιτική ελίτ της Ρωσίας, βουλευτές, γερουσιαστές, κυβερνήτες επαρχιών, ολιγάρχες κ.λπ. Και κατά μήκος της διαδρομής τους από το σπίτι στη δουλειά και αντίστροφα θα βρείτε μεγάλο αριθμό οίκων ανοχής που λειτουργούν, με δεδομένο ότι στη Ρωσία αυτό είναι παράνομο. Ενώ θα έπρεπε η αστυνομία να τα κλείσει, αντίθετα η FSB προστατεύει τους οίκους ανοχής, όχι επειδή παίρνει λαδώματα από τις σεξουαλικές υπηρεσίες αλλά επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ιερόδουλων και των υπευθύνων αυτών των οίκων ανοχής είναι ανεπίσημοι πράκτορες, ενώ στα δωμάτια όπου πραγματοποιούνται αυτές οι πράξεις τοποθετούνται κρυφές κάμερες παρακολούθησης. Με αυτόν τον τρόπο η FSB συγκεντρώνει καθημερινά τεράστιο όγκο ενοχοποιητικού υλικού για ερωτύλους πολιτικούς, επιχειρηματίες, κρατώντας τους στο χέρι, μεταξύ άλλων, και με τη βοήθεια ροζ βίντεο.

 

Ενοχοποιητικά στοιχεία και ροζ σκάνδαλα για ξένους πολιτικούς

«Την ίδια ακριβώς μεθοδολογία υλοποιούν στο εξωτερικό. Επίτηδες αγόραζαν κότερα και τα πολυτελή σπίτια, τα γέμιζαν με κάμερες και καλούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες ώστε με αυτό τον τρόπο να μαζέψουν κάτι για αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν επισκεφθεί αυτά τα κότερα. Αλλά πολλοί από εκείνους που είχαν πάει και είχαν ορισμένες επαφές έχουν βιντεοσκοπηθεί. Το τι έχει βιντεοσκοπηθεί είναι κάτι που μπορούμε μόνο να υποθέτουμε. Πρόκειται για απόρρητο υλικό. Αλλά είναι προφανές ότι αυτά τα ενοχοποιητικά στοιχεία επιτρέπουν στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στο καθεστώς Πούτιν, να προωθεί με μεγάλη επιτυχία τα συμφέροντά του ακόμα και σε συνθήκες πολέμου και κυρώσεων.»

 

Ορισμένα στοιχεία θα βγουν σύντομα στη φόρα

«Πρόκειται για υλικό που φυλάσσεται πολύ καλά. Σε περίπτωση που γίνει κάτι και αλλάξει η εξουσία στη Ρωσία πιστεύω ότι ένα μέρος των επιχειρησιακών (πρακτόρων) -εκείνων που έχουν άμεση σχέση με την καθοδήγηση του ενός ή του άλλου πράκτορα- είτε θα καταστρέψουν τα ντοκουμέντα, είτε θα τα πάρουν μαζί τους και πολύ γρήγορα θα εγκαταλείψουν τη Ρωσία και θα έρθουν σε επαφή με εκείνους που στρατολογούσαν, ούτως ώστε να διασφαλίσουν το άνετο μέλλον τους με ανταλλαγή τη διαφύλαξη αυτών των ενοχοποιητικών στοιχείων.

Θεωρώ ωστόσο πιθανό, μέρος των ενοχοποιητικών στοιχείων να δημοσιοποιηθεί στα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι μέσα στο σύστημα τόσο διεφθαρμένοι, υπάρχουν και εκείνοι που νιώθουν εξαπατημένοι, καθώς υπηρετούσαν τη δημοκρατική Ρωσία και αυτή έχει μετατραπεί σήμερα σε απολυταρχικό σύστημα. Ορισμένοι εγκαταλείπουν το σύστημα και βγαίνοντας από αυτό προσπαθούν με κάποιο τρόπο να αποκαλύψουν τα παράνομα σχήματα και μεθόδους. Και εδώ αφήνω το ενδεχόμενο ότι θα γίνουν αποκαλύψεις. Βέβαια θεωρώ ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι και η Μόσχα μπορεί θα οργανώνει στοχευμένες διαρροές για να απαξιώσει επιδεικτικά τον έναν ή τον άλλο άνθρωπο που θέλει να βγει από το σύστημα ώστε οι άλλοι πράκτορές τους να φοβούνται τέτοιες αποκαλύψεις.»

 

Για τη βιομηχανία των βιασμών στις ρωσικές φυλακές και αλλού

«Στις ρωσικές φυλακές, οι αρχές (Υπηρεσία Εκτέλεσης ποινών και η FSB) πραγματοποιούσαν και κατέγραφαν άγριους βιασμούς κρατουμένων όχι μόνον για να συγκεντρώνουν ενοχοποιητικά (εξευτελιστικά) στοιχεία σε βάρος τους (σ.σ. Καθώς για τους άγραφους κανόνες των ρωσικών φυλακών εκείνος που έχει βιαστεί αυτόματα θεωρείται υποβιβασμένος, κρατούμενος χωρίς τιμή και υπόληψη). Αλλά και για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι».

 

Ίδιες μέθοδοι και στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

«Τις ίδιες μεθόδους που ανέπτυξαν και τελειοποίησαν για χρόνια στη δική τους χώρα, στη δική τους κοινωνία, τις χρησιμοποιούν και στην Ουκρανία. Αρχικά το έκαναν στις αποκαλούμενες DNR – LNR, στη φυλακή γνωστή ως Ιζολιάτσια και αλλού, έτσι άρχισαν να δρουν σε εκείνες τις περιοχές που καταλαμβάνουν. Με λίγα λόγια – είτε είσαι μαζί τους και τους υποστηρίζεις, είτε σε υποβάλλουν σε τρομακτική ταπείνωση και βασανισμούς. Πρόκειται για μεθόδους που σχετίζονται με την τρομοκράτηση της κύριας μάζας ανθρώπων με σκοπό την υποταγή της στη νέα εξουσία που ήρθε σε αυτή την περιοχή.

Έχω λόγους να πιστεύω ότι οι ίδιες μέθοδοι ακολουθήθηκαν σε περιοχές της Ουκρανίας, όπως η Μπούτσα. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι μέθοδοι των βασανισμών, των βιασμών και εξευτελισμών ήρθε στις φυλακές από τον ρωσικό στρατό. Μόνο που εναντίον των Ουκρανών εφαρμόστηκαν με μεγαλύτερη αγριότητα».

 

Στον ρωσικό στρατό βιάζουν και δέρνουν τους φαντάρους

«Στον ρωσικό στρατό επίσης υπάρχει ο διαχωρισμός σε κάστες, υπάρχουν συγκεκριμένοι “υποτιμημένοι”, εκείνοι που κάνουν τις πιο βρώμικες δουλειές κ.λπ. Για παράδειγμα, να σας πω ότι την παραμονή της αποκάλυψης της βιομηχανίας των βασανισμών στις φυλακές του Σαράτοφ, που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2021, παρουσιάσαμε ντοκουμέντα από μια πηγή μας από τον ρωσικό στρατό, από το υπουργείο Άμυνας, που μας ενημέρωσε ότι σε μια από τις περιφέρειες ασκήθηκαν μερικές ποινικές διώξεις κατά του διοικητή και αναπληρωτή διοικητή της 78 Ξεχωριστής Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων της Στρατιωτικής Κατασκοπείας, οι οποίοι συστηματικά χτυπούσαν τους φαντάρους, τους έδεναν και τους τους υπέβαλαν σε πράξεις βιασμού με διεστραμμένο τρόπο. Ερχόμενοι μαζί τους σε σεξουαλική επαφή ή τοποθετώντας στον πρωκτό τους αντικείμενα, όπως η σφουγγαρίστρα, όπως είδαμε και στις φυλακές του Σαράτοφ».

 

Στήνεται επικοινωνιακή προβοκάτσια με τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ

«Στις 24 Φεβρουαρίου -όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία- έγινε κάτι αναπάντεχο: Ο αριθμός των πηγών και των εσωτερικών πληροφοριοδοτών στα όργανα ασφαλείας αυξήθηκε σημαντικά διότι -όπως διαπιστώθηκε- μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία και στα όργανα επιβολής της τάξης δεν είναι σύμφωνοι με τον πόλεμο. Αυτοί οι άνθρωποι μέσα από το σύστημα άρχισαν να μας δίνουν πληροφορίες.

Όσον αφορά τους στρατιώτες του Αζοφστάλ, εκείνο που μας είναι γνωστό από μια σειρά πηγών είναι το εξής: Περισσότερα από 2.000 άτομα αρχικά μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από το Ροστόφ και από εκεί ένα τμήμα στην περιοχή Ελένοβκα, άλλοι στο Ροστόφ και ένα τμήμα σε άλλες φυλακές, οι οποίες μετατράπηκαν σε στρατιωτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας και της δικής μου δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήσαμε κάτι τέτοιο, στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Ρωσία. Εξωτερικά λειτουργούν ως φυλακές αλλά μέσα έχουν αλλάξει και διευθύνονται από συνεργάτες της FSB.

Εκτός από τους εξευτελισμούς και την άθλια συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, υπάρχει διαρκής καταγραφή τους στα κελιά μέσα από κάμερες παρακολούθησης. Για τον καθένα από τους αιχμαλώτους ανοίγει φάκελος και συγκεντρώνεται υλικό, ποιος λέει τι. Τους φυτεύουν Ρώσους κρατούμενους που εμφανίζονται ως Ουκρανοί, καταγόμενους από περιοχές κοντά στην Ουκρανία για να μην ξεχωρίζει πολύ η προφορά. Από το υλικό που συγκεντρώνουν προσπαθούν να εντοπίσουν το ποιος είναι έτοιμος να συνεργαστεί, ποιος φοβάται, ποιος είναι ψυχολογικά ασταθής και ποιος -αντίθετα- είναι πολύ σκληρός. Και ανάλογα οι επιχειρησιακοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτέλεσης Ποινών και της FSB φτιάχνουν πλάνα επιχειρησιακής δουλειάς, την ιστορία που θα χρησιμοποιήσουν για τη μία ή την άλλη περίπτωση και μετά μαζί με τους ερευνητές της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ερευνών φτιάχνουν προσχέδια για μελλοντικές ποινικές διώξεις που συντάσσονται τώρα.

Και βέβαια όλοι αυτοί εκτελούν εντολές που προέρχονται από ψηλά, από το Κρεμλίνο, από τον Πούτιν. Για τον ηλικιωμένο δικτάτορα είναι πολύ σημαντικό να πείσει πρωτίστως τους Ρώσους και μετά τον υπόλοιπο κόσμο, ότι σωστά έκανε και ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο. Ότι όντως στην Ουκρανία υπήρχαν αυτοί οι φοβεροί “νεοναζί οπαδοί του Μπαντέρα”, οι οποίοι έκαναν κάποια τρομερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να δικαιολογηθεί.

Με τη βοήθεια αυτής της επιχειρησιακής δουλειάς, των ανακρίσεων και των εξαναγκασμών σε βολικές για αυτούς καταθέσεις, κατασκευάζουν μια δήθεν αποδεικτική βάση προκειμένου μετά να στήσουν τηλεοπτικά σόου εν είδει δικαστηρίων και να λένε στο εσωτερικό ακροατήριο ότι “κοιτάξτε, τώρα δικάζουμε άλλη μια συμμορία νεοναζί κ.λπ”.

Στόχος τους δεν είναι μόνο να δείξουν το πόσο “τρομακτικό” ήταν το “καθεστώς του Κιέβου” αλλά ώστε σε αυτή την “αποδεικτική βάση” να υπάρχει πως τα πιο τρομακτικά πράγματα στην Ουκρανία είχαν δήθεν οργανωθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ώστε να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα ότι η Ουκρανία δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα αλλά ελεγχόμενη από τη δύση. Μία χώρα στην οποία η δύση  δοκίμαζε κάποιες απάνθρωπους μεθόδους για να τις χρησιμοποιήσει έπειτα και κατά της Ρωσίας. Τέτοιες καταθέσεις λαμβάνονται με την απειλή βασανισμών και καταχωρούνται στο πρωτόκολλο ώστε μετά να το παρουσιάσουν στον κόσμο και να πουν “να κοιτάξτε, έχουμε 20, 30 Ουκρανούς, οι οποίοι καταθέτουν για τις φρίκες που είχαν οργανωθεί με τον έλεγχο της CIA, της ΜΙ6”.

Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες η ρωσική προπαγάνδα θα βγάλει προς τα έξω κάποιες ψευδο-ομολογίες αιχμαλώτων πολέμου. Αυτός είναι ο στόχος τους: Στήνεται μια αρκετά μεγάλη επικοινωνιακή κομπίνα του Κρεμλίνου με τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ. Με “αποκαλύψεις”, “ομολογίες” και “ντοκουμέντα” προκειμένου να “δικαιολογηθεί” η καταστροφή της Μαριούπολης».

 

Για το ρήγμα που δημιουργήθηκε στους στυλοβάτες του συστήματος Πούτιν

«Πέραν του ότι ο Πούτιν ξεκίνησε αυτό τον ύπουλο, παράνομο, μη αιτιολογημένο πόλεμο κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου έκανε και κάτι άλλο: Παραβίασε το λεγόμενο “κοινωνικό συμβόλαιο” που ίσχυε για τους ένστολους και τους στυλοβάτες του συστήματός του. Όλη η διοικητική πυραμίδα υπηρετούσε το καθεστώς Πούτιν -μεταξύ άλλων, ασκώντας ποινικές διώξεις κατά των αντιπολιτευόμενων και επιχειρηματιών- εκτελούσαν όλες τις επιθυμίες του. Αλλά ως αντάλλαγμα λάμβαναν μια καλή, ευημερούσα, ζωή της μπουρζουαζίας.

Οποιοσδήποτε χαμηλόβαθμος διοικητής σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή και -πολύ περισσότερο- οι συνεργάτες της Υπηρεσίας Εκτέλεσης Ποινών και της FSB στις κεντρικές υπηρεσίες – είχαν μια ζωή μπουρζουά. Ακριβό διαμέρισμα, καλό σπίτι, πισίνα, χαμάμ, μερικά καλά αυτοκίνητα, και άλλα ακίνητα που είναι γραμμένα σε συγγενικά πρόσωπα, λογαριασμοί σε τράπεζες, κουτιά με μετρητά στο γκαράζ, δύο – τρεις φορές τον χρόνο διακοπές στο εξωτερικό, ψώνια στο εξωτερικό για τις γυναίκες στην περίοδο των εκπτώσεων στη Ρώμη ή στη Γαλλία, ταξίδια των παιδιών στη Ντίσνεϊλαντ κ.λπ. Δηλαδή όλα τα ευεργετήματα του ανοιχτού κόσμου που αποκτήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα στην Ευρώπη, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στην Ιταλία κ.ά. Διότι αφενός έχουν συνηθίσει στις ευρωπαϊκές ευκολίες και αφετέρου αυτοί είναι που ξέρουν καλύτερα από άλλους τι πραγματικά συμβαίνει στη Ρωσία και δεν είναι αυτό που θα ήθελαν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Και μέσα σε μία στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο, ξεπέρασε όλα τα όρια και υπέβαλε τους Ρώσους -πρώτα απ’ όλα όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας- σε πρωτοφανείς κυρώσεις. Εκείνοι λοιπόν που υπηρετούσαν πιστά το σύστημα και ήταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παραβούν οποιαδήποτε ηθική αρχή με αντάλλαγμα την ευημερία είδαν όλα αυτά τα ευεργετήματα να απειλούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θέλουν να ανταλλάξουν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη με ψάρεμα σε κάποια λίμνη του Άστραχαν; Όχι βέβαια.

Όσο και να τους ζητάει ο Πούτιν να σκεφτούν και να λειτουργήσουν σαν τη μυστική αστυνομία του 1920, αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο. Για αυτό στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας ωριμάζει μεγάλη αγανάκτηση.

Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις. Πρώτον, βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Δεύτερον, φοβούνται ότι θα κληθούν και οι ίδιοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία, απ’ όπου μπορεί να γυρίσουν με ένα πόδι λιγότερο ή και να μην γυρίσουν καθόλου. Και τρίτον, είναι αυτό που σας είπα, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής που έχουν συνηθίσει. Και ο χρόνος διαρκώς εξαντλείται καθώς είναι διαφορετικό να πουν στη γυναίκα τους “κάνε υπομονή μερικούς μήνες μέχρι να τακτοποιηθούν όλα” και πολύ διαφορετικό να πουν: “Ξέρεις, αγάπη μου, γυρίσαμε στη σοβιετική ένωση, τώρα θα στέκεσαι με το μπιτόνι στην ουρά για να αγοράσεις γάλα. Αυτό σίγουρα δεν το θέλουν».

 

Τι πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι που στηρίζουν τον Πούτιν

«Οι απόψεις ορισμένων ατόμων που στηρίζουν τον Πούτιν, χωρίς συχνά να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι το γιατί, έχουν σχηματιστεί με την επένδυση σε αυτούς δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έχουν δαπανηθεί βάσει του σχεδίου επιχειρησιακής διείσδυσης στην Ευρώπη από πράκτορες της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας και της FSB. Αυτό αφορά και τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τη Μόσχα. 

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η Ευρώπη για τον Πούτιν είναι στρατηγικός εχθρός. Όσο και να αγκαλιάζεται με τον κύριο Μακρόν ή με τον Σρέντερ ή με την Άνγκελα Μέρκελ, αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως εχθρό. Επειδή η Ευρώπη είναι πιο πλούσια, πιο έξυπνη, πιο επιτυχημένη. Με φόντο την Ευρώπη, τα 20 χρόνια διακυβέρνησης του Πούτιν δείχνουν απλώς μια αποτυχία. Και αν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον Πούτιν δεν το καταλάβουν και συνεχίσουν να παρασύρονται από τη ρωσική προπαγάνδα και να συμμετέχουν στο έμμεσο σχέδιο του Κρεμλίνου, που αφορά πράγματα όπως αποσχιστικές διαθέσεις, καταστροφή της Ε.Ε. κ.ά., θα είναι έστω και άθελά τους συμμέτοχοι στο σχέδιο του Πούτιν για την καταστροφή της Ευρώπης. Και στην τελική, μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο τα δικαιώματα, την ευημερία και τις ελευθερίες των ιδίων αλλά και των παιδιών τους».



 

© onisenko.com